Obavijesti

Sport

Komentari 6

Inter i Orijent dobili licenciju za Prvu HNL, svima uvažene žalbe

Inter i Orijent dobili licenciju za Prvu HNL, svima uvažene žalbe
1

Riječki Orijent dobit će šansu plasirati se u Prvu HNL sljedeće sezone nakon što je dobio licenciju za elitu u žalbenom postupku. Inter će ostanak također moći izboriti na zelenom terenu

VIDEO

Hrvatski nogometni savez (HNS) kao davatelj licence završio je Središnji postupak licenciranja klubova donošenjem konačnih odluka o Uefinim licencijama, licencijama za Prvu i Drugu HNL za iduću sezonu.

U prvom stupnju Središnjeg postupka, od prvoligaša samo Interu nije odobrena licenca za sljedeću sezonu, kao niti drugoligašu Orijent 1919. Međutim, Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a prihvatilo je njihove prigovore pa su oba kluba dobili licence za nastup u Prvoj HNL.

To znači da će Orijent sigurno igrati kvalifikacije za popunu Prve HNL protiv devetoplasirane momčadi iz elitnog razreda 2. i 5. kolovoza. Interu nije bio prepreka dug od 150.000 kuna prema bivšem treneru Samiru Toplaku jer se tiče o financijama iz ove godine, dok se za licenciju za iduću sezonu gledala bilanca u 2019.

POGLEDAJTE VIDEO: VAR u HNL-u

Pokretanje videa...

01:01

Uefine licencije za 2020./21. dobilo je osam klubova, Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka i Slaven.

Licencije za Prvu HNL dobilo je 12 klubova, Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra, Lokomotiva, Osijek, Rijeka, Slaven, Šibenik i Varaždin, Inter i Orijent 1919.

Licencije za za II. HNL dobilo je 25 klubova, dok su ŽNK Dinamo, ŽNK Osijek i ŽNK Split dobili licencije za Uefa Ligu prvakinja 2020./21.

"Uvjet za UEFA licenciju, UEFA licencije za Ligu prvakinja, licenciju za I. HNL i licenciju za II. HNL je da klub, tražitelj licencije ispunjava kriterije koji nose oznaku "A" iz pet skupina kriterija, a to su: Sportski, Infrastrukturni, Administracija i stručno osoblje, Pravni i Financijski. Ispunjenje kriterija s oznakom „B“ nije uvjet za licenciju, ali tijela za licenciranje zbog neispunjenja tražitelju mogu izreći kaznu, dok kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse", poručili su iz HNS-a.

'Drožđek je bio dužnik, a Obre nam je, kartaški, as na cenera!'
'Drožđek je bio dužnik, a Obre nam je, kartaški, as na cenera!'

Ispitivanje i ocjena ispunjenja kriterija obavljali su se po procedurama propisanima Pravilnikom o licencijiranju klubova HNS-a (izdanje 2019.), Uefinim Pravilnikom o licencijiranju klubova i financijskom fair-playu (izdanje 2018.) i Uefinim Standardom kvalitete licencijiranja klubova (izdanje 2012.), kojima su propisana načela, metode i procedure ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sustavom.

"Središnji postupak provodio se uz strogu primjenu načela povjerljivosti i neovisnosti svih osoba koje u ime davatelja licencije sudjeluju u postupku licencijiranja klubova", dodaje HNS.

Uz molbe klubova za odgovarajuću licenciju, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS-a.

Lakše im je bilo dobiti Hajduk nego gledati u oči Mirtu Šurjak
Lakše im je bilo dobiti Hajduk nego gledati u oči Mirtu Šurjak

U Središnjem postupku licencijiranja klubova za natjecateljsku 2020./21.godinu sudjelovao je dosad najveći broj klubova (43 kluba), od kojih su tri kluba tijekom Središnjeg postupka licenciranja odustala od molbe za licenciju, te je zaprimljeno gotovo 7.800 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licencije dostavili kako bi dokazali ispunjenje kriterija.

O procjeni statusa ispunjenja kriterija tražitelji licencije tijekom Središnjeg postupka licenciranja pravovremeno su obavještavani, kao i o preporukama za njihovo ispunjenje, putem lista provjere koje su klubovi-tražitelji licencije tijekom postupka primili od Odjela. Tijela za licenciranje HNS-a, Komisija za licenciranje (1. stupanj) i Žalbeno tijelo za licenciranje (2. stupanj), neovisno i samostalno su obavili procjene sve raspoložive dokumentacije, dokaza, očitovanja i izvješća sadržanih u dosjeu svakog od klubova, te ocijenila ispunjenje kriterija i donijela odgovarajuće odluke u skladu s odredbama Pravilnika.

(jt)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom