Obavijesti

Sport

Komentari 396

Kako sad na Euro? Hrvatskoj ni dvije pobjede možda ne budu dovoljne. Može dalje i kao treća

Kako sad na Euro? Hrvatskoj ni dvije pobjede možda ne budu dovoljne. Može dalje i kao treća

"Vatreni" su se od komotne situacije doveli u velike probleme jer više ne ovise sami o sebi, ali još mogu i osvojiti skupinu. Puno toga bit će jasnije nakon gostovanja Walesa u Armeniji

VIDEO

Deset godina Hrvatska nije izgubila u kvalifikacijama dvije utakmice zaredom. Tad je, u borbi za Mundijal u Brazilu, na Maksimiru slavila Belgija, a onda u Glasgowu Škotska. Igor Štimac dobio je otkaz u avionu, a "vatrene" na SP odveo Niko Kovač. Sad opet zvone zvona za uzbunu, selekcija Zlatka Dalića je, nakon Turske u Osijeku, pala i protiv Walesa u Cardiffu (2-1), koji je prvi put pobijedio Hrvatsku u osmoj međusobnoj utakmici.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalić o lošoj formi

Pokretanje videa...

Dalić o lošoj igri Vatrenih i ustaškoj koračnici: 'Ne razumijem tko to organizira' 00:48

Kako se Hrvatska može plasirati na Euro?

S prve pozicije "vatreni" su skliznuli na treće s istim brojem bodova i utakmica kao Wales, šest manje od vodeće Turske koja ima utakmicu više i koja se pobjedom nad Latvijom (4-0) plasirala na EP. Ovakvim raspletom u igri je još ostala i Armenija koja ima tri boda manje. I to bi mogla biti jedna od slamki spasa u koju ćemo se uzdati jer upravo u idućem kolu Wales ide u Armeniju.

Hrvatskoj je sad "pod mus" pobjeda u Latviji na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog od 18 sati, a pobijedi li i Armeniju u zadnjem kolu tri dana poslije na Maksimiru, vrlo vjerojatno će sa 16 bodova osigurati plasman u Njemačku. Ako Wales ne pobijedi u Armeniji, a potom pobijedi Tursku, kvalifikacije bi Hrvatska završila kao vodeća u skupini.

Najbolniji scenarij

Nakon dva poraza u nizu više ne ovisimo sami o sebi pa valja spomenuti i scenarij po kojem završava treća i s dvije pobjede. To će se dogoditi samo ako Wales pobijedi u obje svoje utakmice, u Armeniji i protiv Turske kod kuće. Tad bi se zatvorio krug s tri reprezentacije s po 16 bodova u kojem bi se gledao međusobni omjer između Hrvatske, Turske i Walesa, gdje bi Velšani bili prvi, Turci drugi, a "vatreni" treći.

Možemo li proći s četiri boda?

Da, postoji i ta opcija (pobjeda u Latviji i remi s Armenijom). No i tad bismo ovisili o drugim rezultatima. Ako Wales izgubi kod Armenije, Hrvatska bi i s 14 bodova prošla skupinu kao drugoplasirana.

A što ako budemo treći?

Jedina dobra vijest u cijeloj ovoj situaciji je da "vatreni" imaju osiguran play-off u ožujku ako ne završe skupinu na jednom od prva dva mjesta. Naime, zbog izvrsnih rezultata u Ligi nacija, gdje su osvojili skupinu pa potom izgubili u finalu, imaju sigurnosnu mrežu za slučaj debakla. Tad bi igrali dvije utakmice protiv drugih reprezentacija iz Lige A koje nisu prošle. Odnosno, u slučaju da takvih nema, ždrijeb bi se popunjavao selekcijama iz Lige B.

Kad bi kvalifikacije završile večeras, Hrvatska bi u polufinalu play-offa dočekala Estoniju, a u finalu, gdje domaćina određuje ždrijeb, protiv pobjednika duela između Nizozemske i Poljske.

Kako se određuju nositelji?

Pet najboljih prvoplasiranih (gdje Hrvatska više ne može biti) zauzet će prvi bubanj uz domaćina Njemačku, a ostali će u drugi bubanj, kao i najbolja drugoplasirana reprezentacija. Tri najlošija drugoplasirana idu u zadnju jakosnu skupinu, kao i tri reprezentacije koje se plasiraju putem play-offa.

Kakav je raspored do kraja kvalifikacija?

  • Armenija - Wales (18. studenog, Erevan, 15 sati)
  • Latvija - Hrvatska (18. studenog, Riga, 18 sati)
  • Hrvatska - Armenija (21. studenog, Maksimir, 20.45)
  • Wales - Turska (21. studenog, Cardiff, 20.45)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 396
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga
SKROMNA OBITELJ

Zlatan otkrio detalje privatnog života: Moja žena kuha i pere suđe, naša djeca nisu kao druga

I kada je u pitanju odgoj sinova Maximiliana (18) i Vincenta (16), Ibrahimović ih je učinio poniznima i skromnima, nije im od početka pružao luksuz
Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku