Obavijesti

Sport

Komentari 53

Koliko smo dobri? Nije to loše, ali Dalić ne može mirno spavati

Koliko smo dobri? Nije to loše, ali Dalić ne može mirno spavati
1

Nakon ogleda s Brazilom i Senegalom dojam je kako izbornik Dalić ima puno manje upitnika oko imena igrača koje će poslati na teren protiv Nigerije, nego oko onoga što mu ti igrači mogu dati....

VIDEO

Poraz od Brazila i pobjeda nad Senegalom u zadnje dvije test utakmice uoči puta na Svjetsko prvenstvo u Rusiju nisu otklonili dilemu je li reprezentacija Hrvatske spremna za ono što je čeka na Mundijalu te je li dovoljno kvalitetna barem za prolaz skupine prvi put nakon Francuske 1998.

Ako je Brazil poslužio kao priprema za Argentinu, a Senegal za Nigeriju, nakon ta dva ogleda s ''dublerima'' možemo zaključiti kako će Modrić i društvo protiv ''originala'' morati dati puno više ako žele proći u nokaut fazu. Pogotovo protiv Nigerije, kojoj se ne smije ostaviti toliko prostora i prilika da prijete iz kontranapada, kao što je prijetio Senegal, koji je u Osijeku bio jako blizu remija.

Zlatko Dalić je u više navrata kazao kako su ovo samo prijateljske utakmice, kako će ih iskoristiti za isprobavanje nekih varijanti i igrača te kako rezultat nije primaran i o njemu će brinuti tek kad Mundijal počne. No ipak, nakon dvije "generalke" teško da izbornik može biti sretan i spokojan. I ne spava potpuno mirno.

Obrana mu je jako propusna, pogotovo na širokom prostoru, protiv brzanaca poput Neymara i Manea. A takvih ima i u sastavu Argentine, i u sastavu Nigerije. Vezni red je statičan, premalo se priključuje napadu, koji je pak odsječen i ovisi o inspiraciji Perišića i Rebića. Pogotovo ako u igri nije Andrej Kramarić.

Upravo je Kramarić, zajedno s Antom Rebićem, najveći dobitnik ovih priprema. Najviše su pokazali i za njih dvojicu bi moralo biti mjesta u početnoj postavi. Probuđeni Perišić trebao bi zatvoriti napadački trolist, a Mandžukić i Kalinić donositi novi impuls s klupe. Tako je to izgledalo na terenu u ove dvije utakmice, vidjet ćemo što će reći Dalić...

U veznom redu, pored nezaobilaznih Modrića i Rakitića, najlogičnijim izborom čini se odgovorni Badelj, koji mora pohvatati i zaustaviti protivničke kontranapade. Brozović i pogotovo Kovačić nisu pokazali da zaslužuju povjerenje i mjesto u postavi.

Najveći upitnici i dalje su u obrani, koja je nekoliko puta opasno visjela. Žrtva probnih ogleda bio je Domagoj Vida, koji je protiv Brazila krpao lijevi, protiv Senegala desni bok, pa onda i stopersku poziciju, da bi, vjerojatno i sam zbunjen tolikim promjenama, kiksao i bio izravni krivac za gol Sarra.

U preostalih sedam dana Dalić mora prelomiti i odlučiti se za stoperski dvojac, odnosno za partnera solidnom Dejanu Lovrenu, koji bi trebao biti siguran izbor. Je li ga Ćorluka uvjerio da može? Hoće li Vida vratiti samopouzdanje ako ga izbornik vrati na prirodnu poziciju? Može li pomoći nadareni Ćaleta-Car?

Na bokovima bi, barem protiv Nigerije, trebali startati Šime Vrsaljko i Ivan Strinić, s tim da bi obojica morali puno više sudjelovati u napadačkim akcijama te što manje griješiti u predaji lopte. Vrsaljko je u boljoj formi, Strinić tek treba pokazati da zaslužuje Dalićevo povjerenje.

Najmanje brige izbornik ima oko golmana, Subašić je u oba pripremna susreta bio sjajan, a ako se zakomplicira njegova ozljeda, tu je Lovre Kalinić.

Nakon ogleda s Brazilom i Senegalom dojam je kako izbornik ima puno manje upitnika oko imena igrača koje će poslati na teren protiv Nigerije, nego oko onoga što mu ti igrači mogu dati. To je za sve nas i dalje velika nepoznanica...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske