Sport

Komentari 128

Kako Hrvatska može osigurati Katar i što je čeka u nastavku?

Kako Hrvatska može osigurati Katar i što je čeka u nastavku?

Samo pobjednici skupina ići će izravno na Svjetsko prvenstvo, a čak 12 reprezentacija borit će se kroz play-off za još tri mjesta na proljeće. Lako je moguće da odluka o putniku u Katar padne - na Poljudu

Trzaj glavom Nikole Vlašića duboko u sudačkoj nadoknadi i provjera u VAR sobi koja je završila sretno po Hrvatsku omogućila je "vatrenima" pogled s prvog mjesta nakon rujanske faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Slovenija je izgubila 3-0 u Splitu.

Baš kao što je to bilo nakon prvog okupljanja u ožujku, gotovo potpuno smo izjednačeni s Rusijom. Uz malu razliku: onda smo imali i jednaku gol-razliku, a sad ipak imamo jedan gol bolju. I to na koncu ne mora biti nimalo nevažno.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska razbila Sloveniju

Za razliku od prebukiranog ožujka i rujna, u listopadu i studenom ostale su po dvije kvalifikacijske utakmice nakon kojih će se znati deset pobjednika skupina i izravnih putnika u Katar.

Što sad očekuje Hrvatsku?

Hrvatska će u idućem kolu 8. listopada gostovati na Cipru koji je s četiri boda gotovo otpisan, a tri dana poslije u Osijeku dočekuje Slovačku.

S druge strane, Rusija u Kazanju ima utakmicu sa Slovacima kojima je ta utakmica praktički "biti ili ne biti" jer zaostaju četiri boda, a tri dana poslije gostuju u Mariboru kod Slovenije kojoj bi čudo trebalo da se domogne Mundijala.

Split:  Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovenija

"Vatreni" u listopadu ipak ne mogu osigurati vizu za zimski Mundijal jer čak i da pobijede u obje utakmice, a Rusi izgube svoje dvije, "zbornaja" bi u zadnja dva kola imala teoretsku šansu završiti ispred. Morala bi dočekati poraz Hrvatske na Malti i pobijediti Cipar pa Hrvatsku na Poljudu.

S druge strane, Hrvatska do plasmana na SP može najranije u pretposljednjem kolu, do čega je ipak u igri ostalo još puno kombinacija.

Kako osigurati najmanje play-off?

Do posljednje utakmice 14. studenog još su tri bitne stanice i Hrvatska prvenstveno mora gledati kako pobijediti Cipar pa Slovačku. Ako Rusi pritom negdje izgube koji bod, tim bolje jer bi im u takvim kombinacijama u zadnjem kolu igrala samo pobjeda. 

Ako već ne može osigurati prvo, Hrvatska u idućem okupljanju može osigurati najmanje drugo mjesto i play-off. Za to joj u svakom slučaju svakako treba pobjeda nad Slovacima u Osijeku, a uz obje pobjede sigurno će biti među prva dva.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Croatia v Slovenia

Što donosi drugo mjesto?

Hrvatska je na dobrom putu do Katara, ali do konačnog plasmana ipak ima dosta posla. Završi li druga, ići će u dodatne kvalifikacije s ostalih devet drugoplasiranih i dvije najbolje selekcije iz posljednje Lige nacija koje nisu završile među prva dva.

Najboljih šest po učinku bit će nositelji, ostali nenositelji i po četiri će reprezentacije u tri ždrijeba (sustav polufinale i finale na jednu utakmicu u ožujku 2022.) odlučivati o zadnja tri putnika na SP.

Raspored do kraja