Obavijesti

Sport

Komentari 28

Lino: Da nije moje Klaudije, ni svih ovih uspjeha ne bi bilo...

Lino: Da nije moje Klaudije, ni svih ovih uspjeha ne bi bilo...
7

Pristat ću biti koordinator za muški rukomet, ali pod svojim uvjetima. Moramo se okrenuti djeci, ne smijemo više dovoditi toliko stranaca, rekao nam je Červar u intervjuu povodom 15 godina 24sata

VIDEO

Prošlo je malo više od mjesec dana od finala protiv Španjolske, a ja sam uvjeren u jednu stvar. Mi smo moralni pobjednici finala. Gledao sam snimku utakmice nekoliko puta, analizirao sve te situacije, zaslužili smo pobijediti u toj utakmici i postati europski prvaci, rekao nam je Lino Červar.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:15

Dakle, Lino, i dalje vraćate slike iz europskog finala u Stockholmu?

- Moji igrači su heroji! Mi smo moralni pobjednici te utakmice. Nažalost, nije to bilo prvo finale u kojemu smo oštećeni. Pa sjetim se 2008., 2009., 2010. Tri godine zaredom smo oštećivani u finalima. Pa, sjetite se lani protiv Njemačke na Svjetskom prvenstvu. Tad su čak i suci priznali da su nas oštetili. Žao mi je mojih igrača. Bilo je puno suza u svlačionici nakon poraza - ponovio je hrvatski rukometni izbornik.

No i srebro je veliki uspjeh, rijetki su nas uoči odlaska na prvenstvo vidjeli tako daleko. Rukometaši su ujedinili Hrvatsku, tisuće navijača otišlo je na finale. Nažalost, izgubili smo, a Lino je medalju posvetio obitelji.

- Supruga Klaudija me dočekala u suzama. Ja vodim bitke na terenu, a s njom i onu životnu, za zdravlje - rekao je nedavno Lino.
Hrvatsku je nakon deset godina vratio u finale Eura. No ponovno smo ostali bez zlata.

- Da, ostat će samo to europsko zlato koje nemam u kolekciji. Sva druga zlata sam osvojio. I ono na Svjetskom kupu 2006. godine o kojemu se uopće ne priča. Olimpijsko, svjetsko i ono na Mediteranskim igrama. Ponosan sam na sve - rekao je Lino, nakon čega smo ga pitali koja mu je medalja najdraža. 

Men

- Zlato s Olimpijskih igara iz 2004. godine u Ateni. To će uvijek imati najposebnije mjesto. To je zlato ipak osvojeno na smotri svih sportaša.

Europsko prvenstvo je iza nas, a Hrvatsku od 17. do 19. travnja čeka kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu. Francuska, Portugal, Tunis i mi. U Tokio idu dva najbolja.

- I zbog toga žalim što nismo uzeli zlato na Europskom prvenstvu. Izravno bismo osigurali Tokio, a sad nas čeka pravi pakao u tri dana. Imamo najtežu skupinu. Znate, već sam prije nekog vremena počeo analizu svih protivnika. Već sam danima posvećen analizi tih utakmica. Za Francusku se sve zna, oni će biti favoriti i očekivati je da budu na jednom od prva dva mjesta. Portugal je bio hit EP-a, a Tunis je druga momčad Afrike. Nije moglo teže od ovoga, a ni raspored nam baš ne ide na ruku. Odmah igramo s Francuskom, a onda s Portugalom. No Hrvatskoj je mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju. Mi smo rukometna velesila koja od 2003. godine na svim velikim natjecanjima ima dobre, vrlo dobre i odlične rezultate. Francuska, Danska i Španjolska imaju više medalja, ali mi jedini imamo kontinuitet da nikad nismo podbacili - ponosan je Červar.

Plan je da Hrvatsku vodi na još jednom velikom natjecanju, Olimpijskim igrama u Tokiju, a poslije bi trebao postati koordinator za muški rukomet u Hrvatskoj.

- Još nisam odlučio, o tome ćemo još razgovarati. Pristat ću pod svojim uvjetima. Moja vizija hrvatskog rukometa je da se moramo okrenuti našim snagama, našoj djeci. Ne smijemo više dovoditi toliko stranaca u naše klubove. Naša djeca moraju biti nositelji igre u klubovima - stalno ponavlja Červar.

Spain - Croatia

Hrvatska će sljedeće godine igrati na Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Lino ne želi gledati tako daleko, ali tko zna, možda nakon Tokija i, nadamo se uspjeha na Igrama u Japanu, zajedno s čelnicima saveza odluči voditi momčad i na Svjetskom prvenstvu.

Kakva je budućnost hrvatskog rukometa?

- Mislim da imamo dobru budućnost, da ćemo i idućih godina imati dobre rezultate. Neki igrači već pokazuju klasu. Tako da sam veliki optimist - odgovara Lino.

S Hrvatskom je igrao tri finala na europskim i svjetskim prvenstvima. Nakon deset godina vratio nas je u finale EP-a. Postao je jedan od najvećih trenera u povijesti hrvatskog sporta. Ali bez obitelji ne bilo takvih sjajnih rezultata. Svetinje su mu obitelj i rukomet.

- Obitelj i rukomet. Za ništa drugo ne znam. Čitao sam da je redatelj Rajko Grlić jednom rekao: ‘Čovjek treba opravdati svoje postojanje i na kraju puta ostaviti jedan svoj kamenčić. Ne velik, ali dovoljno da se zna da si bio ovdje’. Valjda će i moja djeca jednog dana ponosno reći: ‘Evo, tu je bio naš tata’. Da nije bilo supruge Klaudije, ne bi bilo ni mojih uspjeha, to je činjenica - uvijek ističe legendarni Lino.

Za kraj smo ga pitali i za 24sata. Naš list u ponedjeljak je proslavio 15. rođendan, a Lino ga rado čita.

- Vi ste novine manjeg formata, a zapravo ste jako velike - rekao je Lino za naš list i nastavio:

- Drugačiji ste od ostalih, zato ste i uspjeli napraviti sve što ste napravili. Svi vaši sjajni rezultati su dokaz toga. Vi se često bavite temama s kojima se druge ne bave. Imate svoju publiku i sigurno ste jedan poseban list. Želim vam puno sreće te još mnogo godina i još puno rođendana.

Prošlog je tjedna bio na gost na dodjeli nagrada “Ponos Hrvatske”.

- To je bio jedan divan dan. Baš sam htio doći na dodjelu tih nagrada, vidjeti sve te ljude koji nas sigurno čine boljima. I ta je nagrada dokaz da su 24sata drugačiji medij od ostalih. To je jedna sjajna stvar. Sretan sam jer sam ove godine bio dio dodjele nagrade ‘Ponos Hrvatske’ - zaključio je Lino, jedan od najvećih trenera koje je Hrvatska imala. 

Mago di Umago, simpatični Istrijan koji nam je donio toliko veselja u rukometu...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja