Obavijesti

Sport

Komentari 88

Kako funkcionira play-off za EP i tko bi mogao čekati Hrvatsku?

Kako funkcionira play-off za EP i tko bi mogao čekati Hrvatsku?

Ako ne završe na jednom od prva dva mjesta u skupini, "vatreni" će šesti put u povijesti morati u dodatne kvalifikacije. Tamo se nazire težak protivnik

VIDEO

Nakon utakmica protiv Latvije i Armenije Hrvatska je imala čak 99,7 posto šanse za plasman na Europsko prvenstvo i 99,2 da to napravi kroz skupinu, a nakon dva poraza šanse za ukupan plasman pale su na 86 posto, za izravan samo na 60 posto.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Wales - Hrvatska 2-1 00:53

"Vatreni" će prije iduće utakmice u Rigi 18. studenoga od 18 sati pratiti što se zbiva u Erevanu i navijati za Armeniju protiv Walesa, koji bi morao osvojiti manje bodova u posljednje dvije utakmice (nakon Armenije dočekuje Tursku). U suprotnom, Hrvatska će u play-off.

Tamo imamo savršeni skor pet od pet, 1997. u kvalifikacijama za SP pala je Ukrajina (2-0, 1-1), 2003. prije Eura Slovenija (1-1, 1-0), 2011. prije Eura Turska (3-0, 0-0), 2013. za Mundijal Island (0-0, 2-0), a 2017. prije SP-a Grčka (4-1, 0-0).

POGLEDAJTE VIDEO: TKO JE KRIV ZA DVA PORAZA REPREZENTACIJE?

Kako funkcionira play-off?

Za razliku od gore spomenutih utakmica, Uefa od prošlog Eura koristi sustav u kojem nagrađuje najbolje plasirane selekcije iz Lige nacija koje se nisu kvalificirale kroz skupinu. Što je, u slučaju Hrvatske, odlična vijest jer je igrala fnale toga natjecanja i ima plan B.

Dakle, dodatne kvalifikacije igrat će 12 reprezentacija podijeljenih u tri skupine po četiri, po principu polufinala i finala na jednu utakmicu, gdje će domaćin polufinala biti bolje rangirana reprezentacija iz Lige nacija, a domaćin finala određen ždrijebom. Termini su 21. i 26. ožujka iduće godine, a samo pobjednik ide na Euro.

Svih 12 reprezentacija unaprijed će znati u koje će skupine završnog turnira ako se plasiraju, u ždrijebu 2. prosinca u Hamburgu bit će u posljednjem, četvrtom bubnju nositelja (ako prođe izravno, Hrvatska može biti i u drugom i trećem šeširu).

Kako se popunjava play-off za Euro?

E, sad postaje komplicirano. Dakle, u obzir se uopće ne uzimaju rezultati iz ovih kvalifikacija, nego samo konačni plasman u zadnjoj Ligi nacija. Po četiri najbolje reprezentacije iz Lige A, Lige B i Lige C koje se nisu plasirale izravno idu u baraž. No na papiru to ne mora biti tako, to se pokazalo i u prošlim ciklusima.

Uefa je zato odlučila zaštititi pobjednike skupina Lige nacija iz Lige B i Lige C i odredila da oni ne mogu igrati play-off u ligi iznad svoje, dok prvo slobodno mjesto u ždrijebu mora zauzeti najbolja selekcija iz Lige D (ovaj put oni nemaju zaseban ždrijeb), a to je Estonija. Ostala slobodna mjesta popunjavaju se prema plasmanu u Ligi nacija.

Kako bi trenutačno izgledali parovi play-offa?

Do kraja kvalifikacija neke reprezentacije moraju odigrati još jednu, neke dvije, a neke tri utakmice pa je teško predvidjeti kako će konačni kostur izgledati.

Kako sad stvari stoje, Hrvatska bi, ako bude igrala play-off, u polufinalu bila domaćin Estoniji, a u finalu bi protiv Nizozemske ili Poljske.

Problem je što i Nizozemci kao nositelji vise u svojoj kvalifikacijskoj skupini (tri boda iza Grčke uz utakmicu manje) i oni bi, ako se ne kvalificiraju, bili potencijalni protivnik Hrvatske u finalu play-offa kao drugi nositelj u Ligi A.

Nešto realnija opcija je da se u drugom polufinalu kao potencijalni protivnici Hrvatske nađu Poljska ili Češka kao drugi nositelji, dok im s druge strane mogu biti Finska, Ukrajina i Island.

Ždrijeb domaćina finala play-offa održat će se dva dana po završetku kvalifikacija 23. studenog u Nyonu.

Play-off A

  • Hrvatska - Estonija
  • Nizozemska - Poljska

Play-off B

  • Izrael - Ukrajina
  • Bosna i Hercegovina - Finska

Play-off C

  • Gruzija - Azerbajdžan
  • Kazahstan - Luksemburg
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu
VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'