Sport

Komentari 38

Legendarni Hrvat: Pa fale nam veliki golmani, a ni nemamo momčad za najveće domete

Legendarni Hrvat: Pa fale nam veliki golmani, a ni nemamo momčad za najveće domete

Usporedbe radi kad smo osvojili zlato na Olimpijadi u Ateni, Šola i Losert su bili i najbolji golmani na tom prvenstvu. Ista stvar i u osvajanju zlata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. Ništa bez vrhunskih golmana, kazao nam je legendarni Mirko Bašić

Poraz Hrvatske u susretu protiv Crne Gore (32-26) razotkrio je sve slabosti naših rukometaša. Iako još postoje teoretske šanse da naši igrači se plasiraju u polufinale, za što bi im trebale sve tri pobjede u skupini, malo tko vjeruje u to. Svojevremeno jedan od najboljih, ako ne i najbolji golman na svijetu, proslavljeni bivši reprezentativac Mirko Bašić, bio je na tribinama u Budimpešti. Nije krio svoje razočaranje utakmicom protiv „Đetića“, a prije svega razlozi su po njemu u glavama igrača.

- Ušli smo u utakmicu nepripremljeno i podcijenili protivnika misleći da je dovoljno se pojaviti na parketu. Takav pristup je uvijek poguban, jer velike momčadi u kojima igraju i veliki pojedinci svakog protivnika uzimaju s respektom i maksimalno angažirano, i zbog toga su veliki - govori nam popularni Mrkva, koji je svjetsko ime brusio braneći za u ono vrijeme najjače europske klubove i bio nezamjenjiv među vratnicama reprezentacije bivše države, a kasnije i Hrvatske.

Kad tako uđeš u susret i protivniku daš da ti nametne svoj ritam onda se teško vratiti, jer on dobije krila, a tebi polako voda ulazi u uši.

- Na ovom prvenstvu se pokazalo da se igra brz rukomet i da vratari imaju veliki doprinos u pobjedama. Danska, Island, Francuska... da ne nabrajam dalje imaju golmane koji skinu gotovo 15 lopti po susretu i to je ta prevaga. Naravno uz borbenost i rastrčanost. Jer za veliki rezultat potrebni su i veliki golmani, a mi ih nemamo - kaže Bašić koji je svojevremeno bio i trener vratara reprezentacije.

Analizirajući obrane našeg dvojca na golu u susretu gdje smo potučeni do nogu, Mrkva kaže kako je Mirko (Alilović) u susret ušao dobro, skinuo par lopti, a neke koje su završile u mreži imao je na ruci.

- Možda su Alilovića promijenili prerano. Pešić mi se činio dekoncentriran i kretao se puno ranije prije šuta, što napadaču samo olakšava u koju će stranu pucati. Ostavljaš igraču slobodu izbora strane u koju da pošalje loptu u mrežu. Usporedbe radi kad smo osvojili zlato na Olimpijadi u Ateni, Šola i Losert su bili i najbolji golmani na tom prvenstvu. Ista stvar i u osvajanju zlata na Svjetskom prvenstvu u Portugalu. Ništa bez vrhunskih golmana, a tu smo pretanki - pojašnjava Bašić, dodajući kako se u to vrijeme nije tako revno vodila statistika, ali da sigurno su u tim uspjesima vratari ugradili po 15-tak i više obranjenih udarca po utakmici.

Na kraju razgovora je kazao da sa pristupom kakav smo imali u zadnjoj utakmici nikoga se ne može pobijediti, te da su naši rukometaši najbolju utakmicu odigrali protiv Francuske.

- Francuzi su bili favoriti, naši su znali tko je tko i shvatili da samo borbenošću i izgaranjem za svaku loptu kao da ona život znači može se svakome suprotstaviti. Jasno da je korona učinila svoje, ali i drugi su imali taj problem. Da zaključim, nemamo momčad za velike domete. Volio bih da nisam u pravu, a već s Dancima će se vidjeti jesu li se glave pojedinaca resetirale do te mjere da se pokaže hrabrost, želja i respekt, a ne strah, malodušnost i lako ćemo - zaključio je legendarni golman.

Najčitaniji članci