Obavijesti

Sport

Komentari 13

Legende kockastih: Igrati SP u Brazilu je san svakog dječaka

Legende kockastih: Igrati SP u Brazilu je san svakog dječaka
8

Igrati SP baš u Brazilu je san svakog dječaka koji ikada zaigra nogomet. Prekrasno je ići tamo! - zaključio je čovjek s najviše nastupa u povijesti Hrvatske, čak 111...

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je na tri Svjetska prvenstva dosad. Najznačajniji trag ostavila je 1998. godine, kad je osvojila broncu. Za vas smo pripremili osvrt na legende "kockastih" koje su predvodile Hrvatsku u Francuskoj, Japanu i Južnoj Koreji te u Njemačkoj. Svaki treći dan objavit ćemo po jedan članak u specijalu - Legende "kockastih".

Darijo Srna će kao kapetan predvoditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Bit će to kruna njegove karijere nakon sjajnih nastupa za nacionalnu vrstu, ali i za klubove, Neretvu iz Metkovića, splitski Hajduk i Šahtar iz Donjecka.

Negdje 2002. godine mlada hrvatska vrsta nastupala je u Sofiji. Fantastičnu igru u toj utakmici Srna je zaokružio s tri gola u mreži Bugara. Idući dan je Darijo prebačen u A reprezentaciju.

I odmah je postao stožerni igrač. Već u kvalifikacijama za EP u Portugalu 2004. godine "bušio" je Belgijce, osnažio je desnu stranu momčadi. Bilo je teško zamisliti "kockaste" bez Srne. Specijaliziran za probijanje boka, kao i za izvrsna nabacivanja, dokazao se Srna i kao odličan izvođač slobodnih udaraca, pa i penala.

Neki su njegovi golovi antologijski, poput spomenutog Belgiji u kvalifikacijama za Portugal 2004. U sljedećim kvalifikacijama za SP u Njemačkoj 2006. godine pod vodstvom Zlatka Kranjčara, u krucijalnoj, zadnjoj utakmici protiv Švedske, Srna je samouvjereno izveo penal i golom Hrvatsku odveo direktno na svjetsku smotru.

Na samom Mundijalu u Njemačkoj Srna je u mnogim trenucima bio glavni akter. Nažalost, ne uvijek i uspješan. U dvoboju protiv Japana promašio je udarac s bijele točke, a utakmica je završila bez golova. Kada se vidjelo da je Hrvatskoj baš ta pobjeda nedostajala za daljnji plasman, Srna je tužno zaključio:

- Nikad više neću izvoditi penale!

Kasnije se vratio izvođenju i to uspješno. Stoga, ovu izjavu prije treba gledati kao na istup tužnog i slomljenog sportaša...

U dvoboju protiv Australije, pak, Srna je postigao sjajan gol iz slobodnog udarca, ali opet to nije bilo dovoljno, utakmica je završila 2-2 i dalje su otišli Hiddinkovi Australci.

I kod izbornika Slavena Bilića bez Srne je bilo nemoguće složiti postavu. Jednom je to Bilić pokušao, u kvalifikacijskom dvoboju za EP u Austriji i Švicarskoj protiv Makedonije u Zagrebu. Srna je 1. poluvrijeme proveo na klupi, a Makedonci su poveli. Bilić je poslao Srnu u igru u nastavku. Uslijedio je uragan, Srna je sam golovima preokrenuo rezultat uz silne ovacije publike. Tada je bilo jasno, Hrvatska je bez Srne puno nemoćnija!

Nakon odlaska Nike Kovača iz reprezentacije, drugog izbora za kapetana nije bilo. Darijo Srna zasluženo je ponio tu čast. A kod odabira novog kapetana zbog silnih zasluga za nacionalnu momčad, nije mu odmogao niti incident na početku Bilićevog izborničkog mandata. Tada je s Balabanom i Olićem po noći napustio kamp u Čateškim toplicama i otišao u provod u Zagreb.

Srna se iskreno pokajao i uistinu tijekom svoje karijere služi kao primjer.

- Napravio sam loš potez i budite uvjereni da se on više nikad neće ponoviti. Zasluženo smo kažnjeni, no veća je kazna što se grozno osjećam - izjavio je tada Srna.

Srna je i nadalje sjajio u reprezentaciji, kod Igora Štimca, a isto se očekuje i kod bivšeg suigrača Nike Kovača. Iza njega je sjajna sezona u Šahtaru u kojem je već 11 godina. Oh da, imao je Srna sjajnih ponuda iz velikih europskih klubova, no što zbog svoje želje, a što i zbog velike želje predsjednika kluba Rinata Ahmetova da pošto-poto ima Srnu u svojoj momčadi, sve ponude je odbio.

- Ne, ni zbog toga nisam zažalio, uz mene je i Šahtar postao veliki klub - rekao je Srna nakon osvajanja Europske lige s ukrajinskim gigantom.

Srna kreće na svoje peto veliko natjecanje.

- Svaki put je sve bolje i bolje. Igrati Svjetsko prvenstvo baš u Brazilu je san svakog dječaka koji ikada zaigra nogomet. Prekrasno je ići tamo! - zaključio je čovjek s najviše nastupa u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije, čak 111, a bit će ih još...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling