Sport

Komentari 1

Junior Aurel Benović izborio mjesto među 'velikim dečkima'

Junior Aurel Benović izborio mjesto među 'velikim dečkima'

Aurel je oduševio sve na kontrolnim treninzima za izbor reprezentacije. Iako još može nastupati u juniorskoj konkurenciji, izborio je izvanrednom vježbom na parteru mjesto u seniorskoj A reprezentaciji za Dohu

 U nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću proteklih dana okupile su se najjače hrvatske reprezentacije u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. Vrhunac priprema bili su kontrolni treninzi za mjesta u reprezentaciji za nastup na Svjetskim kupovima u Bakuu (15. do 18. ožujka) i Dohi (21. do 23. ožujka).

Tako će u na prvom turniru SK-a u Bakuu nastupiti Filip Ude i Robert Seligman na konju s hvataljkama, Anton Kovačević na preči te Ana Đerek na gredi i parteru. 

Već nekoliko dana kasnije u Dohi će hrvatsku reprezentaciju činiti olimpijka Ana Đerek (greda i parter), Karlovčanka Petra Furač (greda), aktualni svjetski prvak na preči Tin Srbić, na istoj spravi nastupiti će i Anton Kovačević, a na konju s hvataljkama pak uz Roberta Seligmana mjesto je kontrolnim treningom izborio član ZTD Hrvatski Sokol, Kristijan Vugrinski. 

Pravo iznenađenje priredio je 17-godišnji osječki junior Aurel Benović. Sjajnom vježbom na parteru ušao je u društvo među "velike dečke", izborio Dohu i potvrdio najave da će upravo on biti dosljedan nasljednik svog klupskog kolege iz GD Osijek Žito i dugogodišnjeg hrvatskog reprezentativca, Tomislava Markovića.

- Mi smo u hrvatskoj gimnastici ustanovili sustav kontrolnih treninga pomoću kojih dolazimo do kandidata za odlaske na najveća natjecanja. Upravo takav sustav pokazao se u proteklom periodu kao ključan sistem bodovanja i napredovanja gimnastičara. 

Rezultat takvog sustava je i prvak svijeta Tin Srbić koji je u proteklim godinama upravo kroz prolaženje ovog filtera, ovih stepenica, napredovao i stvarao svoju prepoznatljivost i stabilnost u natjecateljskim okolnostima. Takve treninge imali smo i sada, prisutne su bile sve selekcije hrvatske gimnastičke reprezentacije, ženske i muške i odaziv je bio maksimalan.

Mogu reći da zadovoljni odrađenim, prepoznaje se zajedništvo, pozitivna energija koja hrvatsku gimnastiku stalno nosi stepenicu više - rekao je Vladimir Mađarević, predsjednik Tehničkog odbora hrvatske sportske gimnastike i dopredsjednik HGS-a.

Prokomentirao je i pozitivan šok koji je svima priredio mladi Aurel Benović, koji još može nastupati za juniore, ali je sa svojim trenerskim timom odlučio jepokušati dohvatiti seniorske kriterije. 

- Nitko na to nije računao, ali on je uspio svoju vježbu odraditi od početka do kraja, i na iznenađenje svih, doći do seniorskog A kriterija za SK Dohu što nije polazilo za rukom puno ozbiljnim seniorima. Mi koji svakodnevno radimo s njim znali smo kakav je talent i što može, a sada se konačno sve oko njega počelo oblikovati u jednu cjelinu koja je stvarno vrlo perspektivna. 

Fond elemenata koje on sada zna nadmašuje ono što je primjerice Tomislav Marković znao u svojim seniorskim danima, zato će Aurel ozbiljno konkurirati većini seniora na predstojećim Svjetskim kupovima - objasnio je Mađarević koji je ujedno i Aurelov glavni trener.

Zanimljivo je bilo u dvorani čuti komentar velikog izraelskog parteraša Aleksandra Šatilova koji je rekao "ovaj mali je sigurno iz Markovićeve škole, on je njegova kopija".

- Među gimnastičarima se lako prepoznaju određeni pokreti, mimika tijela i vrlo lako, ako si od istog trenera ili ako si dugo s nekim na treninzima, upiješ način kretanja po parternoj plohi. 
Mnogi u Aurelu vide “malog Markovića” što je meni jako drago, jer Tomi nam svima nedostaje u reprezentaciji. Ali, on je sada naš trener, ima veliko iskustvo, proputovao je cijeli svijet, školovali smo ga za to i on je naša velika podrška. Uz Aurela je, pomaže meni u radu… Sve se nekako kroz tu veliku nesreću s Markovićem kapitaliziralo i skupilo u jednu pozitivnu energiju kroz Aurela. On je idealan nastavak na Markovićevu karijeru u idućih 10-15 godina - poručio je Mađarević.

Hrvatska reprezentacija premijeru u novoj sezoni imati će od 22. do 25. veljače na Svjetskom kupu u Melbourneu gdje će na konju s hvataljkama nastupiti Matija Baron i Kristijan Vugrinski.

* Kristina Leovac, Hrvatski gimnastički savez

 

*Imate sportsku priču? Javite nam, a mi ćemo vas nagraditi. Šaljite svoje prijedloge na sport24@24sata.hr, Viberom i WhatsAppom na broj 099/224-2424 ili na Facebook stranicu facebook.com/24sataSport/.

Najčitaniji članci