Obavijesti

Sport

Komentari 0

Klafurić: Za Hrvatsku navijamo iz našega kampa s Eura 2012.

Klafurić: Za Hrvatsku navijamo iz našega kampa s Eura 2012.
1

Trener Legije Dean Klafurić i njegov suradnik Ivan Prelec ispratili su na SP Poljsku, koja danas (17 sati) igra sa Senegalom, a Hrvatsku prate dok se pripremaju za borbu za Ligu prvaka

VIDEO

Kako ide u Legiji? Fenomenalno, moji suradnici i ja živimo svoj san. Bit će i pojačanja, ali polako, tek smo krenuli, javio se iz Varšave trener Legije, naš Dean Klafurić (45).

S pripremama za kvalifikacije za Ligu prvaka počeo je 11. lipnja, stigao je i primiti nagradu za trenera mjeseca u poljskoj ligi, što je "zaostatak" s kraja prošle sezone, a u pauzi između dva treninga sa svojim suradnikom, asistentom Ivanom Prelecom, otišao je pogledati i kako izgleda poljska reprezentacija. Ipak je ovo mundijalsko vrijeme, blagdani za sportske fanatike...

- Da, Prelec i ja gledali smo Poljsku i Litvu (4-0), vidjeli smo jednu izuzetno discipliniranu, vrlo agresivnu i fizički moćnu poljsku reprezentaciju. Uz sve to, u Robertu Lewandowskom, ali i Grzegorzu Krychowiaku, imaju i individualnu kvalitetu - analizira Klafurić i nastavlja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obrana im je jači dio momčadi, naprijed imaju Lewandowskog, a balans igri daje taj odlični Krychowiak. Iako, nisu oni jedini, imaju Poljaci i dva odlična golmana, Szczęsnog i Fabianskog, pa Błaszczykowskog, Zielińskog, Milika, Piszczeka... Baš dobra momčad, imat će se s čim 'potući' za drugo mjesto u skupini.

Poljake je ždrijeb svrstao u skupinu H, zajedno s Kolumbijom, vjerojatno najjačom momčadi u grupi, odličnim Senegalom i Japanom. Za početak, danas u 17 sati, Poljaci idu na Senegalce.

- Kolumbija bi tu trebala biti najjača, iako mislim da i s njima Poljaci mogu itekako igrati, ali vjerujem da će se boriti za broj 2 sa Senegalom. Odlični su i Senegalci, ne bih se iznenadio ako budu jedno od iznenađenja ovog turnira. Iako, mislim da će tu Poljska biti u prednosti, puno je discipliniranija od njih - uvjeren je Klafurić.

Dvojica njegovih iz Legije nosit će poljski dres u Rusiji.

- Obojica su braniči, Michał Pazdan i Artur Jędrzejczyk. Bio bi tu i Krzysztof Mączyński, inače standardni reprezentativac, ali ozljeda ga je izbacila iz igre. Ova dvojica bi trebala igrati, vidjet ćemo samo hoće li Nawałka igrati s trojicom ili četvoricom otraga, ima dvije vartijante - govori Klafurić, koji je s poljskim izbornikom Adamom Nawałkom u jako dobrim odnosima.

- Čuli smo se već nekoliko puta, raspitivao se o stanju Legijinih reprezentativaca, zvao me i da mi čestita na osvojenim Kupu i prvenstvu... Odličan trener, kao igrač je bio dio one Boniekove generacije, i sam je igrao na SP-u, u Argentini 1978. godine. I veliki gospodin - ističe Dean, koji svoje Poljake ne vidi u samoj završnici.

- Za njih će prolazak skupine biti velik uspjeh, a ja sam uvjeren da će u tome i uspjeti.

Prvu fazu SP-a Klafurić, Prelec i društvo prate, prigodno, iz kampa u kojem je hrvatska reprezentacija bila 2012., tijekom Eura. Baš ondje će Legia odrađivati sljedeći dio priprema. Opet će se na tome mjestu navijati za Hrvatsku...

- Ova generacija naše reprezentacije je na vrhuncu! Ozbiljna smo momčad koja u ovom trenutku može pobijediti baš svakoga. Ali zna se i koji su naši problemi... To je mentalitet igrača, zbog kojeg sam odmah na početku rekao da se bojim kako ćemo mi najtežu utakmicu imati protiv Islanda. Mentalitet se vrlo često ocrtava na terenu i na to treba utjecati. Uvijek je, uostalom, najvažnije istaknuti svoje prednosti i sakriti mane - rekao je velikogorički stručnjak pa nastavio:

- Jaki smo u kreaciji, mi svakoga možemo nadigrati. Ali doslovno nadigrati. Međutim, Svjetsko prvenstvo je specifično natjecanje, nema tu pravila. Sve ovisi o danu, o trenutačnoj formi, o masu faktora. Naš je problem što nam većina obrambenih igrača nije standardno igrala u drugom dijelu sezone, ni Ćoruka, ni Vida, ni Strinić, ali to i ne mora ništa značiti. Uostalom, Ladić je uoči Francuske '98. bio u očajnoj formi, pa je na kraju bio najbolji golman turnira. Ma možemo mi otići daleko, ali moraju se neke stvari i poklopiti - govori Klafurić.

Hrvatsku će trener Legije spomenuti i kad krene priče o potencijalnim iznenađenjima turnira.

- Favoriti su uvijek isti. Brazil svakako, Njemačka, pa i Argentina s Messijem i Sampaolijem, jaka je i Francuska, vidjet ćemo i kako će sve ovo s izbornikom utjecati na Španjolsku... Nekakav 'dark horse' mogli bi biti Belgija, Hrvatska i Urugvaj, ali ja mislim da bi jako dobri mogli biti i Englezi. Čini mi se da izbornik Gareth Southgate dobro osjeća ovu momčad - procjenjuje Klafurić.

Pratit će, kaže, i Srbiju, budući da je prijatelj s Milanom Rastovcem, prvim pomoćnikom izbornika Mladena Krstajića, trenerom koji radi u Grčkoj, ali pratit će, naravno, i sve ostale. Kao i svi fanatici.

- Prvi SP kojeg pamtim je Argentina 1978., imao sam šest godina i sjećam se da sam gledao Kempesa, Ardilesa i ekipu, onu odličnu Nizozemsku... Najdraže prvenstvo? Ha, rekao bih Meksiko 1986. i Maradonin put prema naslovu. Naravno, Francuska 1998. tu je izvan konkurencije - sa smiješkom zaključuje Klafurić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske