Obavijesti

Sport

Komentari 14

Katarci su anonimusi, Senegal na SP-u bez najveće zvijezde, jaki Nizozemci traže staru slavu

Katarci su anonimusi, Senegal na SP-u bez najveće zvijezde, jaki Nizozemci traže staru slavu

Počinje Svjetsko prvenstvo u Kataru! Otvorit će ga domaćin i Ekvador na velebnom Al Bayt stadionu pored Dohe. Donosimo vam sve o skupini A i ključne informacije o reprezentacijama i igračima

VIDEO

Nakon toliko vremena, konačno smo dočekali početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru! Kao da smo još jučer punili ulice i trgove slaveći povijesnu srebrnu medalju u Rusiji 2018., a evo već se okrećemo novim izazovima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Gigantski Modrićev plakat u Dohi 01:10

U blještavilu glamura, neviđenih, klimatiziranih nogometnih stadiona izgrađenih samo za ovu priliku, uz prilično neuobičajen broj kontroverzi vezan za Mundijal, spremni smo za početak 22. po redu Svjetskog prvenstva u kojem naši Vatreni brane čast i srebro iz Rusije.

Nakon svečane ceremonije na velebnom Al Bayt stadionu u Al Khoru, pod budnim sudačkim okom iskusnog Talijana Danielea Orsata, Katar i Ekvador će otvoriti Mundijal. S domaćinom i Ekvadorom u skupini A su još Nizozemska kao glavni favorit iste i Senegal, koji bi prema kladionicama trebao proći u nokaut fazu.

Pa vam donosimo sve o skupini A i svakoj reprezentaciji ponešto.

FIFA World Cup Qatar 2022 Preview

Katar: Prvaci Azije su puni love i igraju - kod kuće

Prva arapska nacija koja je domaćin Svjetskog prvenstva. Plasirali su se prije deset godina, zato što su organizatori. Organizatori su zato što je tako odlučila Fifa, a Fifa uvijek ima jake šuštave razloge pa sad svi zajedno imamo - Svjetsko prvenstvo u nogometu u 11. i 12. mjesecu.

Koliko Katar u čisto nogometnom, sportskom i rezultatskom smislu može 'naplatiti' svoj domaćinski status? Kako su kao organizatori automatski upali na poziciju 1 u skupini A. Što znači da su, s tog aspekta, u povlaštenoj poziciji. Nositelji. Nogometno - 50. su reprezentacija planete u Fifinom rankingu, s igračima za koje je malo tko čuo osim ako baš ne radi i živi u Perzijskom zaljevu.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Qatar Training

S druge strane, aktualni su prvaci Azije, a naslov su 2019. osvojili rješavajući na svom putu reprezentacije kao što su Južna Koreja, Saudijska Arabija, Ujedinjeni arapski emirati i u finalu - Japan.

Izbornik im je 46-godišnji Katalonac Felix Sanchez koji se trenerskim poslom počeo baviti još kao tinejdžer, a u Kataru radi već 15 godina i vodio je njihove nacionalne selekcije od U19 preko U23 do A repke kojoj je na čelu gotovo 5 godina.

Nakon što su postali prvaci Azije dobili su i prihvatili pozivnicu da kao gosti sudjeluju na Copa America gdje su remizirali 2-2 s Paragvajem, a izgubili od Kolumbije (0-1) i Argentine (0-2).

Ako ne naturaliziraju Južnoamerikance onda svoje igrače stvaraju u nacionalnom 'inkubatoru' nazvanome Aspire Academy za čiju su izgradnju utrošili 1,4 milijardi dolara. Novac nije problem. Ima ga - neograničeno. Nitko ne zna koliko zapravo. Koliko god nafte ima ispod zemlje.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Qatar Press Conference

U tu Aspire akademiju je Felix Sanchez iz La Masije došao još 2006. godine pa je zapravo posve realna konstatacija kako je upravo režiser svega u katarskom nogometu. Naravno, sportski govoreći. Sve ostalo zasluga je neograničeno velikog budžeta.

Najveća zvijezda momčadi je 31-godišnji napadač: Hassan Al-Haydos. Kapetan i najbolji strijelac u povijesti reprezentacije sa 36 golova u rekordnih 169 utakmica za Katar.

