Obavijesti

Sport

Komentari 4

Le Monde: Tour je 1999. god. zataškao Armstrongov doping

Le Monde: Tour je 1999. god. zataškao Armstrongov doping
1

Isti je dnevnik prije 14 godina ekskluzivno objavio vijest da je američki biciklist bio pozitivan na dopinškom testu nakon prve odrađene etape najslavnije utrke

VIDEO

Ugledni i utjecajni pariški dnevni list Le Monde u ponedjeljak je izašao s velikom pričom o slučaju pozitivnoga dopinškog nalaza Lancea Armstronga na Tour de Franceu 1999. godine...

Francuzi zapravo nisu otkrili ništa novo, barem ne svojim vjernim čitateljima. Naime, isti je dnevnik prije 14 godina ekskluzivno objavio vijest da je američki biciklist bio pozitivan na dopinškom testu nakon prve odrađene etape najslavnije biciklističke utrke. Pobjedom u otvarajućem prologu 3. srpnja tada 28-godišnji član US Postal-Teama preuzeo je vodstvo u ukupnom poretku. Na koncu je utrku završio pobjednički. Baš kao i u idućih šest izdanja Toura. Tko zna kako bi novija povijest utrke izgledala da je razotkriven već tada.

Ponovno su u Le Mondeu objavili dokument objavljen u ono vrijeme: formular na kojem su Armstrong i njegov direktor Johan Bruyneel, pod upitom da naznače koje je sve lijekove Amerikanac uzimao u nedavno vrijeme, upisali - "ništa". Tvrdili su da Amerikanac nije ni na kakvim medikamentima od 13. prosinca 1996. godine, dana kada je podvrgnut posljednjoj kemoterapiji uslijed pretrpljenoga raka testisa.

Nakon što se Armstrong pokazao pozitivnim na dopinškom testu kojem je podvrgnut dan kasnije, naknadno se prisjetio da je ipak uzeo lijek s nedopuštenom supstancom, i to sintetični kortikoidni steroid triamcinolon-acetonid, čiji su tragovi pronađeni u njegovu urinu.

Količina nedopuštene supstance u nalazu nije prelazila tada dopuštenu granicu, što praktički znači da se, po ondašnjim mjerilima, Armstrong nije dopingirao, no Le Monde je već tada čvrsto stao iza argumenta da Armstronga treba kazniti jer je lagao.

U Međunarodnoj biciklističkoj federaciji (UCI) opravdali su naknadno izmijenjeno objašnjenje američkog biciklista kojim je opravdao uzimanje sredstva medicinskim potrebama.

U današnjem broju Le Monde zaključuje da se radi o sredstvu kojim je Armstrong prikrio uzimanje krvnog dopinga, što je priznao u televizijskom intervjuu danom Oprah Winfrey prošlog tjedna.

Svo ovo vrijeme Armstrong je Le Mondeove navode s indignacijom odbacivao karakteriziravši ih "vulgarnim novinarstvom".

Johnson: Armstrongu će oprostiti, mene su pribili na križ

Kanadski sprinter Ben Johnson dugo je u svijetu sporta bio najprepoznatljiviji simbol za doping. Sada je ''štafetu'' predao američkom biciklističkom varalici Lanceu Armstrongu…

Teksašanin je prošli tjedan napokon priznao da je svih sedam naslova na Tour de Franceu osvojio uz pomoć nedopuštenih sredstava. Izazvalo je to brojne reakcije diljem svijeta, a odlučio se oglasiti i Armstrongov ''brat po dopingu'' Johnson. Kanađanin je, podsjetimo, na stup srama došao 1988. godine kada mu je zbog korištenja steroida oduzeta zlatna medalja koju je osvojio na 100 metara na Olimpijskim igrama u Seulu.

Umirovljeni atletičar uvjeren je kako će američki narod oprostiti varanje svome donedavnom sportskom junaku.

- Lance je tip koji je pobijedio rak i napravio je ono što je morao da bi se vratio na vrh. Amerikanci će to zaboraviti i oprostiti mu i on će nastaviti sa svojim životom. Bit će sve u redu s njim za nekoliko mjeseci - izjavio je 51-godišnji Johnson  i potom se osvrnuo na svoju priču.

- Meni Kanađani nisu oprostili. Pribili su me na križ i ostavili me da se osušim.

Ustvrdio je Johnson za kraj da Armstrong i dalje štiti ljude koji su mu pomagali u prijevari.

- Svi smo očekivali da će prokazati pomagače. Ali očito pokušava zaštititi mnoge ljude, pa nije htio ulaziti u tu tematiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!
MORATE POGLEDATI

VIDEO Ovo ima samo kod nas: Jednog od najboljih relijaša 'žicao' cigaretu nakon utrke?!

Cijeli događaj je prošao bez incidenata, a novi predsjednik HAKS-a rekao je kako ćemo WRC u Hrvatskoj gledati i iduće tri godine. Odlična je to vijest za navijače