Obavijesti

Sport

Komentari 12

Janice, Snježna kraljice, sretan rođendan: Ivek, čekam te dolje

Janice, Snježna kraljice, sretan rođendan: Ivek, čekam te dolje
1

Jedna od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena danas slavi 35. rođendan. Prisjetili smo se njezine velebne karijere, od početaka i prvih skijaških koraka do objave o kraju karijere...

VIDEO

Kad se Ivica danas spusti niz Sljeme, možda i posljednji put u Svjetskom kupu na svojem brdu, u ciljnoj ravnini čekat će ga sestra Janica. Najljepši poklon danas bi joj bio Ivičino čudo u slalomu jer naša sportska heroina slavi 35. rođendan.

Jedna od najboljih hrvatskih sporašica svih vremena oprostila se od skijanja kao 24-godišnjakinja. Otišla je kao najveća skijašica svijeta koja praktički nije imala konkurenciju. Otišla je na vrhuncu, a rezultati koje je ostvarila dugo će ostati nedostižni ostalim skijašicama.

Postoji nekoliko stvari po kojima ćemo uvijek pamtiti Janicu. Uvijek nasmijana, čak i nakon tolikih operacija i muka koje je prošla s koljenom, štitnjačom..., ono skijanje bez štapa pa čudo na Olimpijskim igrama... 

Prije proskijala nego prohodala

Janica je na skije prvi put stala s tri godine. 

- Uh, stalno je padala. Mislili smo da nikad neće naučiti skijati - prisjetila se majka Marica prvih Janičinih koraka na skijama.

Počela je trenirati s 10 godina. Skijaški klub Zagreb bio joj je prvi klub. Kako su godine prolazile, više nije padala. Osvojila je sve što se moglo osvojiti u mlađim danima, uključujući Topolino i Pinocchio Cup, dva najprestižnija dječja natjecanja u slalomu i veleslalomu. U sve 22 utrke u kojima je startala, Janica je bila prva. Sljedeći korak bile su FIS utrke.

Privatni album

Svijet upoznaje Janicu

Nakon što je ostvarila prvu pobjedu u devetoj utrci FIS-a, Janica se svijetu predstavila na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Imala je samo 16 godine i vratila se s 8. mjestom u kombinaciji što je do tada bio najveći rezultat hrvatskih sportaša na zimskim igrama. 

"Croatian sensation"

U sezoni 1998./1999. Amerikanci su bili zadivljeni hrvatskim čudom od djeteta. Janica iz zemlje bez skijaške tradicije osvaja 4. mjesto u veleslalomu u Park Cityju u Svjetskom kupu. Samo dva dana kasnije stiže i prvo postolje, treće mjesto u slalomu. Zvijezda je rođena...

Siniša Hančić/PIXSELL

Sad se više nitko ne čudi

Stiže i prva slalomska pobjeda. U sezoni 1999./2000. u francuskom Serre Chevaileru. Janica je drugoplsiranu Norvežanku Trine Bakke ostavila sekundu i 78 stotinki iza sebe. Takvo nešto dugo nije viđeno u ženskom slalomu...

Odmah nakon toga stiže i prvo mjesto iz talijanskog Sestrierea. Opet slalom i opet prednost veća od sekunde. Janica je imala 17 godina, vodila je u Svjetskom kupu i bila je među prvih 10 u svim disciplinama.

Željko Lukunić

Strašan pad i upitan nastavak karijere

Serija pobjeda prekinuta je nakon pada na treningu spusta u St. Moritzu. Janici su pukla četiri ligamenta desnog koljena. Liječnici nakon operacije nisu bili sigurni hoće li se Janica uopće moći vratiti.

No vratila se. Jača nego ikad i pobijedila sljedeće godine u Park Cityju. Te sezone 2000./2001. borila se za prvo mjesto s Renate Götschl i ukupnom slalomskom pobjedom postala je jedna od najmlađih pobjednica Svjetskog kupa.

Tri operacije koljena

Opet su je stigli problemi s koljenom i čak tri operacije. Izvan snijega bila je gotovo šest mjeseci. No opet se vratila i čekala Salt Lake City

Čudo u Salt Lake Cityju

S četiri olimpijske zlatne medalje i s dva srebra Janica Kostelić najuspješnija je alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Zlato je u Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, a srebro u superveleslalomu.

