Leverkusen - Atalanta, Hrvat na Hrvata: Gdje gledati finale EL? | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 4

Leverkusen - Atalanta, Hrvat na Hrvata: Gdje gledati finale EL?

Leverkusen - Atalanta, Hrvat na Hrvata: Gdje gledati finale EL?

Stanišić protiv Pašalića: Bayer može nastaviti sezonu iz snova protiv nezgodne Atalante, koja traži iskupljenje za poraz u finalu talijanskog kupa. Desetorica Hrvata osvajala su ovo natjecanje

VIDEO

Atalanta Marija Pašalića i Bayer Leverkusen Josipa Stanišića večeras od 21 sat igraju finale Europske lige u Dublinu. Tko od njih dvojice osvoji trofej, postat će 11. Hrvat kojem je to uspjelo. 

Atalanta je na putu do finala izbacivala Sporting, Liverpool i Marseille, nakon što je osvojila skupinu D s 14 bodova. U talijanskoj Serie A nalazi se na petom mjestu s dva boda zaostatka za trećom Bolognom i četvrtim Juventusom, ali i utakmicom manje. S obzirom na to da će pet talijanskih predstavnika igrati Ligu prvaka iduće sezone, Atalanta je praktički sigurni sudionik tog natjecanja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Pašalić ugostio djecu iz Kaštela u Bergamu

Pokretanje videa...

Pašalić ugostio djecu iz Kaštela u Bergamu VIDEO

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić ove je sezone odigrao 47 utakmica za momčad Gian Piera Gasperinija i zabio sedam golova, uz sedam asistencija. Prošlog tjedna je Atalanta izgubila finale talijanskog kupa od Juventusa, ali trener Gasperini smatra da to nije ostavilo trag na momčad:

- Svjesni smo da igramo protiv sjajnog protivnika. Znamo da je Leverkusen bez poraza i da je imao sjajnu sezonu, ali njegovi rezultati nisu slučajnost. Vjerujemo da smo se dobro pripremili i jedva čekamo da utakmica krene - rekao je trener Atalante. 

Podsjetimo, Atalanta čeka prvi trofej od 1963., a od tada su izgubili pet finala, sve u talijanskom kupu. 

Benfica nije jedina: Atalantino prokletstvo u finalima traje od 1963. i jedinog klupskog trofeja
Benfica nije jedina: Atalantino prokletstvo u finalima traje od 1963. i jedinog klupskog trofeja

S druge strane stoji joj Bayer Leverkusen, koji ove sezone obara sve moguće rekorde, a kruna sezone bilo je osvajanje prve Bundeslige u povijesti. "Apotekari" su u nizu od 51 utakmicu bez poraza u svim natjecanjima, po čemu su apsolutni rekorderi. Trener Xabi Alonso spreman je i motiviran za finale:

- Naše samopouzdanje nas tjera dalje. Znamo da možemo zabiti golove do posljednje minute, to je veliki napredak koji je momčad napravila ove sezone. Od početka smo vjerovali u našu igru i to je u središtu ovog uspješnog niza - rekao je Alonso. 

Europa League - Semi Final - First Leg - AS Roma v Bayer Leverkusen

Josip Stanišić važna je karika njemačkog prvaka ove sezone, odigrao je 36 utakmica i zabio četiri gola, uz šest asistencija. Dvaput je spasio svoju momčad od poraza duboko u sudačkoj nadoknadi i za njegove usluge će se Bayer i Bayern boriti u prijelaznom roku, s obzirom na to da je ove sezone na posudbi. 

Stanišić želi nazad u Bayern? 'Ako želi ostati u Leverkusenu, onda to mora reći. Ali još nije...'
Stanišić želi nazad u Bayern? 'Ako želi ostati u Leverkusenu, onda to mora reći. Ali još nije...'

Do finala je momčad Xabija Alonsa izbacivala Qarabag, West Ham i Romu, dok je skupinu osvojila ispred Qarabaga, Moldea i Häckena. Svega tri dana nakon finala Europske lige igra finale njemačkog kupa protiv Kaiserslauterna. Njemačka momčad već je jednom u povijesti osvojila preteču ovog natjecanja, podigla je trofej Kupa Uefe 1988.. 

Nikola Kalinić je jedini Hrvat koji je zabio gol u finalu Europske lige. Njegov Dnipro izgubio je od Seville 3-2, a Kalinić je zabio prvi gol na utakmici. 

Dublin, 21 sat - prekid Atalantinog "prokletstva" ili nastavak čudesne sezone Bayera? Pašalić ili Stanišić? Gasperini ili Xabi Alonso? Prijenos utakmice je na Areni Sport 1. Moguće postave:

Hrvati koji su osvojili Europsku ligu: 

  • Mladen Ramljak (Feyenoord, 1974.)
  • Luka Peruzović (Anderlecht, 1983.)
  • Mario Stanić (Parma, 1999.)
  • Ivica Olić (CSKA Moskva, 2005.)
  • Ivica Križanac (Zenit, 2008.)
  • Darijo Srna (Šahtar, 2009.)
  • Ivan Rakitić (Sevilla, 2014., 2023.)
  • Šime Vrsaljko (Atletico, 2018.)
  • Mateo Kovačić (Chelsea, 2019.)
  • Kristijan Jakić (Eintracht, 2022.)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?
PRATITE UŽIVO

UŽIVO Transferi: Hajdukov biser ide na novu posudbu, Dinamo kupuje igrača iz Australije?

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Dok neki već znaju gdje će nastaviti karijeru, mnogi će tek odabrati novi klub. O svemu što se tiče prijelaznog roka u HNL-u, moći ćete čitati ovdje
Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal
TEŽAK PORAZ

Hrvatska - Španjolska 0-3: Ovo je bilo za zaborav! Furija nas demolirala, Petko fulao penal

Nestrpljivo smo iščekivali prvu utakmicu na Euru pa doživjeli bolno prizemljenje. Španjolska nas je razbila 3-0 golovima Morate, Ruiza i Carvajala. Sve smo primili u prvom poluvremenu, a u nastavku je Petković promašio penal