Obavijesti

Sport

Komentari 128

Kako Hrvatska može osigurati Katar i što je čeka u nastavku?

Kako Hrvatska može osigurati Katar i što je čeka u nastavku?

Samo pobjednici skupina ići će izravno na Svjetsko prvenstvo, a čak 12 reprezentacija borit će se kroz play-off za još tri mjesta na proljeće. Lako je moguće da odluka o putniku u Katar padne - na Poljudu

VIDEO

Trzaj glavom Nikole Vlašića duboko u sudačkoj nadoknadi i provjera u VAR sobi koja je završila sretno po Hrvatsku omogućila je "vatrenima" pogled s prvog mjesta nakon rujanske faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Slovenija je izgubila 3-0 u Splitu.

Baš kao što je to bilo nakon prvog okupljanja u ožujku, gotovo potpuno smo izjednačeni s Rusijom. Uz malu razliku: onda smo imali i jednaku gol-razliku, a sad ipak imamo jedan gol bolju. I to na koncu ne mora biti nimalo nevažno.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska razbila Sloveniju

Pokretanje videa...

Hrvatska - Slovenija 3-0 01:03

Za razliku od prebukiranog ožujka i rujna, u listopadu i studenom ostale su po dvije kvalifikacijske utakmice nakon kojih će se znati deset pobjednika skupina i izravnih putnika u Katar.

Što sad očekuje Hrvatsku?

Hrvatska će u idućem kolu 8. listopada gostovati na Cipru koji je s četiri boda gotovo otpisan, a tri dana poslije u Osijeku dočekuje Slovačku.

S druge strane, Rusija u Kazanju ima utakmicu sa Slovacima kojima je ta utakmica praktički "biti ili ne biti" jer zaostaju četiri boda, a tri dana poslije gostuju u Mariboru kod Slovenije kojoj bi čudo trebalo da se domogne Mundijala.

Split:  Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Slovenija

"Vatreni" u listopadu ipak ne mogu osigurati vizu za zimski Mundijal jer čak i da pobijede u obje utakmice, a Rusi izgube svoje dvije, "zbornaja" bi u zadnja dva kola imala teoretsku šansu završiti ispred. Morala bi dočekati poraz Hrvatske na Malti i pobijediti Cipar pa Hrvatsku na Poljudu.

S druge strane, Hrvatska do plasmana na SP može najranije u pretposljednjem kolu, do čega je ipak u igri ostalo još puno kombinacija.

Kako osigurati najmanje play-off?

Do posljednje utakmice 14. studenog još su tri bitne stanice i Hrvatska prvenstveno mora gledati kako pobijediti Cipar pa Slovačku. Ako Rusi pritom negdje izgube koji bod, tim bolje jer bi im u takvim kombinacijama u zadnjem kolu igrala samo pobjeda. 

Ako već ne može osigurati prvo, Hrvatska u idućem okupljanju može osigurati najmanje drugo mjesto i play-off. Za to joj u svakom slučaju svakako treba pobjeda nad Slovacima u Osijeku, a uz obje pobjede sigurno će biti među prva dva.

World Cup - UEFA Qualifiers - Group H - Croatia v Slovenia

Što donosi drugo mjesto?

Hrvatska je na dobrom putu do Katara, ali do konačnog plasmana ipak ima dosta posla. Završi li druga, ići će u dodatne kvalifikacije s ostalih devet drugoplasiranih i dvije najbolje selekcije iz posljednje Lige nacija koje nisu završile među prva dva.

Najboljih šest po učinku bit će nositelji, ostali nenositelji i po četiri će reprezentacije u tri ždrijeba (sustav polufinale i finale na jednu utakmicu u ožujku 2022.) odlučivati o zadnja tri putnika na SP.

Raspored do kraja

  • Cipar - Hrvatska (Larnaca, 8. listopada, 20.45)
  • Rusija - Slovačka (Kazanj, 8. listopada, 20.45)
  • Malta - Slovenija (Ta'Qali, 8. listopada, 20.45)
  • Hrvatska - Slovačka (Osijek, 11. listopada, 20.45)
  • Slovenija - Rusija (Maribor, 11. listopada, 20.45)
  • Cipar - Malta (Larnaca, 11. listopada, 20.45)
  • Malta - Hrvatska (Ta'Qali, 11. studenog, 20.45)
  • Rusija - Cipar (Sankt Peterburg, 11. studenog, 20.45)
  • Slovačka - Slovenija (Trnava, 11. studenog, 20.45)
  • Hrvatska - Rusija (Split, 14. studenog, 15 sati)
  • Malta - Slovačka (Ta'Qali, 14. studenog, 15 sati)
  • Slovenija - Cipar (Ljubljana, 14. studenog, 15 sati)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?
Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet