Sport

Komentari 28

Jedne kvalifikacije, 11 susreta, dva izbornika i čak 52 igrača...

Jedne kvalifikacije, 11 susreta, dva izbornika i čak 52 igrača...

Prije Anzulovića na klupi se nalazio Ivica Skelin koji je reprezentaciju vodio u debaklima protiv Nizozemske, Italije i naročito Rumunjske koja je Hrvatsku porazila u Zadru. A svo to vrijeme pričalo se o smjeru reprezentacije...

Porazom od Poljske dovršen je debakl hrvatske košarkaške reprezentacije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. U kojima su se na širem popisu reprezentacija našla sveukupno 52 igrača!

Izbornik Dražen Anzulović na klupu je došao u travnju, ugovor je tada potpisao na tri godine, a radilo se o isključivom ugovoru koji mu ne dopušta paralelno treniranje klubova. 

- Imamo jako puno posla, a cilj mi je vratiti hrvatsku košarku u europski vrh i stvoriti respektabilnu reprezentaciju u svjetskim okvirima. Već od danas namjeravam obaviti razgovore sa igračima, ali i s ljudima koji će biti u mom stručnom stožeru. Nemamo puno vremena, a više niti prava na kiks u kvalifikacijama - rekao je tada Zula, no naposljetku ipak nije uspio.

Na klupi je Hrvatske zasad proveo sedam utakmica, slavio protiv Italije, Rumunjske i Mađarske, ali kiksao s NBA igračima protiv Poljske, od koje je Hrvatska izgubila i u petak navečer 69-77.

A njegovo vrijeme obilježeno je pričama o - smjeru:

- Nismo ovo očekivali, ali moramo svi sjesti unutar Saveza i vidjeti u kojem pravcu idemo dalje - rekao je nakon prvog kiksa protiv Poljske Anzulović, da bi nakon drugog poraza zaokružio priču:

- Ovaj Savez mora znati koji je sljedeći potez. Znamo da kroz ove kvalifikacije bez šest najboljih igrača teško možemo parirati ovakvim selekcijama. Nemamo kontinuitet, moramo imati opciju B jer potencijala imamo, a on ništa ne znači ako ga ne pretvorimo u dobit.

Prije njega na klupi se nalazio Ivica Skelin koji je reprezentaciju vodio u debaklima protiv Nizozemske, Italije i naročito Rumunjske koja je Hrvatsku porazila u Zadru. A svo to vrijeme pričalo se o smjeru reprezentacije...

Međutim, zanimljivo je kako je pravac očito promijenjen nekoliko puta... Nerijetko su se spominjali mladi talenti i slične priče, ali ipak, oni u početku kvalifikacija nisu dobili gotovo nikakvu priliku. Išlo se s onim što se smatralo najjačim mogućim sastavom, pa se pričalo o pomlađivanju, pa se odjednom stvorila brojka od 52 igrača...

I dok se dio promjena može opravdati time što u nekim utakmicama nismo imali NBA igrače, a događale su se i ozljede, 52 igrača na širem popisu ipak su previše... A problematičan je broj i igrača koji su zaigrali. Pa samo je u sedam utakmica pod Anzulovićem dres Hrvatske na parketu nosilo 29 igrača. Mijenjali su se nositelji, eksperimentiralo se s različitim razigravačima, a neki igrači koji su se gotovo smatrali stožernima za Skelina kod Anzulovića ni ne igraju.

No kvalifikacije nisu nešto u čemu bi se trebalo konstantno eksperimentirati.

Naposljetku, za kolaps Hrvatske kriva je i FIBA koja je možda čak i najveći krivac s obzirom na nevjerojatno glup sistem kvalifikacija u kojem momčadi igraju s igračima s kojima ne bi ni pomislili igrati na Svjetskom prvenstvu, no činjenica je da je ovaj debakl otkrio brojne propuste u hrvatskoj košarci.

Najčitaniji članci