Obavijesti

Sport

Komentari 14

Zbog majke došao u Brod, ona se od Brune oprašta u samoći

Zbog majke došao u Brod, ona se od Brune oprašta u samoći
1

TATA PA SIN Bruno Boban u studenom je ostao bez oca, a sad je preminuo i on. Majka, s kojom je i živio, zbog koje nije htio u inozemstvo, danas će se oprostiti od sina

VIDEO

Upaljeni lampaši metar od ruba kaznenog prostora na zapadnoj strani igrališta i crna zastava na ulazu u stadion nijemi su svjedoci užasne tragedije na utakmici između domaće Marsonije i požeške Slavonije.

Užas u Sl. Brodu: Na utakmici Marsonije preminuo nogometaš
Užas u Sl. Brodu: Na utakmici Marsonije preminuo nogometaš

Na stadionu Marsonije nije jučer bilo nikoga, telefoni su bili ugašeni, prevelika je tuga zbog odlaska Brune Bobana, njihova najboljeg strijelca, omiljenog u svlačionici... Suigrači, treneri, ali i navijači, i dan poslije bili su u šoku i nevjerici, uplakani.

Velika tuga, naravno, vlada i u njegovoj Velikoj. Prije nekoliko dana pokopali su sumještanku (22), a danas će pokopati Brunu Bobana (25), mladog nogometaša Marsonije koji je tragično preminuo u subotu tijekom utakmice protiv Slavonije iz Požege, iz koje je Boban u Slavonski Brod došao u proljeće prošle godine.

Bolje u Brod nego ići van

- Bio je dijete Velike, jako dobro dijete, marljivo i veselo, momak koji je volio život. Kao i svi mladi, imao je puno planova, volio je nogomet iznad svega, oduvijek se nadao da će on i njegov brat Gabrijel jednog dana zaigrati za neki od hrvatskih prvoligaša - ispričao nam je prijatelj obitelji Boban i nastavio:

- Još se nije oporavio niti od očeve smrti, koji je umro u studenom prošle godine, sve je još friško i bolno, a posebno za njegovu majku Katicu. Bruno je živio je s njom jer braća Mario i Gabrijel su, kao i njegove dvije sestre, zasnovali svoje obitelji. On joj je bio desna ruka - ispričao je prijatelj obitelji Boban dodajući kako je Bruno mogao otići u Austriji ili Njemačku, nudili su mu dobre uvjete, ali on nije htio otići iz Slavonije.

Zbogom, Bruno: Lampioni su na terenu, tamo gdje se srušio
Zbogom, Bruno: Lampioni su na terenu, tamo gdje se srušio

Otišao je u Slavonski Brod kako bi se nakon svake utakmice ili treninga vratio kući majci. Brat Gabrijel, napadač Osijeka, u subotu je bio u Velikoj jer je njegov klub ondje igrao prijateljsku utakmicu s Krupom, klubom iz okolice Banje Luke. Ondje ga je zatekla strašna vijest da je njegovu bratu pozlilo na utakmici. Odmah je odjurio u Slavonski Brod, no brata, nažalost, nije zatekao živog. Zatekao je samo uplakanog šogora Rezu, golmana Slavonije, pred čijim je očima umirao najmlađi brat njegove supruge.

Obdukcija pa sprovod

Gabrijel ništa ne govori, samo hoda uokolo i traži odgovor na pitanje što se dogodilo, zašto je na zelenom travnjaku umro njegov mlađi brat. Obdukcija u ponedjeljak pokazat će se zbog čega je umro mladi nogometaš, a nakon toga će ga prevesti u njegovu Veliku, u mrtvačnicu na mjesnom groblju, po želji majke, koja se želi u samoći oprostiti od svoga najmlađeg sina.

Prijatelji, kolege iz mnogih klubova iz Hrvatske doći će u Veliku ispratiti na vječni počinak mladog suigrača. Pokop Brune Bobana je u ponedjeljak u 15.30 sati na groblju u Velikoj.

Gledajući snimku tragičnog stradavanja Brune Bobana iz Marsonije, vidjeli smo da ga lopta u prsa nije jako pogodila. Bio je to lagani udarac, ali i on je, nažalost, bio koban za 25-godišnjaka.

- Nije bitna jačina udaraca nego gdje taj udarac završi. Tako je, nažalost, bilo i ovdje. I lagani udarac može dovesti do aritmije srca - rekao nam je Ivica Smodek, liječnik Dinama i jedan od najuglednijih liječnika sportske medicine u Hrvatskoj.

