Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Khabib je zbog Conora preko noći postao globalna zvijezda

Dagestanac je superdominantnom izvedbom protiv najpopularnijeg borca današnjice sebi priskrbio ogroman broj novih obožavatelja. I to ne nekoliko tisuća ili stotina tisuća nego - milijune

Foto: REUTERS, Khabib Nurmagomedov/Instagram
34 komentara

Danas u sportu vrijediš onoliko koliko si popularan. Pogotovo u individualnom gdje, ako želiš živjeti od toga čime se baviš, moraš biti magnet za sponzore i investitore. Primjera je mnogo u svim sportovima, a jedan koji prednjači je MMA. Točnije, UFC ima vlastitu politiku guranja i promoviranja nekih boraca te omalovažavanja i šikaniranja drugih.

U ove potonje, naravno, pripada Stipe Miočić. Uvjerljivo najpodcjenjeniji (bivši) prvak UFC-a zbog preskromnog karaktera i generalne 'nezanimljivosti' široj publici izvlačio je deblji kraj svaki put kada bi s druge strane pregovaračkog stola bili čelnici elitne organizacije.

Jednom je izgurao što je htio, uoči borbe s Danielom Cormierom. Kao najdominantiji prvak u povijesti UFC-a tražio je veći novac i dobio ga je. No, time si je dugoročno zatvorio vrata.

Slično je bilo i s Joseom Aldom, no najdominantiji prvak u povijesti pero kategorije imao je probleme drugačije prirode. Sudbina mu je bila ista kao i Miočiću - sada je na listi neprijatelja čelnika najpopularnije MMA organizacije.

Da se vode za onom "kol'ko para, tol'ko muzike", jasno je odavno. UFC nije humanitarna organizacija i WME-IMG grupa želi vratiti silne milijarde koje je investirala kupovinom najjačeg borilačkog brenda na svijetu.

Padaju rekordi

Kao zaštitno lice cijele promocije je Conor McGregor, čovjek koji je postao veći i od samog poslodavca. Irac je borbom protiv Khabiba Nurmagomedova zaradio više novca nego u meču s Floydom Mayweatherom Jr., a UFC je nakon katastrofalne godine konačno mogao trljati ruke. Conor i Khabib prodali su rekordan broj PPV-a, a zarada od ulaznica iznosila je rekordnih 17 milijuna dolara.

UFC je zaradio novac i profitirao, no još je više profitirao Khabib Nurmagomedov.

Foto: Instagram/orijent

Foto: Instagram/orijent

Khabib je superdominantnom izvedbom protiv najpopularnijeg borca današnjice sebi priskrbio ogroman broj novih obožavatelja. I to ne nekoliko tisuća, ili stotina tisuća. Khabib je udvostručio ukupan broj pratitelja na Instagramu samo nakon borbe s Conorom!

I dok Stipe Miočića prati nešto manje od 800 tisuća ljudi, Khabib je pomoću Conora prestigao i sam UFC kojeg na Instagramu prati 11,4 milijuna ljudi. Sada ga prati 12,5 milijuna ljudi diljem svijeta.

Poslovna politika je nepravedna i tu nema pogovora, no temelji suvremene ekonomije kažu da popularnost uvjetuje potražnju. Zbrojimo jedan plus jedan i dobijemo računicu jasnu kao dan.

I kada ima takav temelj, borac može postavljati neke svoje uvjete. I ne, ne mora biti 'lajavac' ili vrstan trash talker da bi bio popularan. Pomniji pratitelji MMA-a znaju kakva ličnost je Khabib i koliko je vjerski i skromno nastrojen.

Jednostavno mora imati onaj "x faktor" koji će natjerati ljude da ga zaprate iz ovih ili onih razloga.

Naši partneri pišu
Message