Obavijesti

Sport

Komentari 81

Kakvo društvo! Izabrali smo 25 najvećih faca u povijesti HNL-a

Kakvo društvo! Izabrali smo 25 najvećih faca u povijesti HNL-a
1

Od Ronalda iz Turčinovića do Jasmina Agića koji je bio u ofsajdu tijekom, ali i nakon karijere. Izabrali smo 25 živopisnih likova koji su, svaki na svoj način, obilježili 25 godina HNL-a

VIDEO

U ovih 25 godina na desetke zanimljivih likova trčalo je livadama HNL-a. Redakcija 24sata izabrala je 25 najvećih faca za 25 godina HNL-a. Oni možda nisu najbolji, možda ne trče najbrže i ne udaraju najjače, ali su nam se najdublje urezali u pamćenje. Evo i zašto.

1. Stanko Bubalo

Legendarni Ronaldo iz Turčinovića u HNL-u je proveo četiri sezone. Nastupao je za Osijek i Hajduk, a odigrao je i tri minute za našu reprezentaciju. Jednu minutu u prijateljskoj protiv Meksika, a dvostruko više u prijateljskoj protiv tadašnjeg svjetskog prvaka Francuske. Kakav je to ogled bio - s jedne strane u napadu David Trezegeut i Thierry Henry, s druge Stanko Bubalo i Jurica Vučko... 

Kao najdraži gol Stanko je izdvojio onaj protiv Dinama 2001. godine.

2. Jakov Surać

Igrač s najviše odigranih utakmica u HNL-u - čak 478. Debitirao je davne 1992. protiv Dinama na Maksimiru, a posljednju
utakmicu u našem dragom HNL-u odigrao je 2015. protiv Istre.

Danas obnaša funkciju predsjednika nadzornog odbora svog voljenog kluba. Neko vrijeme bio je u pritvoru zbog afere "Offside", ali svoje ime je očistio te nikad nije osuđen. Iskreno, ne vidimo igrača koji će srušiti Suraćev rekord po broju nastupa.

Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

3. Mladen Bartolović

Zauvijek ćemo pamtiti kako je "slomio kičmu" Mihaelu Mikiću u pobjedi Hajduka 2-0 na Maksimiru, U HNL-u je odigrao čak 338 utakmica, a nastupao je redom za: Segestu, Cibaliju, Dinamo, Zagreb i Hajduk. U velikoj karijeri koja je trajala 20 godina ima samo jedan trofej.

- Uvijek ću pamtiti onu pobjedu Hajduka protiv Dinama 2008. u Maksimiru. Šteta što nisam zabio gol nakon što sam sjajno okrenuo Mikića,.Igrao sam 20 godina, a osvojio sam samo jedan trofej, Kup s Dinamom 2004. godine. Naravno da nikad ne mogu prežaliti ono finale Kupa s Cibalijom protiv Osijeka 1999. Nisam imao sreće s osvajanjem trofeja - rekao nam je Bartolović.

4. Hrvoje Štrok 

Osim u velikom, Štrok rastura i malom nogometu. Već ima dvije Kutije šibica, no od njih mu je sigurno 1000 puta draža titula sa Zagrebom u sezoni 2001/02.

Nedavno je u 36. godini napravio još jedan transfer. Otišao je iz Dragovoljca kako bi pojačao Savski Marof. S 305 nastupa drži 10. mjesto na ljestvici igrača s najviše odigranih utakmica.

5. Nikola Šafarić

Osim što je HNL legenda, Šafarić se može pohvaliti i s tri nastupa za Vatrene. Sudjelovao je u pobjedama nad Hong-Kongom i Izraelom, kao i u porazu od Južne Koreje.

U HNL-u je odigrao 300 utakmica, što je gotovo dvostruko više od njegove visine, ali i s 166 centimetara bio je nezaustavljiv za protivnike... Nikola je još aktivan nogometaš. Posljednjih osam mjeseci član je Varaždina koji se natječe u 3. HNL istok.

Za portal klikaj.hr nedavno je pričao o promjenama u nogometu.

- Mislim da je veća kvaliteta bila prije 10-15 godina, nego danas. Treninzima i utakmicama se pristupalo s puno više žara i želje nego danas,  a o odgovornosti da i ne govorimo. Danas puno mladih igrača odlazi u inozemstvo čim pristigne prva ponuda, ali malo se njih nametne u sredinama u koje odlaze i karijere im ne idu uzlaznom putanjom, već stagniraju i to nije dobro, ali se financijski koliko toliko osiguraju i to ih zadovoljava – zaključio je Šafarić.

6. Jasmin Agić

Jerko Leko prije Jerka Leke, igrač s 14 nastupa za reprezentaciju, dvostruki osvajač HNL-a, četverostruki osvajač Kupa, 
kasnije osuđen u aferi "offside" - sve je to Jasmin Agić! U HNL-u je odigrao 289 utakmica, danas je daleko od nogometnih zbivanja...

Petar Glebov/PIXSELL


7. Zvonimir Deranja

Popularni Popaj patentirao je proslavu s maramom, koju je vješto prije utakmice utrpao u hlače.

U Hajduku je proveo devet sezona, a iako je nastupao za sve mlađe uzraste reprezentacije, ipak se nikad nije dokopao prvog tima. Danas se bavi obiteljskim biznisom - vinarstvom.

8. Kruno Lovrek

Nesretni napadač zauvijek će pamtiti dvoransko prvenstvo koje mu je uništilo karijeru. Bio je na pragu velikog inozemnog transfera, ali do njega nije došlo, Poslije HNL-a otišao je u Australiji gdje je činio pakleni napadački tandem s velikim Del Pierom.

- Alex zna i nekoliko riječi hrvatskog. Zna reći ‘Kako si?’ ‘Dobro?’ ‘Što radiš?’... Pitao sam ga kako to i kaže da je naučio dok je igrao u Serie A. Kako i ne bi, igrao je s Hrvatima u Juventusu - ispričao nam je Lovrek prije koju godinu.  

Kruno je takođet bio član legendarne generacije Zagreba koja je osvojila naslov prvaka, a ima i titulu s Hajdukom 2004/05.

9. Veldin Karić 

Čovjek koji se nogometa nije zasitio. U 42. godini nastupa za Dinamo iz Apatije.

Naravno, Veldin je najbolji strijelac lige. U karijeri je u HNL-u nastupao za Marsoniju, Varteks, Dinamo i Inter, a odigrao je i tri utakmice za reprezentaciju. Vječno će ostati zapamćen kao igrač s najbujnijom frizurom.

10. Kristijan Polovanec

On je, sine, novi Roberto Carlos, rekao je Ćiro Blažević jednom za njega. Istra, Dinamo, Varteks, Međimurje, Inter i Croatia Sesvete - tako je izgledala HNL karijera ovog lijevog beka. Prije koju godinu nam se požalio kako ga maksimirske tribine nikad nisu voljele.

- Igrao sam kod svih svojih trenera, ali navijači me nisu zavoljeli. Nas obrambene igrače obilježe pogreške, a ja sam imao tu nesreću da su se moje pogreške događale ispod sjeverne tribine gdje su bili Bad Blue Boysi. Nije mi bilo lako, vrijeđalo me 15.000 ljudi.  Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali nitko mi ne može predbaciti da nisam davao sve od sebe - rekao je Polovanec.

11. Vanja Iveša

Drugi najviši golman na svijetu sa 205 centimetara, Iveša je legenda Istre i Kvarnera. U 40. godini još je uvijek aktivan te uskače na gol Istrana kad mlađe kolege nisu dostupne. A u Istru je posljednji put doveo - samog sebe?!

- Oni su vjerojatno i zaboravili na mene, mislili da ću u mirovinu, da neću više braniti, ali meni još nije dosta.  Želio sam braniti, i dalje volim ovo raditi, pa sam rekao svojem treneru golmana u Opatiji da nazove direktora Istre Marija Rubešu i raspita se žele li me možda. Odmah su reagirali, čuo sam se i s 'Paminjom',  našli smo se i kroz prijateljski razgovor sve dogovorili za nekoliko minuta. Nije mi bio važan ni novac,  vodili su me prije svega sportski motivi. Svidjeli su mi se novi vjetrovi u klubu, ovo je moj grad,  rođen sam u Puli i želio sam pomoći da Istra naraste kao klub - ispričao nam je prošle godine Iveša. 

Osam godina nastupao je u Turskoj gdje su mu zabili velikani poput Didiera Drogbe i Roberta Carlosa.

