Obavijesti

Sport

Komentari 1

Kareem Abdul-Jabbar ima leukemiju: 'Ja ću se boriti'

Kareem Abdul-Jabbar ima leukemiju: 'Ja ću se boriti'
1

Jedan od najvećih NBA košarkaša svih vremena, Kareem Abdul-Jabbar (62), odlučio je s javnošću podijeliti tužnu vijest da boluje od leukemije...

VIDEO

Tijekom 20-godišnje NBA karijere Kareem Abdul-Jabbar je bio poznat po svojoj vrhunskoj spremi i izdržljivosti, a ostavio je neizbrisiv trag patentiravši popularnu “udicu”. U karijeri je ukupno osvojio šest naslova NBA prvaka i isto toliko nagrada za najkorisnijeg igrača lige (MVP), a jedina ozbiljna ozljeda koja ga je zadesila bio je lom zapešća. Osim toga bio je posve zdrav. Sve dosad.
- Zamislite kako sam se ja osjećao. Bilo je zastrašujuće. Čujete riječ leukemija i to je nešto što doista utječe na vas - rekao je Abdul-Jabbar u intervjuu za Manhattan. Njegova bolest nije izolirani slučaj u obitelji budući je djed slavnog košarkaša umro od leukemije. No prva osoba koja mu je pala na pamet kada je saznao za bolest bio je njegov blizak prijatelj koji je umro od leukemije.
- Bio je slab, glas mu je blijedio, a njegove krvne žile su se raspadale. Bilo je užasno. Nakon što mu je bolest dijagnosticirana, umro je za četiri tjedna. Ja sam mislio da sam na istom putu. Ali nemam takav tip leukemije. Međutim, samo kada čujete tu riječ, morate se bojati - kaže košarkaška legenda.
Abdul-Jabbar je u prosincu prošle godine saznao da boluje od kronične mijeloidne leukemije, raka krvi i koštane srži u kojem tijelo proizvodi kancerogena bijela krvna zrnca.
- Prošlo je skoro godinu dana otkako mi je dijagnisticirana. Moja prva reakcija je bila da se moram boriti, boriti za vlasiti život.
Sreća u nesreći je da je bolest otkrivena u ranoj fazi.
- Morate slušati specijalista i egzaktno slijediti njegove upute. Morate uzimati lijekove i redovito testirati krv kako bi bili pod konstantnim nadzorom.
Na kraju je slavni košarkaš otkrio zašto je odlučio javno obznaniti svoju bolest.
- Mislim da netko kao ja, koji sam javno lice, može pomoći drugima i spasiti živote. Želio bih poslati poruku da je ova bolest izlječiva. Želim poručiti ljudima da idu kod liječnika i da redovito uzimaju lijekove. Može se nositi s bolešću i nastaviti živjeti smislenim životom.
Dva desetljeća nakon umirovljenja Abdul-Jabbar i dalje drži rekord po najvećem broju koševa postignutih u NBA ligi svih vremena (38.387). Borba protiv teške bolesti nova je bitka koja čeka ovog velikana.
- I dalje sam sposoban raditi stvari koje volim. Biti sa svojom djecom, pisati, trenirati. Nastavljam sa svojim životom, borit ću se. Nastavit ću biti ja, to ne mogu prestati biti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica