Sport

Komentari 15

Lino ne vjeruje krilima: Cindrić će na Euru izvoditi sedmerce

Lino ne vjeruje krilima: Cindrić će na Euru izvoditi sedmerce

Dosad su prvi izvođađi bili Irfan Smajlagić, Mirza Džomba, Ivan Čupić, Zlatko Horvat, sve krilni igrači. Na Europskom prvenstvu prvi će sedmerce pucati Luka Cindrić, srednji vanjski Hrvatske

Riješili smo tu dvojbu, Cindra će biti prvi izvođač sedmeraca, potvrdio je Lino Červar nakon jedine pobjede rukometaša na porečkom Croatia Cupu protiv Katara (33-28), uz remi s Bosnom i Hercegovinom (33-33) koji nas je zabrinuo dovoljne za još jedan naslov s kojim ćemo put Graza, prve postaje Europskog prvenstva (9. - 26. siječnja). 

Hrvatska će prema Austriji, u kojoj kasnije ciljamo Beč, rezultatski, dakle, u dobrom raspoloženju, ali ne baš najboljeg dojma jer su Katarani i naši susjedi još malo pojačali dojam problema koji nas prate iz siječnja u siječanj. Dok Linu napad ne brine, nakon 66 golova u dvije utakmice i ne treba previše, obrana nije izgledala kao uštimani orkestar kakav će nam trebati počevši od četvrtka i Crne Gore, a ona je temelj svakog zaloga u optimizam.

Uz obranu nas, to već postaje i pravilo, muče i sedmerci. Iako nekome izgledaju kao detalj, previše nas muče. Dovoljno je prisjetiti se SP-a 2017. i onog sedmerca protiv Norvežana za finale. Dakle, detalji definitivno nisu, nisu ni stvar koncentracije, stvar su, vrlo je jednostavno, kvalitete. Statistika uvijek otkrije najviše makar ne ono najvažnije, a nama je od zadnja tri velika natjecanja tek u Hrvatskoj prije dvije godine na Euru bila koliko-toliko privatljiva s 80 posto (24/30) iako i od toga može bolje. U Francuskoj godinu ranije bila je loših 65 posto (15/23), lani u Njemačkoj ispod 70 (23/33). Slučajno više nije da bismo gurnuli pod tepih.

Zlatko Horvat, naš prvi izvođač, u lošoj Zagrebovoj polusezoni posve je izgubio samopouzdanje i sigurnost, prenijelo se to, nažalost, i na reprezentaciju, pa je nakon Poreča Červar morao presjeći i odlučiti. Jer moramo znati tko je prvi, tko je drugi... Kamo sreće da treći ne bude potreban.

Lakše je bilo Horvatu dok je imao Čupića uz sebe, pa Štrleka, sada je već problematičnije pronaći njegovu zamjenu. U listopadu protiv Nijemaca vidjeli smo Vladu Matanovića, pokazao je tada zanimljiv repertoar, ali nakon jednog promašaja protiv BiH Červar mu više nije dao odgovornost.

Izmijenio se u Poreču i Karačić, kojemu nije išlo, prije i Mandić, ali Cindrićevih 5/5 protiv Katarana bilo je dosta Červaru da prelomi. Nisu našem Ogulincu sedmerci strani, štoviše. I u počecima u Karlovcu radio je to bez poteškoća, pa kasnije i u Metalurgu kada ga je uzeo baš Červar. U onom Metalurgu u kojem su igrali Atman, Mirkulovski, Vugrinec...

- Bilo mi je užasno neugodno i glupo da pucam sedmerce pored njih. Ja sam ipak bio tamo neki klinac iz Ogulina. No, trener je rekao da ne voli igrače koji puno razmišljaju kod izvođenja sedmeraca. Ja šutiram izravno, bez razmišljanja i to mu se svidjelo - govorio je Cindra prije nekoliko godina kada je rušio veliku Barcelonu tek što je došao iz grada na četiri rijeke.

- Lino mi je pričao kako mu je vratar Stanić, koji je u tom trenutku bio na klupi, rekao da šutira netko drugi jer nema teorije da postignem tri zaredom. Trener mu je rekao da mi vjeruje i ako pogodim, da će od mene biti igrač. I pogodio sam.

Pa ćemo nakon dugo vremena s vanjskim igračem kao prvim izvođačem. Posljednji je takvu ulogu imao još Slavko Goluža, izmijenjivali su se kasnije i Balić, Vuković, Duvnjak, mnogi, ali svi su bili tek ispomoć, nikako stalne opcije.

Koju će, pak, opciju i izabrati Červar za Graz, otkrit će danas u 17.30 kada će objaviti 16 imena za prvi krug. Najavio je da ima samo jednu dvojbu, ta je, budući da je Martinović igrao puno više od Vekića, samo na lijevoj strani napada između Šarca i Hrstića, dva Ljubušaka. Prvi je više igrao protiv BiH, drugi protiv Katara. Šarac je kroz polusezonu u Celju stvorio dosta jače argumente, sa šutem izvana i trojkom u obrani on više izgleda da ima više toga za dati iako će Linina biti zadnja... 

Najčitaniji članci