Obavijesti

Sport

Komentari 68

Velikani o Draženu: Dive mu se Bird, LeBron, Jordan, Kobe

Velikani o Draženu: Dive mu se Bird, LeBron, Jordan, Kobe
12

Kad strane košarkaške legende pričaju o Petroviću gotovo uvijek se spominje u kontekstu najboljeg Europljanina ikad. Složni su James, Bryant, Miller, Drexler...

VIDEO

U prerano završenoj karijeri Dražen Petrović svojim sjajnim igrama ostavio je neizbrisiv trag u povijesti najprestižnije lige svijeta, ali i košarke općenito. 

Svojim umijećem otvorio je put mnogim drugim europskim košarkašima, a ostao je duboko urezan u pamćenje mnogih košarkaških legendi. Lakše je nabrojati one koji su imali nešto negativno reći o Petroviću, ako takvi i postoje, a riječi hvale idu od njegovih suvremenika poput Jordana i Birda, do današnjih legendi poput Bryanta i Jamesa...

Jordan: Volio sam igrati protiv Dražena, bio je velik igrač

- Bio je velik igrač, uživao sam igrati protiv Dražena jer se nije bojao te je bio samouvjeren i koncentriran. Naši dvoboji su bili maksimalni, do kraja, ali nažalost nisu dugo potrajali. Ostavio je dubok trag i pokazao drugim Europljanima da mogu uspjeti - rekao je svojedobno najveći od najvećih Michael Jordan.

Poput Aira protiv Dražena je igrao i Larry Bird, kao dio kultnog Dream Teama u Barceloni. 

- Dražen je tip igrača kakvog volim. Igrao sam protiv njega mnogo puta, bio je fantastičan šuter i odlično je koristio blokove suigrača - rekao je legenda Bostona.

Govoreći o svojem najvećem rivalu na parketu Reggie Miller nije dvojio - bio je to Dražen Petrović.

- Malo ću se pohvaliti, smatram se najboljim šuterom svih vremena, ali ipak postoji jedan bolji. Bio mi je bez sumnje najveći rival na terenu. Uvukao mi se ispod kože, među ostalim i zato što često nisam razumio kad je pričao. Radi se o pokojnom velikanu Draženu Petroviću. Ako sam ikad nekoga htio zadaviti onda je to on. Dražen je bio moj 'neprijatelj', nisam ga mogao smisliti - rekao je Miller kroz šalu i dodao:

- Silno ga poštujem, on je najbolji šuter kojeg sam ikad vidio!

Drexler: Nije bilo boljeg košarkaša izvan Amerike

Shaquille O'Neal također ga se jako dobro sjeća.

- Sjećam se kad sam igrao za Orlando, a on za New Jersey, bio je nezaustavljiv, nismo ga mogli spriječiti da zabije svoju normu. Bio je šuter kakav se rijetko viđa. Šteta što više nije među nama jer Dražen je bio jedan od najvećih - rekao je legendarni Shaq.

Clyde Drexler s Draženom je igrao u Portlandu, ali i protiv njega u Barceloni 1992.

- Nije bilo boljeg košarkaša izvan Amerike. Bar ga ja nisam vidio. Stvarno sam ga volio. Dražen je zaista bio najveći europski košarkaš.

Barkley: Svi smo se osjećali kao da nam je netko umro u obitelji

Jedni od najvećih Bill Russel i Charles Barkley imaju samo lijepe uspomene na košarkaškog Mozarta.

 - Bio je jedan od onih koji su mogli ravnopravno igrati u NBA ligi - rekao je Russel, a Barkley se zorno sjeća dana kad je prerano otišao:

- Kada sam čuo vijest da je stradao, igrao sam za Phoenix finale protiv Bullsa i svi u NBA smo osjećali kao da nam je umro netko u obitelji.

Veliko suparništvo s Draženom imao je bivši reprezentativac Srbije i Jugoslavije Saša Đorđević. 

- Dražen je svima bio putokaz kako se postižu uspjesi, kako se trenira, koliko posvećen moraš biti svom cilju i koliko možeš dati za momčad. On je stvarno želio biti savršen, najbolji, imao je tu jezivu, jezivu želju za pobjedom, strahovitu ambiciju - rekao je Đorđević i prisjetio se tog tragičnog 7. lipnja prije 20 godina:

Đorđević: Znam da sam dva sata plakao

- Osjećao sam se jako loše. Znam da sam dva sata plakao. Bez obzira što je postojalo jako suparništvo s njim. Dok je bio ovdje u vojsci, izlazili smo zajedno i bili prijatelji.

Petrovića pamte i mlađe generacije, koje nisu imale čast igrati protiv njega.

- Bio je izuzetno talentiran, prava je šteta je njegov život tako rano prekinut. Dražen je igrao s puno odlučnosti, uživao je u ovoj igri. Upoznao sam Draženove roditelje i to mi je bila zaista velika čast. Obožavao je košarku, igrao je s nevjerojatnom strašću i zato je bilo sjajno upoznati te ljude - rekao je svježe umirovljeni Jason Kidd, koji je došao u Netse godinu dana nakon Draženove smrti.

Jedan od najboljih europskih šutera Turčin Ibrahim Kutluay počeo je profesionalnu karijeru te 1993. godine. Prije godinu i pol posjetio je novi spomenik Petroviću na Baldekinu.

- Šibenik je poznati košarkaški grad, znam da imate veliku tradiciju, da je ovaj grad pun velikih imena košarke, a među njima i ono najveće - Dražena Petrovića.

Bryant: Od od oca sam slušao o Draženu, šteta što je otišao u naponu snage

Velikan Kobe Bryant bio je klinac kad je Petrović harao košarkaškim parketima.

- Dražen? O njemu sam mnogo slušao od oca, nevjerojatan šuter, čuo sam da je bio veliki radnik. Šteta što je otišao u naponu snage.

Trenutno najbolji košarkaš NBA lige LeBron James uopće ne dvoji kad se mora izabrati najboljeg europskog košarkaša u povijesti.

LeBron: Bio je talent iz Europe kakav NBA liga dotad nije vidjela

- Dražen Petrović.  Bio je velik strijelac i strašno fizički moćan igrač. Ničega se nije bojao, nije se bojao trenutka. Sjećam se da me znao oduševljavati i svojim asistencijama, a to je dokaz da je itekako razumio igru. Bio je talent iz Europe kakav NBA liga do tada nije vidjela. Neviđen šuter - izjavio je King James u veljači.

Prije nekoliko godina mladog talenta Rickyja Rubija počeli su uspoređivati s Petrovićem, no on je takve usporedbe odmah odbacio.

- Drago mi je čuti, ali nije tako. On je bio bog, jedan od najboljih u povijesti europske košarke. Ja ću naporno raditi da se što više približim njegovoj razini.

Argentinski košarkaš Luis Scola smatra da je početkom 90-ih europskim košarkašima bilo puno teže nego danas.

- Mislim da je bilo puno teže igračima koji su prvi probili granice NBA lige, poput Dražena Petrovića i Vlade Divca. Oni su se suočavali s puno problema koje mi danas više nemamo zato što su ih oni prvi svladali.

Veteran San Antonio Spursa Tim Duncan, koji lovi svoj peti NBA prsten s velikim poštovanjem priča o najvećem Europljaninu.

- To je definitivno Dražen Petrović. On je bio čudo!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu