Obavijesti

Sport

Komentari 1

Jedan grad, sedan mista, dva prvaka iz kinodvorane, Kaštela!

Jedan grad, sedan mista, dva prvaka iz kinodvorane, Kaštela!
1

lako bi se moglo dogoditi ove godine da jedino u odbojci prvaci Hrvatske i u ženskoj i muškoj konkurenciji budu iz istoga grada. I to iz malenih Kaštela, Mladost Ribola Kaštela i Marina Kaštela

VIDEO

Do kraja sezone kolektivnih sportova tek se trebaju razriješiti pitanja prvaka u četiri sporta u obje konkurencije, no lako bi se moglo dogoditi da jedino u odbojci prvaci Hrvatske i u ženskoj i muškoj konkurenciji budu iz istoga grada. I to iz malenih Kaštela, iz kojih dolaze prvaci i prvakinje Hrvatske, Mladost Ribola Kaštela i Marina Kaštela. 

Na brzoj cesti kroz Kaštela prije desetak godina naslikan je jedan od najvećih sportskih grafita: 'Jedan grad, sedan mista, sve nas spaja ljubav ista'.

Grafit je posvećen, naravno, Hajduku, no jednako tako je mogao biti posvećen i odbojci, najpopularnijem sportu u malenim Kaštelama, koje se ovih dana mogu podičiti naslovima prvaka i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

A sve je počelo prije osam godina, kada se nekadašnji reprezentativac Ivan Rančić odlučio vratiti kući. 

- Zaželio sam se kuće, i odlučio se vratiti. Mladost je tada bila osma u prvenstvu, i tu sam sezonu bio i igrač i trener, i započeo raditi s mladima. Sljedeće sezone igrali smo finale prvenstva, a danas imamo šest naslova prvaka u nizu - sažeo je priču o uspjehu kaštelanske odbojke Rančić i dodao: 

- Ključ uspjeha je razumijevanje tadašnjeg gradonačelnika Josipa Berketa, koji je uložio svoj privatni novac u klub, i pomogao nam da stanemo na noge. Danas nam pomaže još jedna kaštelanska tvrtka Ribola, a gospodin Berket se okrenuo ženskoj odbojci. 

Bivši gradonačelnik Berket, inače privatni poduzetnik koji ima vlastitu marinu, ključnim pak drži Rančićevu marljivost i upornost. 

- Ispred mene je stajao mladi momak s vizijom i namjerom da nešto napravi.  Cura je u odbojci bilo jako puno, no muški su uglavnom odlazili na nogomet, košarku, rukomet... Odlučio sam 'podmetnuti leđa' i ispalo je dobro, iako moram priznati da grad danas izdvaja više novca za odbojku nego u mom mandatu, upravo da mi ne bi prigovarali - otkriva nam Berket, ponosan na dvostruku krunu kaštelanske odbojke. 

- Muškarci su osvojili šesti naslov prvaka za redom a cure prvi, s tim da su cure uzele i kup, i superkup, da nisu poražene nijednom u cijeloj sezoni, te da je naš drugi tim prvak Druge lige... Imamo ogroman pogon s četiri trenera na čelu s Miloradom Krunićem, imamo vlastitu dvoranu, koju smo adapritali iz nekadašnje kino dvorane, te 280 cura koje svakodnevno treniraju. 

Rančić dodaje kako ne zna je li bilo teže srušiti dugogodišnjeg prvaka zagrebačku Mladost s trona, ili dovesti Ligu prvaka u Kaštela, što je novi cilj koji je postavio pred sebe i klub. 

- Liga prvaka je naša velika želja, ali rekao bih i dužnost grada, pogotovo županije, koja nam nikad nije poslala ni brzojav čestitke, a kamoli financijski pomogla. To me jako žalost. Naš budžet je 1 milijun kuna, s 2 milijuna bi bili blizu skupine Lige prvaka. Koliko je to smiješna cifra najbolje svjedoči da zagrebačka Mladost ima budžet od preko 5 milijuna kuna, a sudionici Lige prvaka 25-30 milijuna kuna!? 

Rančić je prisiljen raditi s domaćim igračima, no i oni najčešće odlaze trbuhom za kruhom...

- Jedini stranac nam je Talijan Corsini, no on već sedam godina živi u Kaštelima, ima i privatan posao ovdje, tako da ga smatramo 'našim'. Na žalost, svake nam godine odlaze mladi igrači..., ove godine otići će vjerojatno Đirlić i Višić, lani su otišli Šestan i Močić, preklani Andrić... S njih pet bi sigurno igrali Ligu prvaka, ali tko će zaustaviti momke koji imaju priliku zaraditi deset puta više nego kod kuće...

Da ne bi bilo zabune, muški odbojkaški klub zove se Ribola Kaštela i dolazi iz Kaštel Lukšića, Marina Kaštela je ženski klub iz Kaštel Gomilice, a i jedni i drugi igraju u Kaštel Starome.

'Jedan grad, sedan mista, sve ih veže ljubav ista' - ljubav prema odbojci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?
UŽIVO OD 18 SATI

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?

Rijeka i Dinamo danas od 18 sati igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prva utakmica na Maksimiru završila je 0-0, a podsjetimo kako je na snazi pravilo gola u gostima
Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana
PAO JE DOGOVOR

Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana

Nakon sastanka s predsjednikom kluba Florentinom Pérezom kapetan "vatrenih" dogovorio je posljednje detalje novog jednogodišnjeg ugovora koji će isticati tri mjeseca prije 40. rođendana