Popis Katara za SP:

Golmani: Saad Al-Sheeb (Al-Sadd), Meshaal Barsham (Al-Sadd), Yousef Hassan (Al-Gharafa)

Braniči: Pedro Miguel (Al-Sadd), Musab Khoder (Al-Sadd), Tarek Salman (Al-Sadd), Bassam Al-Rawi (Al-Duhail), Boualem Khoukhi (Al-Sadd), Abdelkarim Hassan (Al-Sadd), Ismaeel Mohammad (Al-Duhail), Homam Ahmed (Al-Gharafa)

Veznjaci: Jassem Gaber (Al-Arabi), Ali Asad (Al-Sadd), Assim Madibo (Al-Duhail), Mohammed Waad (Al-Sadd), Salem Al-Hajri (Al-Sadd), Mostafa Tarek Mashaal (Al-Sadd), Karim Boudiaf (Al-Duhail), Abdulaziz Hatem (Al-Rayyan)

Napadači: Naif Al-Hadhrami (Al-Rayyan), Ahmed Alaaeldin (Al-Gharafa), Hassan Al-Haydos (Al-Sadd), Akram Afif (Al-Sadd), Almoez Ali (Al-Duhail), Mohammed Muntari (Al-Duhail), Khalid Muneer Mazeed (Al-Wakrah)

FILE PHOTO: World Cup - Asia Qualifiers - Second Round - Group E - Oman v Qatar

Ekvador: Nagazna mina iz četvrtog šešira

Reprezentacija iz četvrtog 'šešira' koja je na svjetskim prvenstvima debitirala u Južnoj Koreji i Japanu 2002., a baš su tada, na premijernom izdanju, bili smješteni u grupu s Hrvatskom. I da, dobili su nas 1-0, na koncu ni Hrvatska ni Ekvador nisu prošli skupinu, a Mirko Jozić dobio je otkaz.

Bit će ovo četvrti Mundijal za državu u sjeverozapadnom dijelu Južne Amerike na obali Tihog oceana, koja graniči s Kolumbijom i Peruom. Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006., Ekvadorci su prvi i jedini put prošli grupnu fazu prije nego što su u osmini finala ispali od Engleske zahvaljujući perfektnom slobodnjaku Davida Beckhama.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Ecuador Training

Ekvadorci su plasman u Katar izborili kao četvrtoplasirana reprezentacija Južne Amerike s 26 osvojenih bodova, dva više od Perua i tri više od susjeda Kolumbijaca, koji pomalo začuđujuće SP nisu izborili. Strpljivo i marljivo Ekvadorci su skupljali bodove, a najviše se izdvaja briljantna predstava protiv Kolumbije (6-1), slavlje protiv Urugvaja (4-2), ali i remiji s Argentinom i Brazilom. Konkretno, Ekvador je u kvalifikacijama kod kuće izgubio tek jednu utakmicu - od Perua.

Ekvadorska nogometna reprezentacija po Transfermarktu vrijedi 146,5 milijuna eura po čemu je jedna od najlošijih od onih koji su izborili Katar. Imaju šest nogometaša koji nastupaju u Ligama petice.

Nominalno najveća ekvadorska zvijezda u ovom trenutku jest veznjak Brightona Moises Caicedo (38 milijuna eura), tu je i stoper Bayera iz Leverkusena Piero Hincapie, a uz njih dvojicu, jedini koji vrijedi preko dvadeset milijuna eura jest lijevi bek Brightona Pervis Estupinan.

Ipak, ona prava najveća zvijezda i dalje je, i bit će sve dok će igrati, kapetan Enner Valencia. Tridesettrogodišnji napadač Fenerbahčea sa 35 golova (iz 74 nastupa) najbolji je strijelac u povijesti ekvadorske reprezentacije, a nitko od aktualnih suigrača iz reprezentacije nije mu ni blizu. Kapetansku traku preuzeo je 2019. od puno poznatijeg prezimenjaka, Antonija.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Ecuador Training

Popis Ekvadora za SP:

Golmani: Moises Ramirez (Independiente del Valle), Alexander Dominguez (Liga de Quito), Hernan Galindez (Aucas)

Braniči: Piero Hincapié (Bayer Leverkusen/GER), Robert Arboleda (Sao Paulo/BRA), Pervis Estupiñan (Brighton/ENG), Angelo Preciado (Genk/BEL), Jackson Porozo (Troyes/FRA), Xavier Arreaga (Seattle Sounders/ SAD), Diego Palacios (Los Angeles FC/SAD), Felix Torres (Santos Laguna/MEX), William Pacho (Antwerpen/BEL)

