Obavijesti

Sport

Komentari 54

Kako je Ćiro završio u zatvoru: Najveći razbojnici i ubojice su radili sklekove. Svi su me slušali

Kako je Ćiro završio u zatvoru: Najveći razbojnici i ubojice su radili sklekove. Svi su me slušali

Bivši generalni direktor Marseillea osumnjičio ga je da je kao trener Nantesa primio 420.000 franaka da namjesti utakmicu. Nakon 17 dana iza rešetaka, pustili su ga uz jamčevinu

VIDEO

Trener svih trenera Ćiro Blažević, koji je preminuo dan prije 88. rođendana, krajem 1980-ih i početkom 1990-ih bio je trener francuskog prvoligaša Nantesa. Uz tu etapu blistave karijere veže se i jedna manje lijepa. Završio je iza rešetaka.

Naime, bivši generalni direktor Marseillea Jean Pierre Barnes tvrdio je da je hrvatski trener 1989. primio 420.000 franaka da utakmica njegova Nantesa i Marseillea završi bez golova.

POGLEDAJTE VIDEO: Nepoznati Ćiro

Pokretanje videa...

Nepoznati Ćiro: Iako je bio veliki skijaški talent, sve ga je vuklo u nogomet 01:25

Ćiro je zbog toga završio u francuskom zatvoru 1995. na 17 dana, a pustili su ga uz jamčevinu samo devet dana prije utakmice Hrvatske i Slovenije u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

- Lako je biti u zatvoru ako ti je savjest čista, a ja sam tamo nastavio svoj posao jer sam vodio tjelovježbu zatvorenika. Nisam mogao biti stroži trener, i to onim najvećim razbojnicima, ubojicama. Oni su mi radili sklekove i svi su me slušali i voljeli. S tom smo se gimnastikom zbližili. Svatko može doći u zatvor. Mi se bavimo poslom koji može biti kompliciran. Ja sam spokojan jer nikad nisam u životu povrijedio sport - govorio je Ćiro za Večernji list.

Tri godine kasnije Ćiro se vratio u Francusku, ovaj put kao izbornik Hrvatske, i osvojio broncu na prvom SP-u za "vatrene".

Miroslav Ćiro Blažević na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj 1998.

- Lako je otići u zatvor kad znaš da si nevin. Dobio sam i pismenu i ispriku. Bilo me strah što će reći Tuđman, što znače igre na dvoru. Sjedio sam iza njega na Maksimiru, komentirali smo utakmicu. Vratio sam se iz zatvora i pokojni Hotko mi kaže "Odite na utakmicu", bojim se. Svi okreću leđa, i oni koji ga čuvaju, doktori i svi. Bili smo k'o braća. Stanem gore u ćošak, dršćem, igra se protiv Vinkovaca, da Croatia zabije više taj gol, o tome ovisi njegovo raspoloženje. U poluvremenu me ugleda u ćošku: "Znao sam da ništa nište krivi", a ja preko stolica... - prisjetio se u intervjuu s Andrijom Jarkom za RTL.

Barnes je u kasnijem svjedočenju poreknuo da je Blaževiću dao mito. Tvrdio je da su ga pogrešno protumačili.

Njegov šef bio je Bernard Tapie, kontroverzni francuski poduzetnik, koji je preminuo 3. listopada 2021. u 79. godini. On se specijalizirao za preuzimanje tvrtki u problemima, a 1986. kupio je i nogometni klub Olympique Marseille s kojim je osvojio naslov prvaka Francuske.

Iako uspješan, Tapie je postao simbol korumpiranog poslovnog čovjeka zbog namještanja utakmice Valenciennes - Marseille 1993. godine. To mu je donijelo nekoliko presuda za korupciju, utaju poreza ili zlouporabu korporativne imovine, zbog čega je proveo pet mjeseci u zatvoru.

Bivši hrvatski reprezentativac Alen Bokšić s 22 godine je došao u Marseille i odmah u prvoj sezoni osvojio Ligu prvaka, a 2018. za Večernji list je ispričao:

- Bili smo sjajna momčad s najboljim predsjednikom! Kupio nam je utakmicu i onda bismo dobili premiju za tu pobjedu! I na kraju je on kažnjen, a mi, igrači, profitirali smo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Nakon što je Tapie pušten iz zatvora 1997., postao je glumac, te radijski i televizijski voditelj, kao kratkotrajni ministar u vladi socijalista Francoisa Mitteranda.

Pola godine prije smrti Tapieja i njegovu osam godina mlađu suprugu napala su četvorica muškaraca nakon pljačke obiteljske kuće u okolici Pariza. Vezali su ih električnim kabelima i pretukli.

"Kukavice. Ne želim da se ovo jednog dana dogodi vašim roditeljima. Pogledaj se u ogledalo i usudi reći da se ne stidiš svoje sramote. Nadam se da će te policija pronaći prije mene", napisao je sin Stéphane koji je objavio fotografiju pretučenog oca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Misteriozno pismo za Ćiru, nije ga stigao pročitati. Čekalo ga je na šanku: 'Dat ćemo ga obitelji'
U NAJDRAŽEM KAFIĆU

Misteriozno pismo za Ćiru, nije ga stigao pročitati. Čekalo ga je na šanku: 'Dat ćemo ga obitelji'

Često su ljudi ostavljali pisma i brojeve za Ćiru Blaževića u Charlieju, ali ovo nije stigao pročitati. Ostavila ga je jedna žena koja dolazi u kafić, a pročitat će ga članovi obitelji

Ćirina velika ispovijest, pričao o Tuđmanu i Božiću za 24sata: 'Na skijama su me lovili zbog bora'
BLAGDANSKI INTERVJU

Ćirina velika ispovijest, pričao o Tuđmanu i Božiću za 24sata: 'Na skijama su me lovili zbog bora'

Plus+ 'Trener svih' trenera preminuo je dan prije 88. rođendana. Bio je miljenik naroda i uvijek dobro raspoložen, a Ćiro Blažević je prije Božića 2021. godine dao posljednji veliki intervju za 24sata koji prenosimo u cijelosti
Cijeli svijet oprašta se od Ćire: 'Legenda, nadimak je opravdan! Maloj državi donio velik uspjeh'
SVJETSKI MEDIJI O ODLASKU ĆIRE

Cijeli svijet oprašta se od Ćire: 'Legenda, nadimak je opravdan! Maloj državi donio velik uspjeh'

Tijekom Svjetskog prvenstva proslavio se noseći kapu kako bi odao počast francuskom policajcu Danielu Nivelu kojeg su njemački huligani teško ozlijedili, objavio je u svojem tekstu o Ćiri Blaževiću Le Figaro...