Odjekivali su jauci i molitve, u Brod je stigao i brat Gabrijel...
Odjekivali su jauci i molitve, u Brod je stigao i brat Gabrijel...

Ivica Smodek je u karijeri obavio tisuće i tisuće sistematskih pregleda sportaša.

- Apeliram, doista apeliram na to da se kod nas poboljšaju liječnički pregledi sportaša - kaže nam Smodek, koji je istaknuo još jednu važnu stvar.

Pregledi se rade 'ofrlje'

- Zakonom bi trebalo regulirati to da svaka sportska momčad u Hrvatskoj i da svako sportsko borilište u Hrvatskoj mora imati defibrilator. Naravno, uvijek bi tu morala biti i Hitna pomoć.

Dakle, i ugledni liječnik poput Ivice Smodeka savjetuje da svaki klub jednostavno mora imati defibrilator. Nekad su ti uređaji bili vrlo skupi. Jasno je da si pojedini klubovi to nisu mogli priuštiti, ali većina bi to danas mogla. Primjerice, defibrilatori se mogu kupiti već za 3000-4000 kuna.

Pa barem da si onda klubovi slabijeg imovinskog stanja kupe takav uređaj. Ne moraju svi imati one skupe od oko 50.000 kuna, ali bilo bi važno da svi kupe ovaj uređaj i da ga imaju na utakmicama, treninzima... Nažalost, ostali smo bez jednog mladog nogometaša.

Doista, ljudi koji su mu priskočili u pomoć predvođeni trenerom Robertom Špeharom dali su sve od sebe. Špehar mu je masirao srce, davao umjetno disanje, rekao nam je da su Brunu čak i uspjeli oživiti na nekoliko trenutaka. No to je kratko trajalo, na kraju mu, nažalost, nije bilo spasa.

Špehar: Oživljavali smo ga i na trenutak oživjeli pa ga izgubili
Špehar: Oživljavali smo ga i na trenutak oživjeli pa ga izgubili

Naravno da su veliki problem kod nas i liječnički pregledi u nižim ligama. Rijetki žele govoriti o tome, ali doznajemo kako se pregledi često baš i ne rade po standardima. Primjerice, klubovi baš i ne angažiraju liječnike specijalizirane za sport.

Takve bi preglede ipak trebali raditi znalci u sportskoj medicini. Valjda će se neke stvari idućih godina malo promijeniti. Bilo bi jako važno da dođe do promjena. Ako liječnički pregledi u klubovima budu bolji, vjerojatno bi trebalo biti i manje tragičnih slučajeva.

I Mandžukić tuguje...

Od Brune su se mnogi oprostili na društvenim mrežama.

- Bruno, počivao u miru... Iskrena sućut obitelji Boban, kao i svim njegovim prijateljima i suigračima - napisao je na društvenim mrežama Mario Mandžukić, kojeg je jako potresla Bobanova smrt budući da je preminuo u dresu Marsonije, kluba u kojem je i Mandžo napravio prve nogometne korake.

- Hrvatski nogometni savez izražava sućut obitelji i prijateljima preminulog nogometaša Brune Bobana - napisao je na svojim službenim stranicama HNS.

A vijest o smrti Brune Bobana prenijeli su i mnogi svjetski mediji. Svi pišu kako je riječ o velikoj tragediji na nogometnim terenima.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži
LUKSUZNI VOZNI PARK

Što voze 'vatreni'? Modrić ima Bentleyja i sponzorski BMW, a Brozović čuva 'zvijer' u garaži

Odlučili smo malo zaviriti kakve automobile imaju hrvatski nogometaši. Modrić ima Bentley od dva milijuna kuna, a Petković nabrijani Mercedes AMG E63 S

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!
ZVIJEZDE NA SNIMANJU

EKSKLUZIVNO Prve fotografije 'vatrenih' u novim dresovima!

Gvardiol, Pjaca i Labrović imaju sponzorske obveze, u domaćem dresu za Europsko prvenstvo pozirali su na odmorištu na autocesti A4 u Sesvetama
Doznajemo: Nijemac će suditi derbi  između Hajduka i Dinama
POSUDBA IZ BUNDESLIGE

Doznajemo: Nijemac će suditi derbi između Hajduka i Dinama

Riječ je o njemačkom sucu rođenom u Berlinu, koji redovito sudi utakmice Bundeslige. Nedavno je dijelio pravdu na utakmici Bayera iz Leverkusena i Wolfsburga, a išao je i na 'posudbe' u grčku ligu