Veznjaci: Carlos Gruezo (Augsburg/GER), Jose Cifuentes (Los Angeles FC/SAD), Alan Franco (Talleres/ARG), Moises Caicedo (Brighton/ENG), Angel Mena (Leon/MEX), Jeremy Sarmiento (Brighton /ENG) ), Jhegson Mendez (Los Angeles FC/SAD), Ayrton Preciado (Santos Laguna/MEX), Gonzalo Plata (Valladolid/ŠPA), Romario Ibarra (Pachuca/MEX)

Napadači: Djorkaeff Reasco (Newell's Old Boys/ARG), Kevin Rodriguez (Imbabura), Michael Estrada (Cruz Azul/MEX), Enner Valencia (Fenerbahçe/TUR)

FIFA World Cup Qatar 2022 Arrival - Ecuador team arrives in Doha

Senegal: Ozljeda Manea najveći udarac

Senegalska nogometna reprezentacija po treći se put plasirala na Svjetsko prvenstvo, a plasman u Katar zaslužili su pobjedom protiv Egipta s 3-1 nakon lutrije penala.

Za konačno slavlje Senegala, zabila je zvijezda momčadi Sadio Mane (29) koji je za nacionalnu vrstu odigrao 93 utakmice i zabio ukupno 34 gola. I uvjerljivo je najveća zvijezda Senegala, koja Mundijal neće vidjeti. Iako je praktički najzaslužniji što je Senegal toliko dominantan posljednjih godina i što je izborio SP, svjetsku publiku šokirala je informacija da će ga Mane propustiti zbog ozljede.

FILE PHOTO: World Cup - African Qualifiers - Egypt v Senegal

Senegal je dakako jedna od najboljih afričkih reprezentacija koja u svojim redovima ima igrače jakih europskih klubova, a prema Transfermarktu vrijedi 228 milijun eura.

Tu je i stoper Chelseaja Kalidou Koulibaly koji vrijedi 35 milijuna eura, a iza njega slijedi jedan od najboljih golmana svijeta Edouard Mendy (30), koji brani mrežu Chelseaja i vrijedi 25 milijuna eura. Senegalac je prošle sezone čak devet puta u Ligi prvaka sačuvao čistu mrežu, čime je izjednačio rekord Santiaga Canizaresa (Valencia) iz sezone 2000/01. i Keylora Navasa (Real Madrid) iz sezone 2015/16.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Senegal Training

Senegalcima je Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine bio drugi nastup na svjetskoj smotri i do tada se nikad nisu susreli s Hrvatima. Snage su prvi put odmjerili uoči odlaska na SP u prijateljskoj utakmici na Gradskom vrtu gdje su 'vatreni' golovima Perišića i Kramarića slavili s 2-1.

Senegal trenutačno drži 18. mjesto na Fifinom poretku najboljih nacionalnih selekcija svijeta, a početkom su godine, također nakon boljeg izvođenja penala, u finalu svladali Egipat i osvojili premijerni Afrički kup nacija.

Izbornik Senegala Aliou Cisse (46) u suzama je dočekao pobjedu svoje momčadi, a nerijetko su ga kritizirali zbog strogog pristupa pa je zaradio nadimak 'Jammeh' po bivšem predsjedniku Gambije koji je poznat po jednoj od najokrutnijih diktatura na svijetu. Cisse je najpoznatiji po tome što je bio prvi kapetan Senegala koji je stigao do finala Afričkog kupa nacija 2002. i prvi izbornik Senegala koji je se može pohvaliti titulom afričkog prvaka. Bila je to dugo očekivana pobjeda za Senegalce koji su tek treći put nastupili u finalu nakon što su 2002. izgubili od Kameruna na penale, a prije tri godine od Alžira.

FILE PHOTO: Africa Cup of Nations - Final - Senegal v Egypt

Uz spomenute nogometne velikane, Senegalci kao nogometno božanstvo doživljavaju Francuza Bruna Metsua, čovjeka koji ih je kao izbornik odveo na SP 2002. Metsu je u 60. godini preminuo od raka, a u vrijeme njegova pogreba senegalski nogometaši širom svijeta održali su minutu šutnje dok je savez sve aktivnosti i natjecanja ugasio na nekoliko dana u spomen na obožavanog izbornika.

