Sport

Komentari 0

Kakva čast za Hrvate: U Tokiju su kreirali 'skate park' za OI!

Kakva čast za Hrvate: U Tokiju su kreirali 'skate park' za OI!

Osječani su u Japanu boravili tijekom travnja nakon što su prva dva tjedna po dolasku u državu morali provesti u samoizolaciji. Nakon toga je uslijedilo 11 dana stvaranja parka

Pannonian Challenge, osječki festival ekstremnog sporta, događanje je svjetskih razmjera, a da je iznjedrio i ponajbolje stručnjake u svijetu BMX-a svjedoči i činjenica da je upravo tim osječkih zaljubljenika u adrenalin sudjelovao u stvaranju skate parka u Tokiju gdje će se na ljeto održati Olimpijske igre.

Tim kojeg predvodi Igor Vukadinović, a njim su još i Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli te Adrian Javor, već je 2020. godine boravio u Japanu kako bi pripremili teren za natjecanje, ali je zbog otkazivanja Olimpijskih igara sve prebačeno za ovu godinu. Vukadinović je bivši BMX natjecatelj, a sad i sudac u BMX Freestyle disciplini.

- Kobne 2020. sam trebao suditi na raznim natjecanjima, poput Svjetskog prvenstva u Kini, na FISE stopovima diljem svijeta, njemačko i austrijsko prvenstvo u BMX-u pa na kraju i Olimpijske igre. Međutim, ništa od tog se nije održalo, osim Pannonian Challengea, koji je unatoč cijeloj situaciji u Osijek još jednom dovukao kremu ekstremnog sporta. Srećom, 2021. počinje poprilično veselo jer me FISE (Međunarodni festival ekstremnih sportova) poziva da pomognem u izgradnji skate parka u Serignanu, u francuskom gradiću na Azurnoj obali, a potom s ekipom odlazim graditi i skate park u blizini Venecije. Tada se počelo šuškati da ćemo raditi i olimpijski skate park, ali još nije bilo sigurno da će se Igre održati - priča Vukadinović.

Ipak, priča je imala i više nego dobar nastavak pa je uslijedio poziv iz Tokija koji se jednostavno ne odbija.

- Postavljanje skate parka na povijesnim Olimpijskim igrama, na kojima će se prvi puta pojaviti BMX Freestyle i skate discipline, veliki je uspjeh za nas, a osobno sam presretan i počašćen što ću biti dio sudačke petorke na najvećoj sportskoj sceni. Organizatori su se odlučili za format natjecanja od samo 9 najboljih sportaša, dok u Parizu 2024. već možemo očekivati 12 ili 14 BMX vozača - najavljuje Vukadinović koji je svoj put počeo upravo na Pannonian Challengeu kao sportaš, a od 2018. djeluje i kao sudac.

Koliko god stresa, ali i adrenalina nosi natjecanje samim sportašima, ističe da jako puno stresa ima i u sudačkom poslu. Ocjene se daju u kratkom periodu, netom nakon vožnje, a između pet sudaca (jedan od njih je glavni) koji su zaduženi za ocjenjivanje ne smije biti prevelikog odstupanja u procjeni. Pri ocjenjivanju vodi se računa o kreativnosti, zahtjevnosti trikova, stilu vožnje, korištenju skate parka, visini skokova, sigurnosti, brzini, ali i greškama poput krivih doskoka i nedovoljnog korištenja sprava.

Osječani su u Japanu boravili tijekom travnja nakon što su prva dva tjedna po dolasku u državu morali provesti u samoizolaciji. Nakon toga je uslijedilo 11 dana stvaranja parka, šest dana su se postavljale konstrukcije i sprave, a nakon toga se pet dana sve uređivalo do najmanjih detalja kako bi Japanci, koji su ih i angažirali ponukani izdanjem osječkom skate parka, kao jednog od najboljih u svijetu, bili u potpunosti zadovoljni.

Prošla godina je kao za gotovo sve društvene segmente života bila poprilično izazovna i za ekstremne sportaše pa se od svih najavljenih događanja odvio samo osječki Pannonian Challenge. S obzirom na to da u njihovom rječniku ne postoji riječ „nemoguće“, i ove godine, od 11. do 15. kolovoza organizatori planiraju natjecanje Pannonian Challengea, a 22. izdanju tog događaja koji je od iznimne važnosti za cijeli grad, ali i državu, prethodit će Challenge Tourovi koji se održavaju po Hrvatskoj, dok će na samom natjecanju u kolovozu sudjelovati sportaši iz svih dijelova svijeta koji u grad na Dravi stižu direktno s Olimpijskih igara.

Najčitaniji članci