Obavijesti

Sport

Komentari 8

Kukoč: Nadam se Kući slavnih dok mi je otac Ante (82) živ...

Kukoč: Nadam se Kući slavnih dok mi je otac Ante (82) živ...
3

Moj Real Madrid je igrao protiv njega i ja sam znao da u pitanju nije neki mršavac iz Hrvatske kojeg će NBA zvijeri pojesti za doručak nego da je Toni Kukoč: europski Magic Johnson, kaže George Karl

VIDEO

ESPN-ov dokumentarac 'The Last Dance' o zadnjoj sezoni velikih Chicago Bullsa mladim generacijama približava ne samo neizrecivu veličinu Michaela Jordana (57) nego i detalje o svim Bullsima, uključujući hrvatskog košarkaškog genija - Tonija Kukoča (51).

Priča o šestom naslovu Chicaga (1998.) povod je i desetinama intervjua sa brojnim 'Bikovima' koju su bili dio možda i najveće momčadi koju je ijedan klub ikad imao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Danas trofejni trener Warriorsa Steve Kerr sjeća se večere nakon osvajanja šestog prstena NBA prvaka:

- Bilo je posebno, veličanstveno. Tada smo zadnji put baš svi bili na okupu. Ustao sam i održao zdravicu samo za Tonija. Nitko od nas nije prošao što je on morao proći da se dokaže i htio sam da zna kako ga zbog toga silno cijenimo i koliko nam svima znači.

Kukoč se morao dokazivati na mali milijun načina jer doveden je kao štićenik šefa Jerryja Krausea s kojim je Jordan (a onda posljedično i Scottie Pippen) iz dana u dan bio u sve lošijim odnosima.

Jordan i Pippen osobnu su shvatili priču još i prije nego je Toni došao u Chicago, na Olimpijskim igrama 1992. Kukoč je ionako mislima bio sa trudnom suprugom, čekalo se prinovu u obitelji.

Dva najpoznatija 'Bika' uništili su Tonija koji im je malo kasnije, u finalu protiv Dream Teama, sa 16 poena i 9 asistencija pokazao kakav talent stiže u Bullse.

Kad su mu, dva desetljeća kasnije, rekli da su Jordan i Pippen imali misiju da ga osramote Kukoč se smijao pred kamerama, 'Hvala vam na informaciji, 20 godina nakon utakmice'.

- Barem se mogu pohvaliti da najveća momčad ikad okupljena niti jednom igraču nije poklonila toliko pažnje kao meni.

George Karl bio je jedan od najpoznatijih NBA trenera, ali i sa europskom iskustvom na klupi madridskog Reala:

- Moja je momčad igrala protiv njegove, ja sam znao da u pitanju nije neki mršavac iz Hrvatske kojeg će NBA zvijeri pojesti za doručak nego da je Toni Kukoč: europski Magic Johnson!

Nikome nije jasno kako toliko dugo može trajati košarkaška nepravda i sramota da Toni ni dva desetljeća nakon okončanja karijere u Bullsima još nije 'Hall of Famer', član košarkaške Kuće slavnih.

- A ne znam ni ja... Znam samo da mi je to jako važno i da će oni koji odlučuju jednog dana ipak naći 'neki' razlog da me uvrste u Hall of Fame. A ako se ikad dogodi, nadam se da će to biti za života mog oca. Njemu bi značilo daleko više nego meni - kaže Toni čiji tata Ante ima 82 godine - rekao je Toni za ESPN.

A o 'Zadnjem plesu'...

- Zašto su se ti legendarni Bullsi raspali? Sada je to trivijalna tema. Donijeli smo toliko silno puno radosti milijunima ljudi koji vole košarku u cijelom svijetu. To je ono čega se ja sjećam. I osim toga... Kad je vani hladno, kad pljušti kiša, tu i tamo odem na YouTube pa nakon toliko godina i ja kao promatrač uživam u košarci koju su igrali moji Bullsi!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub