Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
75 komentara

Kahn se divi Subašiću: Zračio je nevjerojatnom sigurnošću

Danijel Subašić je izgradio samopouzdanje brojnim obranjenim penalima, oslanjao se na iskustvo i zračio je nevjerojatnom sigurnošću, smatra veliki Oliver Kahn

SP 2018, Rusija - Hrvatska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
75 komentara

Sad kad je završilo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, zaključnu ocjenu dao je i legendarni njemački vratar Oliver Kahn. Naravno, u fokusu su njegovi kolege po poziciji - golmani. Kahn je nakon profesionalne karijere ostao u nogometu, pokrenuo dva projekta - Goalplay i Goalplay academy.

Prvi se bavi razvojem vratara i vratarima kao aktivnim sudionicima igre, a drugi kao pomoć Savezima i klubovima da educiraju trenere i podigne razinu svijesti o toj poziciji.

- Vidio sam odlične vratare na Svjetskom prvenstvu koji su gotovo savršeno savladali mnoge temeljne vrijednosti vratara kao aktivnog sudionika igre, ono što ja zovem "Goal igrača". Primjerice, Hugo Lloris je jedan od najboljih linijskih vratara na svijetu i svojom pojavom te hrabrim, ofenzivnim pozicijskim nogometom odiše uvjerljivošću. Thibaut Courtois je izuzetno jak jedan na jedan i u "kontroli grede - počeo je priču Kahn, a onda se osvrnuo i na Subašića.

Danijel Subašić je izgradio samopouzdanje brojnim obranjenim penalima, oslanjao se na iskustvo i zračio je nevjerojatnom sigurnošću - ističe legendarni njemački vratar.

- Mladi Englez Jordan Pickford je najbliže tom idealu vratara kao aktivnog sudionika. Pored jakih refleksa, odlično otvara utakmice. Protiv Hrvatske je odigrao manje dodavanja od Subašića, ali je dvostruko češće bio korišten kao pomoćni branič od strane svojih suigrača. Igra s obje noge i iako mu nedostaje iskustva, jedinica je sigurna u njegovim rukama u godinama koje slijede. I sa svojih 185cm dokazuje da visina kod vratara igra minornu ulogu.

A onda je Kahn poručio:

- Ali za Pickforda, kao i za gotovo sve "Goal igrače" : Ne koristi ga se na optimalan način!

- Poboljšanje tehnike igre nogom kod vratara u zadnjih 25 godina nije imalo gotovo nikakvog utjecaja na igru, osim ako su korišteni i kao vratari i kao igrači koji su više uključeni u posjed svoje momčadi. Veće uključivanje vratara, kao igrača koji najmanje sudjeluje u strukturi igre, može donijeti superiornost u raznim situacijama i stoga se nameće kao logična i očita mjera kako bi se stvorila prednost u igri. Tu vidim ogroman potencijal -  zaključuje Kahn.

Tema: Svjetsko nogometno prvenstvo - Rusija 2018.

Message