Obavijesti

Sport

Komentari 9

Patnje veznjaka Istre: Pio sam 15 tableta dnevno. U 2 ujutro je odjednom počela neizdrživa bol

Patnje veznjaka Istre: Pio sam 15 tableta dnevno. U 2 ujutro je odjednom počela neizdrživa bol
5

Znam da nisam dobio nikakav udarac, znam da se nisam ozlijedio. Do jutra nisam mogao stati na jednu nogu. I nije fraza, nije pretjerivanje. Ali opet ću igrati, kaže nam Antonio Ivančić (26)

VIDEO

Antonio Ivančić (26), veznjak. Zagrebački dečko koji broji treću sezonu u Puli, jedini koji je ostao u klubu otkad je Istra 1961 dio grupacije Baskonia-Alaves. Mladi čovjek, mladi sportaš i... 26-godišnjak kojem je dijagnosticiran - artritis.

POGLEDAJTE VIDEO: Istarski Demoni

Pokretanje videa...

Demoni uoči finala Kupa 00:38

Žuto-zeleni će u nastavak sezone (gostovanje kod Gorice) utrčati s kompletnim igračkim kadrom na dispoziciji Gonzalu Garciji, a Ivančić je u tom smislu iznimka koja traje, sada već dva i pol mjeseca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve je počelo 23. srpnja, dva dana prije derbija s Rijekom na Rujevici. Pripreme i prvo kolo protiv Dragovoljca na Drosini, sve je to prošlo normalno. Trenirao sam svom snagom i igrao. U nedjelju 25.07. smo igrali u Rijeci. Već u petak sam se i suigračima požalio na bolove u zglobovima, a noć prije utakmice je istinski krenulo - za 24sata priča Ivančić s kojim, igrom slučaja, razgovaramo baš na Svjetski dan borbe protiv artritisa.

Beljo zabio za pobjedu Istre protiv Hrvatskog dragovoljca
Beljo zabio za pobjedu Istre protiv Hrvatskog dragovoljca

- Negdje oko 2-3 sata iza ponoći. Bolovi sve jači i jači i jači... Neizdrživi. A znam da nisam dobio nikakav udarac, znam da se nisam ozlijedio. Do jutra nisam mogao stati na jednu nogu. I nije fraza, nije pretjerivanje nego: doslovno. Koljena su mi otekla, a gležnjevi i poplavili i otekli. Ne malo nego užasno, stopala i zglobovi su bili dupli. Ono malo što sam se mogao kretati bilo je jedino uz pomoć štaka. Užasan šok i strah. I sve, doslovno: preko noći!

Uslijedio je, naravno, đir po bolnicama i neupitna dijagnoza. Artritis.

- Ta prva dva-tri tjedna bilo je zaista loše. I fizički i psihički. Odjednom od profesionalnog sportaša postaneš 26-godišnja osoba koja kad otvori oči ima samo jednu misao: što će me tog dana boljeti? Najveći problem bio je lijevi skočni zglob, ali i u oba koljena je bol bila nesnošljiva.

Mirovanje je donekle smirilo bolove.

- Strogo mirovanje. Uz nešto malo šetnje i plivanja. Trening, teretana? Ni slu-ča-jno! Ležanje. I sjedenje nije smjelo biti dugotrajno, a ako bih i sjedio to je moralo biti tako da lijevu nogu držim na povišenome.

Nakon nekoliko tjedana i brdo medikamenata bol se povukla.

- Dva mjeseca pio sam deset tableta dnevno, a kad je bilo najgore i po 15-16 tableta svaki dan! Bol se sada gotovo posve povukla, javi se samo nakon određenih napora, a jedina vježba koja mi je sad dozvoljena je vožnja bicikla, prema liječničkim uputama koje strogo poštujem.

Istra 1961 je maksimalno uz svog igrača.

- Klub mi pomaže u svemu, da. Odmah su mi rekli da uopće ne brinem o bilo kakvim troškovima.

Golijada u Puli: Istrani poveli, a Riječani su ih 'pomeli šesticom'
Golijada u Puli: Istrani poveli, a Riječani su ih 'pomeli šesticom'

U međuvremenu se došlo do vodećih hrvatskih specijalista i novih saznanja.

- Momčad 16-og  igra kod Gorice, a ja sam dan ranije na pregledu kod doktorice Bosnić, vodećeg autoriteta što se moje bolesti tiče. Dobila je sve moje nalaze i dogovoren je taj pregled i razgovor s njom. Telefonski mi je rekla kako postoje 'određena odstupanja' u nalazima, lako moguće kao posljedica velikog broja medikamenata koje sam morao unositi u sebe. Po svemu sudeći kod mene je u pitanju tzv. reaktivni artritis, ali vidjet ću i znati više nakon tog pregleda.

Ne djelujete nam potonulo, niste obeshrabreni upitnicima koji su vam se nadvili nad karijeru.

- Nisam. Ne dam se! Prva dva-tri tjedna jesam bio loše. Nisam znao što mi je, a stopalo i gležanj užasno otečeni i od bolova ne mogu spavati više od sat vremena dnevno... To je zaista bilo jako loše razdoblje. I još te većina ljudi ne razumije jer im jednostavno ne ulazi u glavu kakav to problem ima nogometaš ako se ne radi o posljedici udarca, loma, istegnuća... A bol je neopisiva i ne smiješ se ni maknuti.

No Ivančić je - zagriženi optimist:

- Boli više nema, dijagnoza je jasna, o meni brinu vodeći hrvatski liječnici, imam dobar osjećaj i vjerujem da ću se vratiti - kaže Antonio čiji bi pogled u budućnost imao manje upitnika da nije profesionalni sportaš kojem bi maksimalni fizički napori trebali biti sastavni dio svakodnevice.

- Što je tu je. Slušam liječnike doslovno u svemu što mi kažu, zdravlje mi ide nabolje i uopće ne želim imati niti jednu negativnu pomisao nego svu svoju energiju usmjeravam na rješavanje problema koji mi se dogodio. Jesam, pun sam optimizma i jedva čekam taj petak 9 sati i 30 minuta da vidimo što ću i kako dalje!

Bolest je nasljedna?

- U velikom broju slučajeva, da. Ali u mom slučaju nije jer uopće nemamo povijest artritisa u obitelji. Meni se eto dogodila bez te nasljedne crte. Čak su mi našli i neku bakteriju koja je stvarala probleme no to se brzo riješilo medikamentnom terapijom.

Antonio je završio srednju geodetsku, ali njegov je život: nogomet.

- Počeo sam s osam godina u NCM-u, Nogometnom centru Maksimir koji je tada vodio Ćiro Blažević. Poslije sam igrao za HAŠK, Trnje i Rudeš, bila je i jedna kratka epizoda u Dinamu, kod Kasala, a od ljeta 2018. sam u Istri.

Iz sve muke izašlo je i nešto dobro.

- Puno vremena s obitelji i djevojkom u mom Zagrebu. Doma sam, imam veliku podršku najmilijih. Neću žuriti, mogu biti strpljiv, ali jedva čekam opet ući u pune treninge i utakmice. I vjerujem kako je još puno godina karijere preda mnom! - rekao nam je Antonio Ivančić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...