Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Kao i prije 35 godina: Otvorene Olimpijske igre u Sarajevu...

Ovogodišnji EYOF zajednički organiziraju gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, i to je prvo veliko sportsko natjecanje koje se u BiH održava još od završetka rata 1995. godine...

Sarajevo: Hrvatska ekipa na svečanom otvorenju Europskog olimpijskog festivala za mlade
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
8 komentara

Zimski Europski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji se ove godine održava u Bosni i Hercegovini, otvoren je u nedjelju svečanom ceremonijom na stadionu Koševo u Sarajevu, istom mjestu koje je prije 35 godina bilo pozornicom na kojoj je označen početak XIV Zimskih olimpijskih igara koje su taj grad učinile planetarno poznatim.

Pred dvadesetak tisuća gledatelja prodefilirali su sudionici EYOF-a iz 46 europskih država uzrasta između 14 i 18 godina, a među njima bili su i natjecatelji iz Hrvatske.

Hrvatsku zastavu nosio je mladi skijaš Tvrtko Ljutić (15), a dvadesetak tisuća gledatelja glasnim je pljeskom i ovacijama pozdravilo hrvatske sportaše. 

Za razliku od sportaša, publika je zvižducima popratila dolazak na stadion članova Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića, iako je ovo rijetka prigoda u kojoj su se njih trojica negdje pojavili zajedno.

Dodik je igre proglasio otvorenim zajedno s predsjednikom Europskog olimpijskog odbora (EOC) Janezom Kocijančićem te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i Istočnog Sarajeva Nenadom Vukovićem.

Sarajevo: Hrvatska ekipa na svečanom otvorenju Europskog olimpijskog festivala za mlade | Autor: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Kocijančić je kazao kako je EYOF prava prilika da se oživi olimpijski duh kojim se Sarajevo tako ponosilo.

- Vjerujem da će sportski entuzijazam i rezultati mladih ponovo osvježiti olimpijski duh i ugled ovog grada - kazao je Kocijančić.

Oko 1.500 sudionika do 16. veljače, kada festival završava, natjecat će se u alpskom skijanju, nordijskim disciplinama te u sportovima na ledu.

Sarajevo: Svečano otvoren Europski olimpijski festival za mlade | Autor: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

Ovogodišnji EYOF zajednički organiziraju gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo, i to je prvo veliko sportsko natjecanje koje se u BiH održava još od završetka rata 1995. godine, a to je bio povod da dva entiteta blisko surađuju kako bi se taj projekt uspješno realizirao.

Gradonačelnik Sarajeva Skaka kazao je kako su projekt iznijeli ljudi koji vole BiH, a žive u oba grada susjeda.

Sarajevo: Svečano otvoren Europski olimpijski festival za mlade | Autor: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz Foto: Armin Durgut/PIXSELL, Dnevni avaz

- Mi smo odabrali put uspjeha i taj put nema alternativu. Uz prihvaćanje svih razlika među nama koje smatramo prednošću, a ne preprekom, nastavit ćemo s razvojem - kazao je Skaka na ceremoniji otvaranja.

Naši partneri pišu
Message