U Torinu je 2006. osvojila srebro u superveleslalomu i zlato u kombinaciji.

Opet ozljede

Nove operacije koljena, a ovaj put i operacija slijepog crijeva, udaljile su Janicu od skijanja. No činilo se da je ništa ne može zaustaviti. U sezoni 2002./2003. imala je 12 postolja, pet pobjeda u Svjetskom kupu, dva zlata sa Svjetskog prvenstva, pet srebra i jednu broncu za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, veliki kristalni globus i mali kristalni globus za slalom. 

Sad i štitnjača

Sljedeću sezonu Janica propušta zbog problema sa štitnjačom i ozljedom desnog koljena. Imala je dvije operacije, ali ni to je nije moglo spriječiti da se vrati na snijeg. Te sezone 2004./2005. slavila je u slalomu u Aspenu i u kombinaciji u San Sicariju. Stigla je i utrka na Sljemenu.

Suze na Sljemenu

Janica i danas pamti datum, dan, vjerojatno i točno vrijeme kad joj je bilo najteže u karijeri. Četvrtak, 5. siječnja 2005., negdje oko 15.15 sati.

U Hrvatsku, na Sljeme, došao je Svjetski kup. Janica je bila na skijama nekih 13 sekundi kad je zahaklala vrata. Nitko to nije niti vidio, sumnjamo da bi i suci na snimci to primijetili, no Janica je stala i pala kraj ograde. 

Prekrila je lice rukama i počele plakati. 

– Mogla sam biti pokvarena i nastaviti skijati, ne bi se primijetilo da sam zapela, ali nisam mogla. Bio mi je to najteži trenutak u karijeri - rekla je Janica.

Ima ko jači?

Osvaja veliki kristalni globus kao ukupna pobjednica Svjetskog kupa. Janica je pobijedila u svim disciplinama, što joj ni u jednoj sezoni do ove nije uspjelo. Dobila je Lauerus, sporski Oscar za najbolju sportašicu godine.

PIXSELL

Može i bez rukavice i štapa

Jedna od neizbrisivih slika u Janičinoj karijeri definitivno je njezin nastup na Sljemenu na Snježnoj kraljici 2006. godine. Slika, koja savršeno definira Janicu Kostelić. I zaokružuje priču o jednoj od najboljih sportašica, koju smo ikad imali. Janica je cijelu drugu vožnju odskijala bez rukavice i štapa, trpjela je bolove svakim udarcem ruke u kolac.

- Iskreno, htjela sam odustati. Ostala sam bez štapa i rukavice, a do kraja je bilo još puno kolaca - istaknula je Janica.

Izdržala je do kraja i u cilj ušla s 1,90 sekundi prednosti pred do tada vodećom Zahrobskom. U konačnici je osvojila treće mjesto, no te je večeri bila jedina kraljica Sljemena.

Torino pa kraj karijere

Janica je u veljači nastupila na Zimskim igrama u Torinu. Osvojila je zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu. I to s temperaturom. U listopadu iste godine najavila je da neće skijati sljedeće sezone jer uzima pauzu.

No u travnju 2007. godine okupila je novinare u Tomislavovom domu na Sljemenu i objavila.

- To je to, povlačim se iz skijanja.

Otišla je kao najbolja, na vrhuncu. Nakon skijaške karijere ostala je u sportu. Postala je državna tajnica odbora za sport, a prije toga bila je pomoćnica minstra Predraga Šustara u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...
SPREMA SE TRANSFER

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...

S Petkovićem je situacija složenija. Već mu je 29 godina, klub na njemu ne može zaraditi ni približno koliko bi izgubio njegovim odlaskom. A ni Bruni se ne odlazi u egzotiku, jedino ako pokuca na vrata klub iz 'liga petice'...
Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto
'MODRI' IMAJU INTERES

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto

Rezultat Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka utjecat će i na status hrvatskih klubova u kvalifikacijama za europska natjecanja. Modri će navijati protiv njemačkog kluba, a Rijeka za njega