Sport

Komentari 2

Ljutići sanjaju da bi mogli biti Kostelići: Zrinka ide ludo brzo

Ljutići sanjaju da bi mogli biti Kostelići: Zrinka ide ludo brzo

MALA S JARUNA Za 11-godišnju Zrinku Ljutić hrvatski skijaški treneri tvrde da je najveći talent koji se pojavio nakon Janice. Zrinka kaže da joj je Janica veliki uzor

Dok se elitne skijaške divizije Švicarske, Italije, Austrije ili Francuske polako sele na američki snijeg, jedna skromna obitelj odrađuje runde po europskim ledenjacima. I sanjari kako će za koju godinu i ona put Amerike, u društvu najboljih.

Priče o novim Janicama i Ivicama već su punile medijski prostor, naravno da su sve one bile baloni od sapunice. Ali “slučaj obitelji Ljutić” bitno je drugačiji.

Tvrtku je 13 godina i u svojem je godištu višestruki pobjednik skijaških natjecanja na državnoj razini. Naravno, u samom je vrhu i na međunarodnim utrkama, uvijek među pet ili deset najbržih. I to je tako od samih početaka, od prvog spusta niz padinu jarunskog atomskog skloništa. Imao je tad 2,5 godine.

Ono što ga čini drugačijim od vršnjaka jesu sjajni uspjesi i u windsurfingu. Tvrtko, naime, jedan od najboljih mladih daskaša Europe! Samo da je vode, nebitno u kojem agregatnom stanju.Već je i dobitnik nagrade Zagrebačkog športskog saveza za najperspektivnijeg sportaša. 

Dvije godine mlađa sestra Zrinka apsolutno je skijaško čudo. Autor ovoga tekst utvara si da je, prateći Janicu Kostelić od njezine desete godine, ponešto i naučio, pa odgovorno tvrdi: zavoji koje izvodi Zrinka Ljutić nikada nisu viđeni u Hrvatskoj! Ne, čak niti Janica s 11 godina nije ovako skijala.

- Janica mi je uzor, a Ivica moj najveći fan! Ha-ha - smije se mala Zrinka, lica opaljenog od alpskog sunca.

Slaviša Weiner, trener golemog skijaškog znanja i iskustva, za Ljutiće kaže da su prava sportska obitelj, što je sjajan preduvjet za visoke dometa. A za Zrinku tvrdi da bi mogla u sami svjetski vrh.

- Nevjerojatno je kako ona zrelo i agresivno skija za 11-godišnjakinju!

Sve to jako dobro zna otac Amir, koji se nada da će od njegovog kvarteta djece netko uspjeti u skijanju, domoći se svjetskog vrha: Tvrtko (rođen 2002.), Zrinka (2004.), Dora (2005), kojoj je zasad glavni cilj barem jednom u veleslalomu pobijediti godinu dana stariju seku ili najmlađi, 8-godišnji Hrvoje, to je zasad teško predvidjeti. 

Svi su od 150 do 250 dana godišnje na snijegu, svi najbolji ili ponajbolji u svojim dobnim kategorijama. Samo da izdrži, jer, kaže Amir, novca jedva da ima za skijaške karte i ono najosnovnije. Odmah se sjetimo Ante Kostelića početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, slične muke, besparica, labirinti... 

Znamo kako se priča rasplela.

Najčitaniji članci