Obavijesti

Sport

Komentari 144

Italija i Engleska u finalu: Evo gdje je, kada i što morate znati

Italija i Engleska u finalu: Evo gdje je, kada i što morate znati

Tek treći put ove dvije nogometne velesile susreću se u završnici Eura. Povijest je na strani Talijana, ukupno i na europskim prvenstvima. Ali ovo je finale i sve je moguće. Tko će biti prvak Europe?

VIDEO

Nakon mjesec dana najbolje europske nogometne akcije došli smo do samoga kraja. U finalu Europskog nogometnog prvenstva igrat će Italija i Engleska.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Italija - Španjolska 5-3 (golovi u 3D-u) VIDEO

Dva nogometna diva imala su nevjerojatan put do finala. Obje momčadi još uvijek nisu doživjele poraz na Euru pa će finale za jednu po prvi puta biti kobno.

Italija je u nevjerojatnom nizu, 33 utakmice ne zna za poraz i Mancinijevi 'azzuri' bili su po mnogima najistaknutiji kandidat za naslov još tijekom grupne faze. Niz traje još od rujna 2018. godine i poraza od Portugala u Lisabonu. Tijekom tog razdoblja Italija je ostvarila 27 pobjeda i šest remija. Također, Italija je sve bliže svjetskom rekordu po broju utakmica bez poraza neke reprezentacije kojeg trenutačno zajednički drže Brazil (1993-96) i Španjolska (2006-09) sa po 35 utakmica bez poraza.

Euro 2020 - Semi Final - Italy v Spain

Italija će igrati svoje prvo finale Eura od 2012. godine kada je u Kijevu teškim porazom okončala europske ambicije. Tada je ona famozna Španjolska slavila s velikih 4-0.

Talijani na europski naslov čekaju još od davne 1968. godine kada su ujedno i jedini put u svojoj povijesti bili prvak Europe. Sada su prošli skupinu s Turskom, Walesom i Švicarskom da bi nakon toga izbacili Austriju 2-1, Belgiju 2-1 i Španjolsku u polufinalu na penale.

Euro 2020 - Semi Final - Italy v Spain

S druge strane, Englezi vjeruju da je ovo njihova godina. Nikada u povijesti nisu osvojili Europsko prvenstvo i sada će, ustvari, po prvi puta uopće igrati finale elitnog europskog reprezentativnog natjecanja. Tri puta igrali su polufinale: 1968., 1996 i 2020., ali sada vjeruju kako mogu do kraja.

Engleska srušila Dansku i prvi put u povijesti ušla u finale!
Engleska srušila Dansku i prvi put u povijesti ušla u finale!

'It's coming home' glavna je parola engleskih navijača, koji su već u grupnoj fazi krenuli najavljivati velike stvari. Engleska je odigrala sjajno prvenstvo i iz grupne faze s Hrvatskom, Škotskom i Češkom izašla neporažena. Uslijedila je velika pobjeda protiv najvećeg rivala Njemačke 2-0, zatim i razbijanje Ukrajine 4-0, a tek je Danska uspjela zabiti Englezima prvi gol na prvenstvu.

Euro 2020 - Semi Final - England v Denmark

Iako Engleska ne obiluje zvijezdama kao nekada kada su igrali velikani poput Beckhama, Gerrarda, Lamparda, Rooneyja, Terryja, Ferdinanda i ostalih, ovo prvenstvo izrodilo je neke nove poput Jacka Grealisha, Declana Ricea ili Kalvina Phillipsa uz već postojeće.

Momčad Garetha Southgatea ima glavu i rep i uz odličnu kombinatoriku dokazala je da je opasna za sve.

Euro 2020 - Semi Final - England v Denmark

Italija i Engleska do sada su samo dva puta igrale u okviru završnice Europskog prvenstva. Na Euru 1980 Talijani su u grupnoj fazi slavili 1-0, dok su se posljednji put susreli na Euru 2012 u četvrtfinalu. I tada su Talijani bili bolji, ukupnim rezultatom 4-2 poslije penala.

Povijest je na strani Italije i u ukupnim međusobnim susretima. Ove dvije reprezentacije međusobno su igrale 27 puta u raznim natjecanjima, službenim i prijateljskim utakmicama, a Italija ima 11 pobjeda, osam susreta završilo je remijem dok Engleska ima osam pobjeda.

Veliko finale Europskog prvenstva igrat će se u nedjelju 11. srpnja na stadionu Wembley, a utakmica počinje u 21 sat. Prijenos velikog finala bit će na drugom kanalu Hrvatske Radiotelevizije (HRT 2).

Bit će to drugi put u povijesti Europskih prvenstava da će Wembley ugostiti finale. Prvo je bilo 1996. godine, prije nego je stari Wembley uništen 2002. godine, kada je Njemačka zlatnim golom Olivera Bierhoffa srušila Češku.

Anketa 24sata: Tko će biti europski prvak?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja