Obavijesti

Sport

Komentari 183

Kruna 17 godina rada: Desna noga bolnica, lijeva groblje...

Kruna 17 godina rada: Desna noga bolnica, lijeva groblje...
12

Dvaput je bio u K-1 finalu, borio se sa Sappom, Minotaurom, Fedorom. Bio je i u UFC-u, a tamo je odmjerio snage sa Ciganom. Osvojio je, na koncu, dva pojasa...

VIDEO

Desna noga bolnica, lijeva noga groblje, legendarna je Mirkova izjava o svojim nožnim tehnikama kojima je rušio mnogobrojne borce.

Upravo mu je lijevi high-kick, njegov zaštitni znak, donio pobjedu u finalu. U 'nokdaun' bacio je Ismaela Londta i ostvario najveći uspjeh duge karijere. Već je 17 godina što u ringu, što u oktogonu i prošao je doista sve. Bavio se kratko karateom, amaterski je boksao. S 38 na leđima pitanje je treba li uopće dalje, a ako i objesi rukavice o klin, u povijest će ući kao jedan od najboljih boraca svih vremena. 

Sinoćnjom titulom Filipović je uz Alistaira Overeema postao tek drugi svjetski borac koji je osvojio pojas K-1 WGP pobjednika i titulu u nekoj od najvećih svjetskih MMA promocija. Cro Cop je bio Prideov GP šampion, a Overeem prvak Dreama.

Početak stvaranja legende i pobjeda nad Sappom

Profesionalnu karijeru Mirko je počeo kickboxom 1996., prvi nastup i pobjeda nad fantastičnim Le Bannerom, jednim od najboljih u sportu. Tri godine kasnije došao je do prvog K-1 finala. Ernesto Hoost i prije borbe napuknuto rebro, bili su previsoka prepreka usprskos sjajnoj 1. rundi. 

Div Bob Sapp bio je borac od kojeg su svi strahovali 2003. Nitko s njim nije htio u ring, dvaput je pobijedio Hoosta, a na 196 cm dolazilo je i 140 kila mišića, djelovao je nepobjedivo. Cijeli svijet je gledao, a hrvatski borac 'riješio' ga je udarcem u jetru. 

Bila mu je to posljednja borba u kickboxu u idućih devet godina. 

Prijelaz u slobodnu borbu te porazi od Minotaura, Randlemana i Fedora

U ljeto 2001. godine počeo se baviti slobodnom borbom. Devet borbi bez poraza, nanizao je sedam pobjeda i dva remija uz okršaj za pamćenje s Wanderleijem Silvom. Uslijedio je najveći ispit karijere, borba s Minotaurom. Mirko i Brazilac, uz Fedora, smatrani su najboljim borcima na svijetu u to vrijeme.  Filipović je demolirao Minotaura u 1. rundi, ali trenutak nepažnje i jiu-jitsu neiskustva, bili su dovoljni za prvi poraz, polugom na ruci. 

Samo par mjeseci kasnije doživio je težak, iznenađujući nokaut od Kevina Randlemana. Amerikancu je vratio dvije i pol godine kasnije gušenjem, a prije njega je svladao i Josha Barnetta, tada, ali i danas jednog od najboljih MMA-a boraca. 

Slijedio je epski dvoboj s Fedorom za Prideov pojas. Mediji su to borbu najavljivali u kontekstu najveće svih vremena. Ispunila je sva očekivanja, Mirko je dao puno batina Rusu, ali je ovaj ipak slavio sudačkom odlukom. Nakon pobjede je Fedor rekao da mu je to bila najteža borba u karijeri. 

Osvajanje Pridea na rođendan

Minowa i Yoshida padali su u uvodnoj rundi, a toliko je izdržao i 'poznanik' Silva. Lijevi high-kick poslao ga je na spavanje! U finalu ga je čekao još jedan stari prijatelj, Barnett, ali nije imao šanse. Mirko je uzeo pojas na 32. rođendan, to mu je bio najveći uspjeh karijere do jučer.

Pad u UFC-u

Prešao je u najjaču organizaciju današnjice, UFC, ali se nije najbolje snašao. Brutalan nokaut njegovim 'trademarkom' ga je psihološki utukao. Gabriel Gonzaga ime je 'krvnika'. Borio se i s bivšim prvakom, Dos Santosom. Konačni omjer u UFC-u mu je 4-6, a karijeru u toj organizaciji zaključio je porazom od 'debeljka' Nelsona krajem pretprošle godine. 

MMA omjer stao je na 28 pobjeda (20 nokautom), 10 poraza (pet nokautom i dva puta polugom), te uz dva neriješena ishoda.

Povratak izvornoj ljubavi i osvajanje K-1 WGP!

Nakon devet godina vratio se kickboxu i to u zagrebačkoj Areni prošle godine. Pobijedio je Raya Sefa sudačkom odlukom. Prije završnog turnira svladao je i Španjolca Jorgea, a onda je krenuo pohod na K-1. 

Blake je izgubio odlukom sudaca na kvalifikacijskom turniru, kao i Miller u prvoj borbi u Areni jučer. Dalje sve znate, Žuravljev pa Gospodin Bol, Londt... Omjer u kickboxu mu je 22-7.

Karijera za pamćenje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 183
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...
REAKCIJE IZ KRANJČE

Sopić: Neki igraju komotno već nekoliko utakmica! Pola medija želi da Dinamo bude prvak...

Dolaze nam u 'zmajevo gnijezdo', gdje je pao Lille, past će i Dinamo, rekao je Sopić, a Čabraja naglasio: 'Ostaje mi žal, mogli smo ih unakaziti! Inter došao po Čavlinu? Vidjet ćemo...'