Irska je najteži ispit, sve osim pobjede jednako je podbačaju | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 82

Irska je najteži ispit, sve osim pobjede jednako je podbačaju

Irska je najteži ispit, sve osim pobjede jednako je podbačaju
5

Prvi hrvatski protivnik u skupini 18. je reprezentacija svijeta koja je izborila prvi Euro nakon 24 godine. Irci će biti ključni kao što su nam bili Turci, Švicarci i Austrijanci

VIDEO

Ždrijeb Europskog prvenstva odredio je da će prvi protivnik Hrvatske biti reprezentacija Irske 10. lipnja na stadionu Poznanju s početkom u 20.45. Gledajući skupinu C momčad Giovannija Trapattonija bit će na papiru najslabiji protivnik stavimo li ju u kontekst preostalih protivnika Italije i Španjolske.

No poučeni iskustvom s proteklih euro natjecanja jasno je da će Irci biti naš najteži protivnik, koji će uvjetovati sudbinu Hrvatsku u sljedećim utakmicama.

Naš prvi protivnik je 18. reprezentacija svijeta po renkingu Fife, a Euro u Poljskoj i Ukrajini im je prvo nakon 24 godine! Zbog toga će momčad koju prevodi iskusni talijanski strateg dati sve od sebe da nadoknadi propušteno te da pomrsi račune favoritima.

Iako nije prvi favorit skupine pored nedodirljivih aktualnih prvaka Španjolaca, Hrvatska se planira boriti za drugo mjesto s Italijom i Irskom. A prva utakmica protiv momčadi sa 'zelenog otoka' za Hrvatsku predstavlja ono što je bio slučaj protiv Turaka 1996., Švicaraca 2004. te Austrijanaca 2008. - sve ili ništa.

U sva tri primjera prve utakmice Hrvatske uvjetovale su daljni ishod natjecanja - dvaput uspješno ('96. i '08.), dok se 0-0 remi sa Švicarskom pokazao ključnim kiksom na samom otvaranju u Portugalu. Koliko je prolazak ove skupine i pobjeda nad Irskom imperativ, simbolično ukazuje upravo Euro u Portugalu u kojem je Hrvatska igrala s dvije reprezentacije 'liga petice' i tadašnjim europskim prvakom, kao što je slučaj i na ovogodišnjem natjecanju.

Momčad Slavena Bilića računa na pobjedu protiv 'tvrdog oraha', neatraktivnog protivnika Irske nakon čega bi uslijedio trenutak inspiracije protiv jedne od nogometnih velesila.

Kao i svaki sudionik Eura, Irska nije tu bez razloga. Izborila je dugo očekivano natjecanje plasiravši se kao druga momčad u skupini 6 iza Rusije, nakon čega je u dodatnim kvalifikacijama deklasirala Estoniju s ukupnih 5-1 (0-4, 1-1).

Argument da će Irska igrati tvrd i discipliniran nogomet dao je i sam Trapattoni.

- Nekada se igrao drugačiji nogomet. Možda smo mogli govoriti da je Irska igrala ljepši nogomet, ali danas šou ne stanuje u nogometu. Rezultat je danas sve u nogometu i prije svega od svojih momaka želim dobar rezultat.

Takav pristup vjerojatno će Biliću zadati glavobolje obzirom da se njegova Hrvatska prema dosadašnjim iskustvima teško nosila sa zatvorenim ekipama. No iako pored Italije i Španjolske Irci izgledaju ne toliko atraktivno u ofenzivnim zadacima, Trapattoni se ne namjerava braniti s iskusnim igračima poput Duffa i Hunta te mladog krila McGeadyja, a najveću opasnost po gol Pletikose predstavljat će najbolji strijelac u povijesti Irske neuništivi Robbie Keane.

- On je velikan poput Michela Platinija i Zbigniewa Bonieka - opisao ga je Trapattoni.

No iako imaju srce i želju iznenaditi, manjak Irske je neiskustvo nastupanja na velikim natjecanjima. Zanimljivo je istaknuti da je Irska kao republika nakon priznanja Fife 1953. igrala samo jednom na Euru (1988.), dok je to Hrvatskoj od priznanja Fife 1993. to pošlo za rukom triput! Na svjetskoj razini igrali su triput (četvrtfinale 1990.) kao i 'vatreni'.

Trapattonijeva momčad spoj je iskustva i mladosti koja u teškoj skupini želi pokazati da želja i srčanost mogu nekad pokvariti planove i najvećim favoritima. Neka Bilić pobjedi Irsku kao što je i Austriju prije četiri godine jer u dobrom raspoloženju bi dočekali naše voljene mušterije Talijane.

Međusobni omjer Hrvatske protiv Irske:

  • 6 utakmica
  • 1 pobjeda 
  • 3 remija
  • 2 poraza

Popis reprezentativaca Irske za Europsko prvenstvo:

Golmani: Shay Given (Aston Villa), Keiren Westwood (Sunderland), David Forde (Millwall)

Obrambeni: John O'Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Stephen Ward (Wolverhampton), Sean Ledger (Leicester City), Darren O'Dea (Celtic), Stephen Kelly (Fulham)

Vezni: Glenn Whelan (Stoke City), Keith Andrews (West Bromwich Albion), Aiden McGeady (Spartak Moskva), Darron Gibson (Everton), Paul Green (Derby County), Damien Duff (Fulham), Stephen Hunt (Wolverhampton), James McClean (Sunderland)

Napadači: Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton), Shane Long (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City), Simon Cox (West Bromwich Albion)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 82

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal
TEŽAK PORAZ

Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal

Nestrpljivo smo iščekivali prvu utakmicu na Euru pa doživjeli bolno prizemljenje. Španjolska nas je razbila 3-0 golovima Morate, Ruiza i Carvajala. Sve smo primili u prvom poluvremenu, a u nastavku je Petković promašio penal