Popis Senegala za SP:

Golmani: Seny Dieng (Queens Park Rangers), Alfred Gomis (Stade Rennes), Eduoard Mendy (Chelsea)

Braniči: Fode Ballo Toure (AC Milan), Pape Abou Cisse (Olympiakos), Abdou Diallo (RB Leipzig), Ismail Jakobs (Monaco), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Formose Mendy (Amiens), Youssouf Sabaly (Real Betis)

Veznjaci: Pathe Ismael Ciss (Rayo Vallecano) Krepin Diatta (Monaco), Idrissa Gana Gueye (Everton), Pape Gueye (Olympique Marseille), Cheikhou Kouyate (Nottingham Forest), Mamdou Loum (Reading), Nampalys Mendy (Leicester City), Moustapha Name (Pafos FC), Pape Matar Sarr (Tottenham Hotspur)

Napadači: Boulaye Dia (Salernitana), Famara Diedhiou (Alanyaspor), Bamba Dieng (Olympique Marseille), Nicolas Jackson (Villarreal), Ilimane Ndiaye (Sheffield United), Ismaila Sarr (Watford).

FILE PHOTO: Africa Cup of Nations 2019 - Group C - Kenya v Senegal

Nizozemska: Pauzirali su u Rusiji, evo ih natrag

Nizozemska nogometna reprezentacija natjecala se na 10 svjetskih prvenstava, a triput su bili finalisti (1974., 1978. i 2010.). Posebno su ponosni na zlatnu generaciju koja je harala nogometom sedamdesetih. Predvodio ih je Johan Cruyff, umjetnik s loptom, a na klupi je bio legendarni Rinus Michels.

U finalu SP-a 1974. izgubili su od Zapadne Njemačke u Münchenu (2-1). Poveli su golom Johana Neeskensa, ali rezultat su preokrenuli Paul Breitner i Gerd Müller. Četiri godine kasnije, Nizozemci su na SP u Argentini došli bez Cruyffa. On je ranije te sezone, kao igrač Barcelone, bio žrtva otmice i zbog pretrpljenog šoka nije mogao nastupiti. Nizozemci su i bez njega došli do finala pa nakon produžetaka izgubili od Argentine 3-1. Dva gola dao im je Mario Kempes, a jedan Daniel Bertoni.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Netherlands Training and Press Conference

Na SP-u u JAR-u izgubili su u finalu od Španjolske (1-0). U produžecima ih je srušio Andres Iniesta. Na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji nisu se kvalificirali, a to je otkazom platio Dick Advocaat.

U Katar su se, pak, plasirali bez većih problema. U skupini s Turskom, Norveškom, Crnom Gorom, Latvijom i Gibraltarom osvojili su prvo mjesto s 23 boda. Momčad prekaljenog lisca Louisa van Gaala predvodio je s 12 golova najbolji strijelac kvalifikacija, Barcelonin Memphis Depay.

Oranje, kako ih zovu, prema Transfermarktu vrijede vrtoglavih 587,25 milijuna eura. Najvredniji je Bayernov Matthijs de Ligt dok Barcelonin Frenkie de Jong i Liverpoolov Virgil van Dijk, koji je ujedno i kapetan Oranja, vrijede 50 milijuna eura.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Netherlands team hold a community engagement event

Krilni napadač Quincy Promes nije pozvan na Mundijal. Njega se teretilo da je 2020. nožem napao rođaka te sumnjičilo i za potpomaganje jednoj kriminalnoj mreži koja se bavi trgovinom drogom.

Nizozemska je godinama imala i sjajne golmane. U novijoj eri bili su to Edwin van der Sar, Maarten Stekelenburg, Jasper Cillessen..., a danas je upitno tko je broj 1 u reprezentaciji. Van Gaal na SP vodi tri golmana, Justina Bijlowa (24) iz Feyenoorda, Remka Pasveera (39) iz Ajaxa i Andriesa Nopperta (28) iz Heerenveena. Posljednjih utakmica na golu je stajao iskusni 39-godišnjak, no moguće je da će na Mundijalu najveću šansu dobiti Bijlow.

Popis Nizozemske za SP:

Golmani: Justin Bijlow (Feyenoord), Andries Noppert (Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax Amsterdam)

Braniči: Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter Milano), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Matthijs de Ligt (Bayern Muenchen), Tyrell Malacia (Manchester United), Jurrien Timber (Ajax), Stefan de Vrij (Inter Milano)

Veznjaci: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV), Kenneth Taylor (Ajax)

Napadači: Steven Bergwijn (Ajax), Memphis Depay (Barcelona), Cody Gakpo (PSV), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noah Lang (Club Brugge), Wout Weghorst (Bešiktaš)

FIFA World Cup Qatar 2022 - Netherlands Training and Press Conference

POGLEDAJTE VIDEO: MODRIĆ NA TRENINGU

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše