Obavijesti

Sport

Komentari 56

Kraljev režim: Za doručak pojede pet tostova sa sirupom, a na tijelo troši više od milijun $

Kraljev režim: Za doručak pojede pet tostova sa sirupom, a na tijelo troši više od milijun $

Lakersi su u prvoj utakmici finala pobijedili Miami, a neuništivom LeBron Jamesu je to čak deseto finale. Ovo mu je 17. sezona, ima 35 godina, no zbog čega je zapravo tako dugovječan?

VIDEO

Njegova imovina procjenjuje se na 480 milijuna dolara. U NBA ligi je 17 godina, a već sad je zaradio za sto života. Mnogi se čude zašto nije već otišao u mirovinu, zašto forsira svoje tijelo u 35. godini života u ludom ritmu kojeg nameće NBA liga. No njemu nije do novca. Nije mu ni do slave. Želi ostaviti nasljeđe u NBA ligi i ostati zapamćen kao jedan od najboljih u povijesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Neuništivi LeBron troši na tijelo više od milijun dolara

Pokretanje videa...

LeBron James 00:46

Veliki LeBron James je u noći na četvrtak zaigrao u svojem čak desetom finalu i predvodio Lakerse do vodstva od 1-0 u seriji pobjedom nad Miamijem (116-98). Još jednom je plesao na rubu triple-doublea, zabio je 25 koševa, uhvatio 13 skokova i podijelio devet asistencija. Mnogi igrači iz njegove draft generacije su danas u dubokoj mirovini, ali on u 17. sezoni i dalje drma ligom. I ne misli stati. 

NBA: Playoffs-Denver Nuggets at Los Angeles Lakers

No što je tajna njegove dugovječnosti? Prije nekoliko godina LeBron James ležao je na parketu tijekom gotovo svakog 'time-outa' Cleveland Cavaliersa prekriven ručnikom da nitko ne vidi njegov očaj. Kralj James tada je razmišljao o Larryju Birdu i Steveu Nashu, dvojici NBA legendi koji su u svojim 30-ima imali velikih teškoća s leđima.

LeBronove brojke počele su padati, a njegove ozbiljne probleme s leđima personificirala je jedna statistička kategorija - zakucao je samo 88 puta. U karijeri nikad manje. Sezonu ranije zakucao je 134 puta. 

Shvatio je da njegova karijera mogla završiti puno ranije nego je planirao pa je u pomoć pozvao biomehaničara Donnieja Raimona. LeBronu je Raimon pomogao zaliječiti probleme s leđima te zato James njemu u čast često nosi šiltericu s logom Navy SEALS-a.

Raimon je 15 godina bio član glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice. Kad je prilikom iskakanja padobranom ozlijedio vrat, Raimon se okrenuo biomehanici.

S Jamesom vježba u hodnicima dvorana prije svakog treninga i utakmice, a njihova videa postala su vrlo tražena. LeBron se posljednjih godina potpuno okrenuo brizi prema tijelu. Na godinu potroši više od milijun i pol dolara kako bi fizički uvijek bio besprijekoran.

Koristi se krioterapijom, hiperbaričnom komorom, ide na privatne tretmane s tekućim dušikom, a često nosi i posebne čizme za što brži i bolji oporavak.

Nije, međutim, sve u novcu, kralj James ulaže i jako puno vremena i truda da bi bio fizički spreman. Dolazi četiri sata prije svake utakmice kako bi se zagrijao, a ostaje i satima nakon utakmice kako bi oporavio svoje tijelo od napora.

- Svaki dan radim na svojem tijelu. Ili sam na nekom tretmanu, ili sam u teretani. Podižem snagu tijekom sezone dok drugi polako počinju padati. Tijekom utakmica raspoređujem snagu, pokušavam više biti učinkovit nego fizički dominantan. Nakon 17 sezona u NBA-u to ti nekako dođe u glavu - kaže James.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

All band and core work! Let’s work folks! Who with me??? #StriveforGreatness🚀

Objavu dijeli LeBron James (@kingjames)

Možda više ne igra mladenački eksplozivno kao prije, možda više nije toliko moćan u obrani kao prije, ali on i dalje traje. U 17 godina karijere imao je jednu težu ozljedu, a ona mu se dogodila prošle godine zbog čega je odigrao samo 55 utakmica i nije uspio odvući Lakerse do play-offa. Ali zato je ovaj put uspio do finala. I to nakon deset godina čekanja, a posljednji naslov donio im je veliki Kobe Bryant.

Možda je discipliniran što se tiče vježbanja, možda pametno koristi svoju snagu, ali zato Kralj jede što god dođe pred njega. Točnije, uopće ne pazi na prehranu.

- Pitajte ga što jede za doručak. Pojede pet francuskih tostova, 'okupa' ih u sirupu sa jagodama i bananama. Zatim pojede omlet od četiri jaja, a onda j*beno zakucava preko čovjeka. Nema nikakvog smisla - rekao je centar Cleveland Cavaliersa i bivši suigrač LeBrona Jamesa (35), Tristan Thompson (28) za The Athletic.

NBA: Playoffs-Denver Nuggets at Los Angeles Lakers

U njegovom slučaju pravilna prehrana očito nije ključ dugovječnosti. Žestoki  i dugotrajni treninzi su razlog zbog čega troši jako puno kalorija. A upravo zbog mora nekako nadoknaditi izgubljenu energiju. Jer je to sirova snaga koja treba svoje gorivo.

- Jede deserte sa svakim obrokom. Doći će na ideju nekog posebnog jelovnika, držat će se toga tjedan dana, neko vegansko sr*nje, ali ono kako se on hrani stvarno nema smisla. Baš je specijalac, jede sr*nja - nije štedio Thompson bivšeg suigrača. A doručak mu iznosi preko 600 kalorija.

No, naravno, čovjek od 480 milijuna dolara neće ipak jesti bilo što. Neće sigurno otići u lokalni supermarket i kupiti piletinu na akciji, već će dobiti posebno pripremljenu piletinu koju mu preporuče njegovu nutricionisti i stručnjaci, a naprave kuhari. Osim piletine, LeBron obožava jesti i tjesteninu, a često je dio njegovo menija i lakši obrok poput salate ili nekog drugog povrća. U međuobrocima popije proteinski shake ili pojede voće. 

Vrhunski sportaš ipak mora paziti na neke stvari što se tiče prehrane pa tako James nikada ne jede pizzu ili sendviče prije utakmice, već samo nakon utakmice kako bi vratio kalorije. Nekad zna pojesti i kolač i u danu to sve ode preko 2800 kalorija.

Osim hrane, LeBron uživa i u piću. Gotovo svaki dan prije vrhunska vina, a većinom je riječ o crnim vinima. Dobar je poznavatelj vina, a naravno da i on neće piti svašta. Pa tako 'gušta' u vinima iz posebno biranih vinarija. 

I zbog toga je jedan od najboljih u povijesti košarke. Umjeren u svemu, ali zato 'luđak' kada treba trenirati. Ove sezone je prosječno zabijao 25.3 koša po utakmici, ali imao i čak deset asistencija i osam skokova. A sada sa svojim Lakersima lovi svoju četvrtu titulu u desetom finalu.

I zato se isplatilo svako buđenje u tri ujutro, svaki naporan trening od nekoliko sati pa nakon njega i odlazak u teretanu. I svako zagrijavanje prije i istezanje poslije treninga. To je razlog njegove dugovječnosti, to je razlog zašto ga i dalje gledamo u ligi i zašto je i dalje na vrhuncu. I zato je jedan od najboljih u povijesti. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome