Obavijesti

Sport

Komentari 6

Kinezi Hrvatu dali ugovor iz snova: Nisu mi okrenuli leđa

Kinezi Hrvatu dali ugovor iz snova: Nisu mi okrenuli leđa
1

Ono što sam doživio u Istri, nisam doživio nikad u karijeri, rekao je Marijo Tot, kojem su igrači Istre na Maksimiru okrenuli leđa. Vrlo brzo našao je novi posao, postao je trener Zhejiamg Ytenga

VIDEO

Cirkus, skandal ili kako već hoćete, koji su igrači Istre pripredili Mariju Totu, okrenuvši mu leđa na utakmici protiv Dinama, jedan je od najvećih u HNL-u. Da stvar bude gora, predsjednik Glover zahvalio se Totu i time se opredijelio za stranu. No, Tot je vrlo brzo našao novi posao.

- Ma, ono što sam doživio u Istri nisam doživio nikad u karijeri. Sin mi je završio na hitnoj od šoka. Evo, u dalekoj sam Kini, preuzeo sam Zhejiang Yteng postavši trenutačno jedini Hrvat na čelu stručnog stožera jednog kineskog kluba - javio se Tot.

U Kini ga cijene jer je vodio dva kineska prvoligaša, Harbin Yiteng i Changchun Yatai. Uostalom, vrlo je predan poslu.

-  U Harbitu sam prvo bio tehnički direktor, no sezona nam nije najbolje krenula, skupili smo premalo bodova, tako da su me zamolili da preuzmem ulogu glavnog trenera. Pristao sam i odmah smo zaredali s nekoliko pobjeda. Brzo smo se izvukli iz opasne zone, što mi je značajno podiglo cijenu.

Kad je prvi put došao u Kinu, vrlo brzo se prilagodio.

- Imam osjećaj da naši ljudi još sasvim ne shvaćaju u što se Kina pretvorila. Ona je kulturni i ekonomski div, gotovo bez premca. Teško je opisati koliko se razvila. Obišao sam je uzduž i poprijeko, puno naučio o njezinoj povijesti i kulturi. Nije mi trebalo puno vremena da naučim jesti sa štapićima, a naučio sam i osnove mandarinskog, pa se mogu sporazumijevati na treninzima i ulici. To Kinezi jako cijene - rekao je Tot.

Predsjednik Kine Xi Jinping veliki je ljubitelj nogometa, a kad se sastao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović prvo je pitao za Luku Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića. Nije mogao vjerovati da tako mala zemlja, kao Hrvatska, ima takve nogometaše. Uostalom, znate onu šalu kad je predsjednik Kine saznao da Hrvatska ima 4,5 milijuna stanovnika, pa pitao: 'Pa, što niste svi došli?"

- Lijepo je vidjeti da mi nisu okrenuli leđa u jednoj od najdinamičnijih liga svijeta. Štoviše, začinili su priču ponudom, koja se ne odbija. Trenutačno ne postoji na svijetu takvo bogato tržište kao ovdje u Kini. Teku potoci novca, neki zarađuju silne milijune, ma zapravo, svi dobro zarađuju. Strani igrači i treneri krezovski su plaćeni, ali ni domaći ne zaostaju. Svi su kineski igrači i treneri milijunaši - završio je Tot.

Eto, iz HNL-a opet u Kinu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja