Sport

Komentari 0

Ivan Kvesić izborio je Olimpijske igre, Anđelo kontroverzno ispao

Ivan Kvesić izborio je Olimpijske igre, Anđelo kontroverzno ispao

Anđelo Kvesić u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Poreču poveo je protiv Grka Georgiosa Tzanosa, ali je dvadesetak sekundi prije kraja primio udarac koji je ostao sporan, kao i odluka za moguće izjednačenje

Hrvatski reprezentativac u poluteškoj kategoriji Ivan Kvesić borit će se za brončano odličje na 56. Europskom prvenstvu u karateu u Poreču, a zahvaljujući plasmanu Turčina Ugura Aktaša izborio je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Obojica karatista međusobno su se borili u polufinalu, u kojem je turski predstavnik bio za nijansu bolji i slavio 3-2. Na taj način Aktaš je 'pogurao' Ivana Kvesića prema Tokiju i izravnom plasmanu na Olimpijske igre.

Kvesić je u 1. kolu porečkog turnira u poluteškoj kategoriji bio slobodan. Potom je sa po 3-0 pobijedio Danca Jonasa Friis-Pedersena i Francuza Farouka Abdesselema. U četvrtfinalu protiv Nizozemca Briana Timermmansa nije bilo bodova, ali sudačkim preglasavanjem s maksimalnih 5-0 Kvesić je izborio plasman među četiri najbolja natjecatelja.

Aktaš je bio uvjerljiv u svom dijelu ždrijeba, na kraju izborio finale, ali već ulaskom u poluzavršnicu turskog natjecatelja Ivan Kvesić postao je sudionikom olimpijskog turnira u Tokiju.

Anđelo Kvesić u kontroverznim okolnostima ispao je zbog dvojbenih sudačkih odluka u četvrtfinalu teške kategorije (+84 kg).

Pri završetku prve Kvesićeve borbe Crnogorac Predrag Smolović diskvalificiran je zbog četvrte kazne. U drugoj borbi je Kvesić svladao Bjelorusa Alekseja Vodčica 2-0. Poveo je i u četvrtfinalu protiv Grka Georgiosa Tzanosa s 1-0, ali je dvadesetak sekundi prije kraja primio udarac nogom u glavu i na kraju izgubio 3-1. 

Ostala je sporna ta, kao i još jedna ključna odluka za moguće izjednačenje, što suci unatoč žalbi nisu priznali.

Sadea Bećirović (-68 kg) s obzirom na ždrijeb propustila je veliku prigodu za polufinale. U 1. kolu bila je slobodna, lako se obračunala s Armenkom Anitom Makjan 4-0, a potom u meču u kojem su obje karatistice bile na rubu diskvalifikacije, sudačkim preglasavanjem 3-2 dalje je prošla Mađarica Evelin Hollo.

Na startu natjecanja u borbama svjetska prvakinja do 21 godine u teškoj kategoriji (+68 kg) Lucija Lesjak u 1. kolu izgubila je od znatno iskusnije Dragane Konjević s 9-4. Crnogorska karatistica nije ušla u finale pa je Lesjak izgubila priliku za nastup u repasažu. 

Sedamnaestogodišnji Matija Relić oduševio je u premijernom nastupu na europskim prvenstvima. U pojedinačnim katama stigao je do nastupa za odličja, među osam najboljih europskih kataša. U prvoj kvalifikacijskoj skupini osvojio je 3. mjesto iza predstavnika Švicarske i Azerbajdžana, osvojivši 23.32 boda. 

U 2. kolu 23.06 bodova bilo je dovoljno mladom natjecatelju iz KK Virovitica za plasman u četvrtfinalnu skupinu. Zaustavljen je u nastupu za polufinale, osvojivši 4. mjesto s 23.32 boda. 

Debitirala je i Sara Malčec, koja je u pojedinačnim katama u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela 6. mjesto s 22.04 boda.

Najčitaniji članci