Duško Marušić/PIXSELL

12. Bojan Vručina

Ravno 150 nastupa, sve u dresu Slaven Belupa i 45 golova - to je statistika ovog centarfora u HNL-u.

U karijeri je prošao Njemačku, Izrael, Grčku, Makedoniju, Mađarsku, a sad se, čini se, skrasio u slovenskom Velenju. Nakon ozljeda Petrića i Klasnića, Slaven Bilić pozvao ga je i u reprezentaciju, ali ostao je bez nastupa.

13. Jozo Gašpar

Josip Gašpar je kao 17-godišnjak debitirao za Dinamo na ligaškom gostovanju kod Spartaka iz Subotice u sezoni 1990/91. 
Modri dres je nosio sve do 1997. godine.

Početkom 1998. godine prelazi u Osijek, a 2002. godine završava karijeru u Marsoniji. S Dinamom je osvojio četiri prvenstva i četiri kupa, a u 197 nastupa u službenim utakmicama postigao je 11 golova. (Povijest Dinama)

Prije koju godinu je postao poznat po aferi s 36 boca Jaegermeistera 

Osim za Dinamo nastupao je za Osijek i Marsoniju.

14. Ivo Ergović

Legendarni zadnji vezni, a po potrebi i stoper, u HNL-u je odigrao 211 utakmica, od čega čak osam sezona u dresu Osijeka. Toliko je bio dominantan na svojoj poziciji da ga je Ćiro zvao 1997. na Kirin kup s reprezentacijom za koju je odigrao jedno poluvrijeme. Kasnije se posvetio trenerskoj karijeri. Malo je nedostajalo da bude dio brončanih iz Francuske.

15. Dean Računica

Jedan od najplementijih igrača koji su gazili našim livadama, ali nažalost zbog problema sa srcem morao je prijevremeno prekinuti karijeru. U karijeri je osvojio tri Kupa i tri prvenstva, a ne samo da je zaigrao za reprezentaciju - čak je i zabio gol! Bilo je to protiv Mekiska 1992. godine.

16. Marijo Dodik

Deveti najbolji strijelac u povijesti HNL-a s 83 gola, od kojih je šest zabio na jednoj utakmici. Žrtva je bila Varteks, a njegovi "farmaceuti" slavili su 7-1. Jedini je igrač u povijesti HNL-a kojem je to uspjelo, po pet su na jednoj utakmici zabili Goran Vlaović i Andrej Kramarić. 

dinamo inter

17. Nermin Šabić

Nastupao je za čak šest klubova u HNL-u, a najuspješnjiji je bio u Dinamu. S "modrima" je osvojio tri prvenstva, kao i dva Kupa. Nakon HNL-a na dvije godine je otišao u Kinu, a onda se vratio završiti karijeru tamo gdje je sve počelo - u Čeliku iz Zenice.

18. Bakir Beširević

Osim sezone koju je odigrao u redovima Pazinke, Bakir je slavu stekao igrajući za Osijek. Čak 265 puta nastupio je "bijelo-plave" u HNL-u čime je igrač s najviše nastupa u povijesti kluba.

Bakir je bio oslonac i kapetan NK Osijeka u najuspješnijim godinama klub. S Osijekom je osvojio i povijesni kup 1999. što je ujedno i najveći  uspjeh kluba. 

- Za Osijek me vežu najljepše nogometne uspomene kojih se uvijek rado i sa sjetom prisjećam, a rastanak se zbio nekako na brzinu, ali sam svjestan da je on prije ili kasnije morao doći. - rekao je prije koju godinu za Bijelo-plavi.com 

19. Miljenko Mumlek

Legenda Varteksa, s Dinamom je nastupao i u Ligi prvaka, osam puta je nastupio za reprezentaciju, ali mrlju na karijeru bacila mu je afera "offside" zbo koje je 2011. godine nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora. U vrijeme najveće slave navijači Varteksa su ga obožavali. 

"Roma ima Tottija, Real Raula, a Varteks Čoleta" 

Prvi gol u HNL-u zabio je u prvoj sezoni natjecanja, a posljednji 2010. protiv Croatije Sesvete. Ukupno je u prvenstvu zabio 106 golova čime je četvrti najbolji strijelac u povijesti lige.

20. Igor Musa

Jedan od najpoznatijih ćelavaca HNL-a je legendarni Igor Musa. Karijeru je započeo u mostarskom Veležu, ali je zbog rata ubrzo preselio u Hrvatsku gdje je prije Hajduka nastupao za Dubrovnik. Igrao je još za Dragovoljac, Rijeku i Belupo, a iako je osvojio prvenstvo s Hajdukom, uvijek će pamtiti onu 1999. i oduzeti naslov Rijeci.

- Ne zaboravljam ni taj nesretni susret Rijeke i Osijeka u zadnjem kolu, kada nam je nepravedno oduzet po svemu zasluženi naslov prvaka. Moj prijatelj Stanko Bubalo, koji je tada igrao za Osijek,  uvjerava me da je sve bilo čisto, no ja se ni danas ne mogu pomiriti s tim - kaže Igor Musa, koji je krajem devedesetih bio  zvijezda HNL-a i njegov transfer težak 750.000 maraka iz Rijeke u Hajduk bio je do transfera braće Sharbini rekordan.

21. Sandro Klić i Natko Rački

Sjajni tandem odlučilo smo staviti zajedno - jer tako su najbolje funkcionirali. Hrvatski Andy Cole i Dwight Yorke dugo godina su uveseljavali navijače Rijeke, a nešto bolju statistiku u HNL-u ima Natko Rački (31 gol), dok je Klić zabio 27 puta.

22. Krunoslav Rendulić

S 368 nastupa četvrti je igrač na vječnoj ljestvici HNL-a, a tokom karijere obišao je cijelu Hrvatsku. Nastupao je za Osijek, Belišće, Zagreb, Šibenik , Hajduk, Kamen Ingrad, Rijeku i na kraju za Lučko.

- Ne pušim i ne pijem. Zato toliko dugo trajem - rekao je dok je u 39. godini nastupao za Lučko.

23. Željko Malčić 

Iako u HNL-u nije odigrao ni 100 utakmica - Željko Malčić sigurno je jedna od legenda natjecanja. U 99 nastupa za Cibaliju i Šibenik zabio je 31 gol, a način na koji je došao do prve lige priča je za sebe. Naime, prije dolaska u Cibaliju Željko je marljivo radio kao konobar i nastupao u 1. županijskoj ligi.

Nedavno se za Večernji list požalio kako mu je žao što je nastupao u HNL-u.

-  Razočaran sam što sam uopće igrao u HNL-u! U većini klubova, čast iznimkama, igrači danas nemaju novca ni za kavu,
 ali to očigledno nikoga nije briga. Igračima klubovi duguju plaće, postoje i sudske presude, ali ni to nikoga nije briga.
 Da se mene pita, sve te klubove izbacio bih iz lige i jednom zauvijek napravio red, a ne da imamo to što danas imamo – kaže Malčić.

24. Goran Granić

Igrač koji je vječno ostao zapamćen po izjavi "Vjera mi brani da pravim prekršaj". Da nije bilo te rečenice, teško da bi Goran završio na našoj listi, a stoperskog para Tonći Žilić - Goran Granić navijači Hajduka se i danas nerado sjećaju. Za Hajduk je nastupio 16 puta.

25. Pavo Crnac

Jedini bijeli crnac u HNL-u većinu karijere proveo je u Slaven Belupu, a prije njega nastupao je za Marsoniju. Legenda je kluba iz Koprivnice, a u HNL-u je odigrao 220 utakmica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!
NIKAD NE OTPISUJ NIJEMCE

Čudo i spektakl u Ligi prvaka: Duvnjaka i Kiel svi su otpisali, a oni su napravili nemoguće!

Prije tjedan dana Montpellier je potukao Kiel s 39-30, mnogi su ga otpisali unaprijed, ali takvo što se ne radi protiv Real Madrida u nogometu i Kiela u rukometu. I Montpellier je dobio lekciju, dok je Karabatić odigrao zadnju europsku utakmicu
Ademi: Znam zašto mi je pala forma, Ristovski: Ljudi me zovu gdjegod se pojavio u Zagrebu...
DINAMOVCI UOČI RIJEKE

Ademi: Znam zašto mi je pala forma, Ristovski: Ljudi me zovu gdjegod se pojavio u Zagrebu...

Arijan Ademi je rekao: 'Zašto mi je pala forma? Znam zašto je to tako. Ali to je moj razlog, vi vidite i sudite, realno, ne zanima nikoga zašto nisam na razini. Ja znam, ali ne želim govoriti o alibiju'