Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
26 komentara

Legenda HNL-a: Dižem pršute i tako se spremam za prvenstvo

Ovo nije niti blizu nogometu i nema veze s futsalom. Lopta je nepredvidiva, pa je važan isključivo refleks. Nikad nisam probao nogomet na pijesku, nismo još ni imali treninge..., priča bivši golman Rijeke, Istre i Slavena

Foto: Igor Kralj, Goran Kovačić, Duško Marušić/PIXSELL
26 komentara

Križevački gore list Robert Lisjak (41) prvi će se puta okušati u nogometu na pijesku u sklopu 1. Svjetskog kupa, u Rio de Janeiru. Kup će se održati od 23. do 29. ožujka a nastupiti će 12 reprezentacija, a među njima i Hrvatska.

Podsjetimo, Lisjak je branio u prvoligaškim klubovima Rijeci, Istri, Slavenu Belupo, a s obitelji živi i radi u Vodnjanu kraj Pule.

Lisjak je zet poznatog pršutara Milana Buršića, a priznaje da mu nošenje teških polovica pršuta i špaleta pomaže kod teniranja i bolje kondicije.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Dižem pršute i tako vježbam. Primjerice, ako dođe tona robe u jednom tiru, ja dignem otprilike tri tone jer svaki taj pršut uzmem tri puta u ruku, stavim ga nasoliti, opet uzmem u ruku i stavim ga da odleži na soljenju, a pri istovarivanju ga također moram dići. Butovi su teški malo manje od 20 kilograma. To primim jednom rukom jer treba leđa čuvati do kraja života.

- Sretan sam što ću ići u Rio de Jeneiro, posebno zato što nisam nikad prije bio. Da je SP samo desetak dana kasnije, ne bih išao jer smo u pripremama za Vodnjansku "špaletu" koja se tradicionalno održava kod nas već godinama, pa ne bih mogao jer moram pomoći.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Inače, špaleta je prednji svinjski dio noge, jako je ukusna i cijenjena u Istri.

- Ne idem sam u Brazil, ide još nekoliko igrača: Ivan Jurač, Domagoj Jurković, Josip Mohač, Filip Mikuljan, Juraj Javorović, Emanuel Melon, Aleks Serafin, Tomislav Ribić... Dragan Đukanović je u delegaciji, a trener je Milivoj Bračun - dodao je Lisjak.

Kaže da je riječ o malom nogometu na pijesku u kojem se igra u novom formatu 6 igrača plus golman. Lisjak ide kao jedan od vratara.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Ovo nije niti blizu realnom nogometu i nema veze s branjenjem velikog terena ili futsala. Lopta je posve nepredvidiva, a ako padne na pijesak, samo i isključivo refleks tada radi. Nikad ne znaš kamo će lopta, hoće li se odbiti preko glave, ostati na zemlji, može se i od pijeska odbiti u gol. Nikad nisam probao nogomet na pijesku, ali kroz golmansku karijeru sam imao bezbroj treninga na pijesku. Treniranje na pijesku je pet puta teže nego na travi ili parketu. Za sada nisam imao treninge, a u reprezentaciji su rekli da ćemo odraditi nekoliko treninga na pijesku tijekom veljače. Kondiciju do tada nabijam pršutima i tenisom tri puta tjedno u Vodnjanu, protiv trenera - priznaje Lisjak.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kaže da mu za kondiciju ne treba trčanje u komadu, već brza promjena pravaca i sprint od 2-3 metra, što ima u tenisu. Poziv za odlazak u Rio mu je stigao nakon što je branio na najjačem malonogometnom turniru u Hrvatskoj, "Kutija šibica."

- Preporučio me zapravo Mario Jozić, moj kolega iz Belupa. Nogomet na pijesku je jedina stvar od nogometa koju nisam probao i zato mi je veliki izazov. Temperature će tada biti oko 30 stupnjeva, pa neće biti problem - rekao je na kraju.

Naši partneri pišu
Message