Obavijesti

Sport

Komentari 30

Kopić: Njih dvojica su kandidati za reprezentaciju! Pobijedili dva kluba iz 'petice'? Je l' moguće?

Kopić: Njih dvojica su kandidati za reprezentaciju! Pobijedili dva kluba iz 'petice'? Je l' moguće?

Bio bih najsretniji da ih mogu staviti svaku utakmicu jer tako treniraju. Pa ne možeš i ovoga dizati i ovoga stavljati i ovoga malo istrpjeti i ovoga... Jedino da igramo sa 17 igrača, kaže trener Dinama

VIDEO

Željko Kopić (44) imao je razloga za zadovoljstvo, ali i žal nakon uzvratne utakmice protiv Seville u Maksimiru.

Pobijedio je Dinamo šesterostrukog osvajača Europske lige 1-0 golom Mislava Oršića iz penala, završio utakmicu s igračem više, ali do produžetaka i senzacije ipak nije mogao. Andalužani prolaze u osminu finala Europske lige zbog pobjede 3-1 u prvoj utakmici.

POGLEDAJTE VIDEO: Trening Dinama u Sevilli

Pokretanje videa...

Dinamo u Sevilli 03:16

- Nedostajao je jedan gol. Naglasio bih zadovoljstvo, pohvalio bih sve igrače, način na koji su pristupili utakmici što se tiče intenziteta, hrabrosti, taktičkog plana, nastojanja da idemo prema naprijed. Kad zbrojim obje utakmice, stajalo nas je onih par minuta prvog dijela iz prve utakmice. Ali što je, tu je. Moramo ići dalje - rekao je Kopić za Arenasport i nastavio:

- Valjda i Sevilla ima nekakvu kvalitetu, ne možeš dominirati u svim segmentima. Imali smo danas Tolića koji može kvalitetno igrati između linija i gurati u leđa zadnjoj liniji protivnika. Tu nam je nedostajalo da dođemo u treću trećinu kvalitetnim pasom. Da smo tu bili malo kvalitetniji, rezultat bi bio daleko bolji za nas.

VIDEO Igrač Seville rukom na loptu, Oršić zakucao iz penala
VIDEO Igrač Seville rukom na loptu, Oršić zakucao iz penala

Dinamo je zabio u jeku Sevilline dominacije nakon što u prvih 45 minuta nije uputio nijedan udarac u okvir. A nakon vodećeg gola krenula je opsada gola gostiju.

- Imate dvije varijante igranja protiv Seville, jedna je da stanete u niski blok i braniti se brojčanom superiornosti. A druga je da se jako trošite na cijelom terenu. Odlučili smo se za to, a čim smo se istrošili Sevilla je došla do toga da su pokazali kvalitetu. Igrači s klupe nametnuli su se prema naprijed i zasluženo smo došli do penala, stvarno su jako dobro reagirali. Nakon tog gola dominirali smo i ostaje mala žal što nismo zabili drugi gol - rekao je Kopić.

GNK Dinamo i FC Sevilla u uzvratu šesnaestine finala UEFA Europske lige

Marko Bulat i Dario Špikić odigrali su dobre role kao rezerve. Jesu li se nametnuli za iduće utakmice?

- Nisam dobio širi izbor, ja ga imam. To su igrači Dinama. Nismo odigrali 15 utakmica u ovom dijelu sezone da su igrači trebali dobiti ne znam kakvu minutažu. Sevilla je bila prva blok utakmica kao druga u tjednu, ti su igrači dobili šansu jer su to zaslužili radom i kvalitetom.

Dečki, kapa do poda. Sevilla je doista strahovala u Maksimiru
Dečki, kapa do poda. Sevilla je doista strahovala u Maksimiru

Što pobjeda nad Sevillom, makar ovakva pirova, znači uoči nastavka borbe za naslov u HNL-u i nedjeljnog gostovanja kod zahuktalog Osijeka?

- Dobar rezultat uvijek ti daje dobru energiju. Naravno da sam sretan što smo pobijedili, ali moje povjerenje u ovu momčad je veliko, znam kako rade, treniraju i ponašaju se. Naravno da će nas ovo još malo podići, ali dečki cijelo ovo vrijeme rade jako dobro - kazao je trener Dinama.

- Iznimno sam zadovoljan sa svim igračima, načinom na koji smo pristupili što se tiče energije, hrabrosti, držanja taktičkog plana, želja i nastojanja da dođemo do rezultata koji bi nas odveo u sljedeću rundu. Falio nam je jedan gol, platili smo cijenu za onih par minuta prvog poluvremena u Sevilli. Ali dobro, to je nogomet. Dobili smo utakmicu i mogu biti zadovoljan sa svima koji su danas nastupili - rekao je Kopić na konferenciji za medije.

Kakvo je stanje bilo u svlačionici?

- Osjećaji su izmiješani. Naravno da možeš biti zadovoljan nastupom, a kad ti tako malo nedostaje da prođeš, naravno da te jedan dio sputava do potpunog zadovoljstva.

Koliko je utakmica dobro došla u kontekstu nastavka HNL-a? Koliko ste se potrošili?

- OK, ja te momke gledam svaki dan. Znam što mogu i vjerujem u njih da mogu odigrati ovakvu utakmicu. Ali svaka ovakva utakmica ti daje potvrdu da je to ispravno razmišljanje, da igrači to mogu. Bitno mi je da igrači osjete da nisu taj koji si defenzivnog garda, nego se uspiješ nametnuti, proći jedan na jedan, doći u treću trećinu i s takvim osjećajem momčad raste.

- Pokušao sam objasniti, ali očito sam opet malo krivo shvaćen i interpretiran. Ovakve utakmice nose potrošnju. Imaš jednu varijantu stati u dugu zonu i ne trošiti se previše, trc-mrc, tri koraka lijevo-desno, branimo se preko brojčane superiornosti. A ako hoćeš igrati na ovaj način da si stalno napadan na loptu, da si svaki put na povratnoj lopti, da im ne daš organizaciju igre, naravno da te to troši. U tom segmentu ova je utakmica otegotni faktor prema nedjelji, ali puno je veći benefit što smo osjetili da možemo i što smo odigrali kvalitetnu utakmicu od fizičke i mentalne potrošnje.

Je li vrijeme da Šutalo dobije poziv u reprezentaciju?

- Rekao sam Josipu, on to zna, i Franjiću istu stvar: ako uspiju popraviti duel igru u zraku, bit će stoperi za najviše svjetske razine. Iza toga stojim i mislim da su to kapaciteti za A reprezentaciju Hrvatske. Obojica su igrajući stoperi. Jopi najviše odgovara s trojicom jer je iznimno kvalitetan u iznošenju lopte, u organizaciji napada iz prve trećine prema drugoj, ima kvalitetan pas koji probija linije. Za punu kvalitetu, za najviše razine, kad se popravi duel igra u zraku, za mene je to iznimno ozbiljna priča. Mislim da su Josip i Franjić apsolutno kapaciteti za reprezentaciju, a na njima je da to opravdaju. Osim ako će ući u krivi film, ali nisu ti profili. Uvijek se može dogoditi loša utakmica, ali su stablni momci, dobri u glavi, posloženi. Zaista sam ponosan na način koji rade, treniraju i odnose se prema klubu i dresu.

Kako ste zadovoljni reakcijom igrača s klupe, jesu li si neki osigurali mjesto u momčadi?

