Obavijesti

Sport

Komentari 5

Igrali kraj leševa: Bila im muka dok su trčali uz mrtve navijače

Igrali kraj leševa: Bila im muka dok su trčali uz mrtve navijače
1

Preko 85.000 napunilo je Burnden Park na današnji dan prije 71 godinu. Njih 33 nikad se nije vratilo kući. Utakmica nije odgođena, a Bolton i Stoke City igrali su uz leševe koji su bili kraj terena...

VIDEO

Bolton je 9. ožujka 1946. godine igrao šesto kolo Fa Cupa protiv Stoke Cityja u najstarijem nogometnom natjecanju na svijetu. Preko 85.000 navijača napunilo je njihov Burnden Park na sjeverozapadu Engleske, 33 ih se nikad nije vratilo kući...

Bila je to najveća tragedija engleskog nogometa prije 80-ih godina. Bolton i Stoke igrali su prvi nogometni turnir na engleskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Nogomet se vratio nakon rata

Interes navijača bio je ogroman. Na stadionu je trebalo biti barem 20.000 ljudi manje, no svi su zaželjeli nogometa nakon šestogodišnjeg prekida zbog rata. 

Za Stoke je tog kobnog dana igrao jedan od najvećih britanskih nogometaša svih vremena, sir Stanley Matthews, jedini igrač koji je dobio titulu 'sir' dok je još aktivno igrao, pa je to bio dodatni magnet za navijače.

Dio Burnden Parka bio je preuređen za potrebe držanja ratnog repertoara pa je navijači ulazak na tribine bio otežan. Stvari su postale ozbiljne 20 minuta prije početka utakmice nakon što su organizatori zatvorili vrata.

Dvije verzije priče

Mislili su da će tako poboljšati situaciju, ali napravili su najgoru moguću stvar. Postoje dvije verzije priče, do danas nije potvrđeno koja je točna i što se zapravo dogodilo.

Prema prvoj verziji, dio navijača nasilno je ušao na stadion kroz stražnji ulaz iza gola. Druga verzija je da je jedan od navijača koji je na utakmici bio sa sinom provalio lokot usred gužve jer se bojao da će nastati stampedo.

Gomila navijača više nije mogla naprijed ni nazad. Nedugo nakon što je utakmica počela, dio navijača spas je potražio na terenu i sudac je prekinuo susret. Jedna tribina je popustila i gomila je pala na navijače ispod.

Poginulo je 33 ljudi, više od 400 je ozlijeđeno, ali utakmica nije odgođena. 

Igračima bilo muka, morali su igrati kraj leševa!

Prvo je prekinuta na pola sata nakon što je policajac došao do glavnog suca Georgea Duttona i rekao mu da ima smrtnih slučajeva.

Sudac je povukao igrače u svlačionicu, a leševe su stavili blizu terena i prekrili ih krpama. Taj su dio dodatno odvojili vrećama pjeska i nakon pola sata utakmica je nastavljena.

Igračima je bilo muka igrati pa nakon poluvremena nisu ni htjeli pauzu. Odmah su zamijenili strane i nastavili. Sir Stanley Matthews rekao je da mu je bilo odvratno što je nakon tragedije odlučeno da se ipak igra dalje.

Burnden Park bio je dom Bolton Wanderersa više od sto godina.

Posljednju utakmicu Wanderersi su na njemu odigrali u travnju 1997. godine protiv Charltona. Nekoliko mjeseci kasnije preselili su na novi stadion, a dvije godine kasnije na mjestu gdje je bio Burnden Park niknuo je trgovački centar...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu