Sport

Komentari 54

Ipak - ne može! Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio nastup Rusa i Bjelorusa...

Ipak - ne može! Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio nastup Rusa i Bjelorusa...

Međunarodni olimpijski odgovor u četvrtak ujutro promijenio je odluku koju je donio samo dan ranije...

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) u srijedu je dopustio nastup bjeloruskih i ruskih sportaša na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, naravno, pod neutralnom zastavom i bez nacionalnih simbola! Ipak, nakon kritika sa svih strana promijenio je odluku: Rusi i Bjelorusi neće sudjelovati na Igrama u Pekingu!

- Razočarani smo ovakvom odlukom Međunarodnog paraolimpijskog odbora - rekli su iz Britanskog paraolimpijskog saveza, a sličnu je reakciju imala i tamošnja ministrica digitalnih medija, kulture i sporta, Nadine Dorries koja je rekla da je IPC donio "pogrešku odluku koju treba hitno preispitati".

International Paralympic Committee Press Conference

- Mi smo, kao i mnoge paraolimpijske nacije, već izjavili da s obzirom na veličinu humanitarne krize u Ukrajini ne možemo vidjeti kako je sudjelovanje Rusije ili Bjelorusije na Zimskim Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2022. kompatibilno s ciljevima paraolimpijskog pokreta - rekli su Britanci, a slične poruke dolaze iz predstavništva ostalih saveza diljem svijeta.

Podsjetimo, 20 ukrajinskih sportaša doputovalo je u Kinu, iako je postojala određena neizvjesnost oko njihovog nastupa na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Igre se otvaraju u petak.

- Ovo je zločin protiv čovječnosti. Mogu samo pokušati suosjećati. Ne mogu zamisliti kako bi se trebali osjećati u ovom trenutku. Nitko nije sretan, nitko ovdje ne misli da je ovo što se događa u Ukrajini normalno ili čak prihvatljivo. Ali odluka koju smo donijeli bila je u skladu s našim statutom. Ne vjerujemo da će nepoštivanje zakona koji nas čine održivim i mogućim kao pokret i organizaciju i doveli nas ovako daleko, ikada promijeniti ono što se dogodilo. Ali moramo slijediti pravila vlastite organizacije. Nemamo ovlasti zabranjivati ​​ruske i bjeloruske sportaše. Glavna skupština ima, zato sazivamo izvanrednu glavnu skupštinu  - rekao je ranije predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Andrew Parson pa dodao:

Beijing 2022 Winter Paralympic Games

- Sportaši ovdje koji su rođeni u tim zemljama, oni nisu agresori. Važno je napraviti tu razliku. Oni su iz agresorske države. Sportaši nisu vojnici, nisu agresori. Moramo se prema njima odnositi s istim poštovanjem kao i prema drugim sportašima koji su se kvalificirali kako bi bi bili ovdje.

Najčitaniji članci