- Iznimno sam zadovoljan igračima koji su ušli s klupe. U prijašnjim utakmicama nije bio kod svih toliko kvalitetan doprinos i o tome smo dosta razgovarali. Poptuno sam svjestan da kod tolike kvalitete ili nadarenosti kod mlađih igrača je velika želja za minutažom, da počnu utakmice, a kad uđu onda nije prava, ultimativna koncentracija. Ali danas je to bilo izvanredno. Početkom drugog poluvremena Sevilla je uspjela kontrolirati posjed lopte, počeli smo previše trčati da bismo njih zatvarali i onda su nam igrači s klupe donijeli intenzitet i okomitost. Svake pohvale. Što se tiče daljnje minutaže, bio bih najsretniji da ih mogu staviti svaku utakmicu jer tako treniraju. Sad pokušavam objasniti, pa ne možeš i ovoga dizati i ovoga stavljati i ovoga malo istrpjeti i ovoga... Jedino da igramo sa 17 igrača. Ali ako rotiraš svaku utakmicu, ne možeš dovesti igrača u pravu, ultimativnu formu. Na meni je da to pokušam, ali ovako su sigurno još bliže ozbiljnoj minutaži.

Dinamo je prvi put nakon 1967. pobijedio dva kluba iz liga "petice", a Kopiću je to uspjelo u samo tri utakmice.

- Je l' moguće? Bolje onda da ne komentiram ništa. Reći ćete da sam nervozan, haha... Kad malo izneseš neke stavove i odgovoriš na nešto, odmah si nervozan. Super, ponosan sam. Drago mi je, prvenstveno radi Dinama, radi svih nas. A lijepo zvuči.

Kako gledate na igru Marka Tolića koji je tek drugi put ove sezone igrao u prvih 11 i tek četvrti, peti put u dvije godine u Dinamu?

- Uh, u početku sezone imali smo utakmicu protiv Rijeke gdje smo igrali s Oršićem i Andrićem nekakvu asimetričnu formaciju. Imali smo dva stabilna vezna, Ademija i Miška, i Ivanušeca koji je lutajući. Tu smo izgledali jako dobro, kreirali prostore između linija, okomito se dizali iz jednog i drugog bloka i falio nam je taj profil koji će nam još oplemeniti. Razmišljali smo između Bulata i Tole, što, kako i odlučili smo da bi on mogao igrati poziciju koju je igrao Ivanušec i jako dobro se pozicionirao. Ali on ima tu kvalitetu, to nije uopće upitno. Pozicionirati se, kvalitetno primiti loptu, usmjeriti je prema naprijed. I on je malo u drugom poluvremenu počeo curiti vis a vis toga što nema konstantnu minutažu i ne može igrati pa smo ga zamijenili. Ali odigrao je jako dobru utakmicu i ostaje mi mala žal, to je bio problem u Sevilli i ovdje. Na onom prijelazu iz druge u treću trećinu da nismo pospajali par onih lopti u dubinu, iza leđa. Bilo je tu par situacija, onda bi rezultat bio još bolji. Ali OK, to su stvari koje moramo rješavati. A Tola je odigrao dobru utakmicu i pokazao kvalitetu koju svi znamo da ima.

Mislav Oršić opet je zabio.

- Smije Jopa (Šutalo, op.a.) odgovoriti da nam ne zaspe ovdje, haha. Ponosni smo što je ostao s nama. To dovoljno govori o njemu, načinom na koji je odradio cijele pripreme. Sve ove utakmice nismo ga previše vadili iz igre. Ne znam jesam li ga igdje sačuvao. Ogromna količina davanja, intenziteta, svega. Kvaliteta je ta koja jest. Orša je ponos svih nas.

- Trening je sutra u 11, a što se tiče igrača koji su ušli, nema tu opuštanja. To su igrači koji nose Dinamov dres. Za mene sve ispod toga nije dovoljna razina. Reagirali su odlično, to je ono što očekujem od njih i tako pokazuju ozbiljnost, doprinose kvaliteti momčadi i bore se za sebe i veću minutažu.

Nije bilo pet igrača, Andrić je bio na klupi. Hoće li netko između Ademija, Ivanušeca, Perića, Andrića ili Lauritsena biti spreman za Osijek?

- Lauritsen i Andrić bi mogli, Ademi teško. Ivanušec možda, Perke ne - kratak je bio Kopić i zaključio:

- Da ne zaboravim, čestitam Sevilli na prolasku. Puno sreće u prvenstvu i natjecanju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'