Obavijesti

Sport

Komentari 9

Lamza završio u bolnici: Još je u teškom stanju, ali se ne da...

Lamza završio u bolnici: Još je u teškom stanju, ali se ne da...
1

Stjepan Lamza (79), jedan od najboljih Dinamovih igrača u povijesti jučer je završio u bolnici zbog upale pluća. Liječnici su se, kako doznajemo bojali sepse, no stanje je danas puno bolje

VIDEO

Čuo sam, sad su mi javili. Užas, pogodilo me, Lamza i ja smo veliki prijatelji. U Dalmaciji sam, evo, upravo se spremam i krećem za Zagreb, moram ga vidjeti - javio nam se Slaven Zambata, Lamzin suigrač iz legendarne generacije 1967.

Stjepan Lamza u ponedjeljak je primljen u zagrebački klinički centar Merkur zbog upale pluća. Stanje je, kako doznajemo od njegovih prijatelja, bilo dramatično, liječnici su se bojali sepse, no današnji nalazi su jako dobri. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:55

Lamza je jedan od najboljih igrača u Dinamovoj povijesti, a u svoje vrijeme je bio jedan od najboljih igrača na svijetu. Prošle godine u travnju primljen je u bolnicu zbog problema sa srcem.

- Bil' je to blagi srčani udar. I točno znam kad je bilo i zašto. Otišao sam s prijateljem na Dinamovu utakmicu s Rijekom, nisam se baš dobro odjenuo, više, onako, ljetno. Nakon toga me počelo malo tresti, oblijevao me hladni znoj... Izgleda da sam na Istoku, uz svoj Dinamo, ‘pregledao’ taj herc infarkt - rekao je Lamza lani nakon što je pušten iz bolnice. 

Na legendarnoj utakmici polufinala Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta, Dinamo je lovio zaostatak od 0-3 iz prve utakmice. Lamza je odigrao maestralno, vjerojatno najbolju utakmicu u karijeri i Dinamo je pobijedio 4-0.

- Tad sam dobio prvu sijedu na glavi. Ma, kad su nam nakon prve utakmice rekli da nemamo šanse i da nam je bolje da ni ne izlazimo na teren, u meni je proradil' onaj purgerski inat. Smazali smo ih, a sjećam se da sam dobil' ocjenu deset - rekao nam je Lamza.

Jedan od najboljih Dinamovih igrača u povijesti poznat je i po izjavi da bi radije prosio pred zagrebačkom katedralom nego igrao u Crvenoj zvezdi.Bio je toliko zaljubljen u Dinamo da za njega nije postojao drugi klub. Za Dinamo je igrao od 1960. do 1967. i do danas je ostao jedan od najboljih igrača u povijesti, a oni stariji kažu da je u tim godinama bio jedan od najboljih na svijetu. 

S 'modrima' je osvojio 2 nacionalna kupa ('63 i '65) te Kup velesajamskih gradova 1967. Za Dinamo odigrao 186 službenih utakmica i zabio je 36 golova. Karijeru u silnom igračkom usponu prekinula je ozljeda zbog nesretna pada nakon njegove najbolje igre u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta iz Frankfurta (4:0). Bilo je to u Vili Rebar.

Dinamo

- Dečki su bili u vili i gledali snimku utakmice protiv Eintrachta. Ja sam krenuo u grad, no u jednom trenutku nešto je u meni puknulo i rekao sam šoferu da me odveze kod dečkiju. Uzeo sam bocu ruma i s Marijanom Brnčićem krenuo u sobu. Brna je otišao, a ja sam ostao. Kažu da sam popio više od litre. A u takvim situacijama sam imao naviku da ne idem spavati, jednostavno mi se nije spavalo. I ne bi to bio problem da netko nije zaključao vrata,nisam mogao izaći. Lupao sam, zvao sam suigrače, no nitko me nije čuo. Kažu da sam popio preko litre. No problem nije bio u tome, već u činjenici da me netko zaključao. Došao sam do vrata i pokušavao otvoriti, dozivao sam, ali nije bilo odjeka. Nisam mogao nigdje i otišao sam na balkon, pao, ali srećom, na stol. Da sam pao na beton, tko zna kaj bi bilo - rekao je Lamza. 

Drž' se, legendo...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka