Obavijesti

Sport

Komentari 11

Jeste li čuli za Famalicao? To je najveća nogometna senzacija

Jeste li čuli za Famalicao? To je najveća nogometna senzacija
1

Famalicao je i dalje bez poraza, sa šest pobjeda i jednim remijem uz gol-razliku 16-7. Od najboljih portugalskih klubova igrao je sa Sportingom koji je iznenadio u gostima pobijedivši 2-1

VIDEO

Angers u Francuskoj, Granada u Španjolskoj zasad su dva najveća iznenađenja u ligama petice. Angers u Ligue 1 drži drugo mjesto iza za francuske prilike nedodirljivog PSG-a, kao i Granada koja u La Ligi zaostaje bod za vodećim Real Madridom.

Međutim, ima jedan klub koji je ova dva uspio čak i nadmašiti u ovih mjesec i pol nogometne klupske sezone, barem kada je riječ o ponajboljim europskim ligama. U portugalskoj Primeiri vrh ljestvice nakon sedam kola drži - Famalicao. Niste čuli? Nije za zamjeriti jer ovaj je klub punog imena Futebol Clube de Famalicao još prije deset godina bio u petoj portugalskoj ligi i malo po malo penjao se i popeo ove sezone do prve.

Mendes vuče konce

I sada mu u leđa gledaju velikani Porto i Benfica, između ostalih. Famalicao je i dalje bez poraza, sa šest pobjeda i jednim remijem uz gol-razliku 16-7. Od najboljih portugalskih klubova igrao je sa Sportingom koji je iznenadio u gostima pobijedivši 2-1, pa se ne može govoriti baš da je sve i do povoljnog rasporeda.

E sad, koja je tajna a da nije ona o otrcanim frazama. Pa sigurno je jedna da u momčadi ima čak 10 Brazilaca, a još dvojica imaju brazilsko državljanstvo uz portugalsko. Momčad ukupno vrijedi 20,70 milijuna eura prema Transfermarktu što je, primjerice, manje od Hajduka (26.65) i Rijeke (26,50) i tek dva više od Osijeka (18,70). Najskuplji je igrač, i to s posudbe iz Benfice, Diogo Goncalves (22) s 2 milijuna eura, a najviše se u ovih sedam kola istaknuo Fabio Martins koji je zabio četiri gola uz četiri asistencije. I, pazite sad ovo, u ljetnom prijelaznom roku stiglo je 20 igrača. Cijela nova momčad!

Klub su još 1931. u gradu 30-ak km udaljenom od Porta i s 130 tisuća stanovnika osnovala šestorica prijatelja, a u prvoj klupskoj utakmici protivnik mu je bio ni više ni manje, već Porto. Najuspješnije razdoblje imao je početkom 90-ih kada je četiri sezone zaredom nastupao u prvoj ligi, u koju se sada vratio nakon 25 godina, a zanimljivost je da klubom upravlja Quantum Pacific grupacija koja ima 32 posto udjela u madridskom Atleticu. Odnosno izraelski milijarder Idan Ofer, koji se u ovu avanturu upustio prošle godine na nagovor superagenta Jorgea Mendesa koji je i odgovoran za dovođenje igrača. Ofer je kupio 51 posto dionica, a sada je na 85.

Slijedi Porto

Posebna priča ovog kluba jest i stadion Municipal na kojemu igra od 1952. i mjesta ima tek za 5300 gledatelja. U planu je proširenje i modernizacija stadiona pa će uskoro ondje moći ući 2200 ljudi više.

I dokad će trajati bajka kojom upravlja nekadašnji asistent u Evertonu, Watfordu, Olymipacosu i Sportingu Joao Pedro Sousa? Pa ako moramo prognozirati, velika je vjerojatnost do ovog vikenda kada će Famalicao gostovati na Dragau...

- Želja nam je samo zadržati prvoligaški status - reći će skromno Sousa.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići