Obavijesti

Sport

Komentari 28

Igraju s klincima, čuva ih orao i obožavaju Filipa Krovinovića...

Igraju s klincima, čuva ih orao i obožavaju Filipa Krovinovića...
1

Dinamo je u osmini finala Europske lige izvukao portugalskog velikana Benficu. Momčad s Estadio da Luza čak je 36 puta osvajala naslov nacionalnog prvaka, a imaju i dva Kupa prvaka, iz 61. i 62. godine

VIDEO

Gotovo svaki prosječni navijač Dinama u ždrijebu Europske lige priželjkivao je nekog manje atraktivnog protivnika poput Slavije Prag, ili recimo ruskog Krasnodara. Ipak, ples kuglica u Nyonu za protivnika je donio portugalskog velikana Benficu, momčad koju slobodno možemo nazvati i europskim velikanom.

Krcata vitrina

U svojim vitrinama imaju dva 'klempava' trofeja, jer Kup prvaka (današnju Ligu prvaka op.a.) osvajali su u sezonama 60./61. i 61./62.. Više od Borussije Dortmund, Chelseaja, Marseillea, Celtica, HSV-a i ostalih velikih klubova.

Benfica je osnovana davne 1904. i u svojoj 115-godišnjoj povijesti kluba osvojili su čak 36 trofeja nacionalnog prvaka u konkurenciji sjajnih momčadi poput Porta, Sportinga i Brage. Portugalski kup su osvajali 26 puta, sedam puta okitili su se naslovom u Liga kupu, a imaju i sedam naslova portugalskog Superkupa.

Orao leti iznad Luza

Boja kluba je oduvijek bila crvena, a nadimak kluba je Águias, odnosno 'orlovi'. Svoje utakmice Benfica igra na predivnom Estadio da Luzu koji ima kapacitet od gotovo 65 tisuća gledatelja i gotovo uvijek je krcat. Za dobru atmosferu na stadionu brine se maskota Vitoria, ćelavi orao koji leti iznad stadiona prije početka svake utakmice. Osim Vitorije, imaju i orla Gloriosa koji je ukrašen crvenim i bijelim vrpcama te simbolizira boje kluba.

Europa League - Round of 32 Second Leg - Benfica v Galatasaray

Klub-izvoznik

Benfica prema Transfermarktu vrijedi vrtoglavih 277 milijuna eura. Za usporedbu - Dinamo prema istom izvoru vrijedi 49 milijuna eura. Biznis model kluba sličan je kao Dinamov. Radi se o klubu-izvozniku koji radi vrtoglave inozemne transfere. Evo liste najvećih:

  • Ederson, 40 milijuna eura, Manchester City
  • Axel Witsel, 40 milijuna eura, Zenit
  • Nelson Semedo, 35 milijuna eura, Barcelona
  • Victor Lindelof, 35 milijuna eura, Manchester United
  • Renato Sanches, 35 milijuna eura, Bayern
  • Angel Di Maria, 33 milijuna eura, Real Madrid
  • Fabio Coentrao, 30 milijuna eura, Real Madrid
  • Rodrigo, 30 milijuna eura, Valencija
  • Goncalo Guedes, 30 milijuna eura, PSG
  • Nico Gaitan, 25 milijuna eura, Atletico Madrid
  • Nemanja Matić, 25 milijuna eura, Chelsea
  • David Luiz, 25 milijuna eura, Chelsea
  • ...

Idu na balkanski pogon

Doktrina Benfice je uvijek bila 'kupuj jeftino-prodaj skupo'. Zato je klub uvijek bio krcat igračima s 'ovih prostora'. Danas je u klubu hrvatski veznjak Filip Krovinović (23) koji je u Portugalu obožavan i lagano hvata natjecateljsku formu nakon ozljede koljena. Osim njega, tu je i švicarski reprezentativac Haris Seferović, srpski trojac Svilar, Živković i Fejsa, a u B momčadi Benfice igra i bivši stoper Dinama, Branimir Kalaica.

Europa League - Round of 32 Second Leg - Benfica v Galatasaray

Momčad vodi talentirani stručnjak Bruno Lage (42) koji preferira formaciju 4-2-3-1 sa Seferovićem u vrhu napada. Švicarski je Bosanac u 19 utakmica ove sezone utrpao 14 golova uz pet asistencija i bit će velika napast za Theophilea i Dilavera. Problem za Dinamove bekove mogli bi biti Argentinac Franco Cervi i portugalski reprezentativac Pizzi jer su obojica vrlo neugodni i brzi. 

Portugalci se ne libe koristiti mlade igrače. Srce obrane drže Ruben Dias (21) i Ferro (21), a sredinu terena Joao Felix (19), Florentino (19) i Gedson Fernandes (20). Benfica je u šesnaestini finala Europske lige s ukupnih 2-1 izbacila jaki turski Galatasaray, a prosjek starosti momčadi bio je samo 23,7 godina. Ti dečki su poletni i potentni, ali Dinamo bi mogao iskoristiti njihovo neiskustvo.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera