Obavijesti

Sport

Komentari 40

Pero Bombardero: Slobodnjake nitko u Europi ne puca kao on!

Pero Bombardero: Slobodnjake nitko u Europi ne puca kao on!
8

Kad je došao u klub, odmah sam vidio da ima strašan potencijal za pucanje slobodnjaka, kaže Zoran Zekić, koji je prepoznao Perinu klasu. Bočkaj ih ove sezone zabija kao na traci

VIDEO

Nitko u Europi ove sezone nije zabio više golova iz slobodnjaka od Petra Bočkaja, a to možda i ne treba čuditi kad se zna da je slobodne udarce učio izvoditi od majstora Marka Mlinarića. Ipak je Mlinka bio jedan od najvećih izvođača slobodnjaka u povijesti na ovim prostorima.

- Odmah sam vidio da je silno nadaren za slobodnjake. Bilo je to u pionirima Dinama kad sam ja bio u klubu. Pratim njegovo izvođenje slobodnih udaraca ove sezone i nimalo me ne čudi da ih tako zabija. Najvažnija je koncentracija, a to je Pero imao i kad je radio sa mnom na treninzima - rekao nam je legendarni Mlinarić.

Pet je komada ove sezone iz slobodnjaka u tri različita natjecanja zabio Bočkaj. PSV-u u Europskoj ligi, UE Santa Colomi također u Europi, Istri 1961 i Rijeci u HNL-u i Zadru u Kupu. Strašna ljevica, Pero je postao Roberto Carlos hrvatske lige.

Zekić je to prvi prepoznao

U prvoj je ligi igrao za Inter i Lokomotivu, ali do dolaska u Gradski vrt nigdje nije pucao slobodne udarce.

- Prvi sam to prepoznao, shvatio da Bočkaj ima strašan potencijal kad su slobodnjaci u pitanju - kaže nam trener Osijeka Zoran Zekić i dodaje:

- Na treningu ih često vježba.

Ako ima svoj dan, onda u prosjeku zabija sedam od deset udaraca. To je baš strašan prosjek.

HNK Cibalia - NK Osijek

Svi golovi, osim onoga protiv Istre 1961, bili su prave majstorije. 

U Puli je pucao po sredini gola, taj mu je gol darovao golman domaće momčadi. No ostali su golovi bila prava mala remek-djela. Pogotovo onaj protiv PSV-a u Gradskom vrtu i prije pet dana na Rujevici za prvu osječku pobjedu u Rijeci nakon dugih sedam godina čekanja. Perina je ljevica i Matjaža Keka natjerala da ponudi ostavku. Kako je samo majstorijom potopio Riječane...

- Uvijek puca preko živog žida. Gađa preko trećeg igrača u živom zidu jer taj igrač golmana najviše zaklanja. Naravno, bitni su i položaj tijela, da noga ne bude daleko od lopte, te položaj stopala - rekao je Zekić, koji je odličan trener, ali isto tako i odličan učitelj za udarce.

Išao je u Italiju, radio je s Marcelom Brozovićem, koji je nakon tih treninga počeo puno više zabijati iz daljine.

Još jedan za obilnu večeru

Ako golmani u HNL-u pročitaju ovaj tekst i vide da Pero puca preko trećeg igrača u živom zidu, onda im možda bude lakše braniti. Ako, naravno, sad nešto ne promijeni.

- Ha, ha. Ako je trener Zekić rekao da pucam preko trećeg, onda ću to sad promijeniti. Gađat ću preko drugog ili preko četvrtog - nasmijao se Bočkaj prije jučerašnjeg treninga.

Zahvalio je Mlinariću što mu je pomogao na početku karijere.

- Mlinka mi je pokazao kako trebam ići prema lopti. Pokazao mi je zalet - rekao nam je Bočkaj, koji se nakon niza golova iz slobodnjaka počeo kladiti sa suigračima u svlačionici.

- Nikola Jambor rekao mi je da će me častiti večerom ako do kraja polusezone zabijem još dva gola iz slobodnjaka. Bilo je to prije Rijeke. Odmah sam zabio jedan pa je prije Kupa i gola Zadru okrenuo da moram zabiti dva u HNL-u. A ništa, fali još jedan za obilnu večeru. Morat ću ga zabiti - kaže Pero.

Brojke

  • 7 slobodnjaka od deset pokušaja zabije Petar Bočkaj u prosjeku na treningu Osijeka, otkrio je to njegov trener Zoran Zekić
  • 4 gola iz slobodnjaka pala su na cijelom Europskom prvenstvu prošle godine. Bočkaj je već za jedan gol nadmašio taj Euro
  • 2 gola iz slobodnjaka iz 37 pokušaja prošle je sezone za Barcelonu zabio Leo Messi. I on je ljevak, kao i Bočkaj
  • u 3 različita natjecanja zabio je Bočkaj ove sezone. Dvaput u HNL-u, dvaput u Europskoj ligi i jednom u Kupu

VIDEO: Svi Perini slobodnjaci

(videe možete pokrenuti klikom na screenshot)

1. UE Santa Coloma (Europska liga, 6. srpnja)

 

2. Istra 1961 (1. HNL, 23. srpnja)

 

3. PSV (Europska liga, 3. kolovoza)

 

4. Rijeka (1. HNL, 22. listopada)

 

5. Zadar (Kup, 25. listopada)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija