Obavijesti

Sport

Komentari 129

Kako možemo izboriti Katar? Dalićeva računica još živi, ali ni 23 boda možda neće biti dosta

Kako možemo izboriti Katar? Dalićeva računica još živi, ali ni 23 boda možda neće biti dosta

Tri kola prije kraja kvalifikacija za SP Hrvatska drži prvo mjesto s jednakim brojem bodova kao Rusija. Samo ono jamči izravan plasman u Katar, a sva je prilika da će se o njemu odlučivati u zadnjem kolu

VIDEO

Ako želimo na Svjetsko prvenstvo, trebat će nam 20 ili 21 bod. Nije bitno kako ćemo se plasirati u Katar, bitno je da se plasiramo, ponavljao je Zlatko Dalić od početka kvalifikacija za Mundijal ovog proljeća, a slično je ponovio i ovaj ponedjeljak uoči listopadskog okupljanja.

S nova tri boda na Cipru (3-0), Hrvatska je došla na 16 i jako je blizu Dalićeva cilja od 21 boda. Problem u lovu na SP predstavlja činjenica što i Rusija, nakon pobjede nad Slovačkom 1-0, ima 16 bodova i nalazi se na drugom mjestu zbog tri gola lošije gol-razlike. Što također može biti presudno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vatreni otputovali na Cipar VIDEO

Osmo kolo kvalifikacija igra se već u ponedjeljak. Hrvatska u Osijeku dočekuje praktički otpisanu Slovačku, a Rusija gostuje kod Slovenije koja je visokom pobjedom na Malti (4-0) zadržala nadu da može do Mundijala. Da bi ona ostala na životu, Rusi bi morali pasti u Mariboru i Hrvatska će svakako navijati za to.

Pobjeda za mir

Pobijedi li Hrvatska Slovačku, praktički će osigurati jedno od dva mjesta u skupini. Prvo, podsjećamo, znači izravan plasman u Katar, a drugo dodatne kvalifikacije. Ako pritom Rusija ne pobijedi Sloveniju, to će Zlatku Daliću dati još malo zraka uoči raspleta u studenom.

A tu će Hrvatska na još jedno naizgled lako gostovanje koje nam je znalo donijeti dosta muka, na Maltu (11. studenog). Rusi će, pak, dočekati otpisani Cipar, a Slovenci idu u goste Slovacima.

Ako Hrvatska pobijedi i Slovačku i Maltu, za siguran plasman na SP uoči zadnjeg kola trebat će joj kiks Rusije i protiv Slovenije i protiv Cipra. U što je, složit ćete se, teško vjerovati.

Puno važnija je činjenica što u posljednjem kolu Rusija stiže u goste Hrvatskoj, na Poljud 14. studenog od 15 sati, kad bi mogla pasti i konačna odluka.

Gol-razlika može odlučiti

Ako bude bodovno izjednačena s Rusijom i zadrži prednost u gol-razlici, Hrvatskoj će u toj utakmici biti dovoljan i remi. Svaki drugi scenarij znači da će nam igrati samo pobjeda pa se u teoriji može dogoditi da Hrvatska pobijedi i Slovačku i Maltu pa remizira s Rusijom i s 23 boda završi druga (ako Rusija pobijedi sve do kraja i dostigne lošiju gol-razliku).

Ipak, Dalić se nada (a i svi mi) kako će Rusija negdje u međuvremenu prosuti bodove i da na Poljudu nećemo morati ići na nož, da će se Rusija morati potpuno otvoriti, a Hrvatska uz podršku punih tribina odigrati koliko je potrebno da se dokopa Katara. Štoviše, pobjedom potencijalno i pogurati Slovence do drugog mjesta i play-offa.

Ako to i ne bude tako, dobro je znati da postoji plan B i dodatne kvalifikacije u kojima, podsjetimo, Hrvatska nikad nije zapela. Ali i koje su drugačije nego sve dosadašnje u kojima je igrala jer tamo idu drugoplasirani iz svih deset kvalifikacijskih skupina uz dvije najbolje plasirane reprezentacije iz prošlog izdanja Lige nacija koje nisu bile među prva dva. I gdje se igraju mini-turniri u ožujku iduće godine na dvije utakmice (polufinale i finale) uz domaćina određenog ždrijebom.

Raspored do kraja

  • Hrvatska - Slovačka (Osijek, 11. listopada, 20.45)
  • Slovenija - Rusija (Maribor, 11. listopada, 20.45)
  • Cipar - Malta (Larnaca, 11. listopada, 20.45)
  • Malta - Hrvatska (Ta'Qali, 11. studenog, 20.45)
  • Rusija - Cipar (Sankt Peterburg, 11. studenog, 20.45)
  • Slovačka - Slovenija (Trnava, 11. studenog, 20.45)
  • Hrvatska - Rusija (Split, 14. studenog, 15 sati)
  • Malta - Slovačka (Ta'Qali, 14. studenog, 15 sati)
  • Slovenija - Cipar (Ljubljana, 14. studenog, 15 sati)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom