Obavijesti

Sport

Komentari 60

Luka od izbjegličkog hotela do ostvarenja transfera iz snova...

Luka od izbjegličkog hotela do ostvarenja transfera iz snova...
7

Luka Modrić rodio se u zaseoku Modrići. Tijekom rata morao je pobjeći od Srba u izbjeglički hotel. Imao je samo loptu, a san mu je bio postati nogometaš. Uspio je...

Luka Modrić rodio se u Zadru 9. rujna 1985. godine. Prvih pet godina života proveo je u zaseoku Modrići kraj Obrovca. Ime je dobio po djedu Luki koji je bio cestar. Lukini roditelji, Stipe i Jasminka radili su u tvornici koja se bavila proizvodnjom odjeće. Kad je počeo rat, Luka je s obitelji živio u obiteljskoj kući dok djeda nisu ubili srpski vojnici.

Otac Stipe odveo je ženu i dvoje djece u Zadar i nastavio se boriti protiv četnika. Luka je to vrijeme proveo u izbjegličkim hotelima. Luka je sa sobom imao samo loptu. Prema riječima recepcionera u jednom od hotela u kojem je odsjeo, mali je Luka igrao cijeli dan nogomet i razbio je više prozora nego srpske bombe. 

Modrićev talent otkrio je Tomislav Bašić u zadarskoj akademiji. Lukina obitelj nije imala za prave štitnike pa mu je Bašić napravio drvene. I danas ih čuva jer je znao da će Luka jednoga dana postati pravi igrač.

Luka je u školu krenuo u Zadru i bio je prosječan učenik. Nogomet je bio ono što ga je zanimalo. Kad je napunio 15 godina trener ga je odveo na provjeru u splitski Hajduk. Tamo nisu prepoznali njegov talent i odbili su ga. No grešku nije ponovio Dinamo koji ga je doveo 2000. godine. 

"Modri" klub poslao ga je na posudbu u Zrinjski gdje se Luka "očeličio" i vratio kao najbolji igrač BiH lige. Dinamo ga 2004. šalje na posudbu u Inter iz Zaprešića. Tamo je Luka oduševio sve i Dinamo ga je sljedeće godine vratio s posudbe.

No nije dobio previše prilika pod palicom trenera Ilije Lončarevića i kasnije Zvjezdana Cvjetkovića. Prekretnica je bila dovođenje Josipa Kužea na klubu "modrih" u sezoni 2005/2006. Luka je igrao sve 32 utakmice u HNL-u, zabio je osam golova i dominirao u igri. Sjajnim nastupima za klub dobio je i poziv u reprezentaciju u kojoj je debitirao 1. ožujka 2006. godine u Baselu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.

Luka je u sezoni 2007/2008 preuzeo kapetansku traku i vodio Dinamo do nove titule i dvostruke krune. Modrićeve igre više nisu mogle proći nezapaženo. U noći s 25. na 26. travnja dogovoren je transfer u Tottenham. Dinamu je pripao 21 milijun eura...

Luka Modrić, kronologija:

 • 9. rujan 1985. godine: Mali Luka došao je na svijet. Djetinjstvo je proveo u zaseoku Modrići kraj Obrovca.
 • 1991. godina : Obitelj bježi od četnika koji su mu ubili djeda, Luka dane provodi u izbjegličkim hotelima napucavajući loptu.
 • 1995. godina: Pred kraj Domovinskog rata odlazi u probu u Hajduk. Tamo su procijenili da je preslab...
 • 2000. godina: Zdravko Mamić, na preporuku Tomislava Bašića iz Zadra gdje je Luka trenirao, potpisuje stipendijski ugovor s igračem. Luka seli u Zagreb.
 • 2003. godina: Nakon tri kadetske godine u Dinamu, Luka seli u Zrinjski iz BiH na posudbu. Bio je proglašen za najboljeg igrača BiH lige. 
 • 2004. godina: Vraća se s posudbe u Dinamo. Klub ga šalje na novu posudbu u Inter iz Zaprešića.
 • 18. rujan 2004. godine: Luka zabija prvi gol u HNL-u pobjedi Intera protiv Varteksa (3-2).
 • 2005. godina: Dinamo ga vraća s posudbe. Lončarević i kasnije Cvjetković ne daju mu previše šanse. Većinom sjedi na klupi.
 • 2006. godina: Josip Kuže dao mu je šansu i Luka je odigrao sve 32 utakmice u HNL-u. Od tad je postao nezamjenjiv kotačić "modrog" kluba koji je dominirao u HNL-u.
 • 1. ožujka 2006. godine: Luka debitirao za Hrvatsku u Baselu u prijateljskoj utakmici protiv Argentine.
 • 2007. godina: Luka preuzeo kapetansku vrpcu u Dinamu.
 • 2008. godina: U noći s 25. na 26. travnja Dinamo je prodao Luku Modrića u Tottenham. Dinamo je dobio 21 milijun eura. Prvi trener Juande Ramos nije mu davao previše šanse. Nakon njegovog otkaza, na klupu Spursa dolazi Harry Redknapp što postaje prekretnica za Luku.
 • 18. prosinac 2008. godine: Luka zabio svoj prvi gol za Tottenham protiv Spartaka iz Moskve (2-2).
 • 2009. godina: Luka je u pobjedi protiv West Hama prvi put na teren izašao kao kapetan Spursa.
 • 2010. godina: Harry Redknapp ne prestaje u hvalospjevima prema hrvatskom igraču. Luka je nezamjenjiv kotačić Spursa.
 • 2011. godina: Luka je tražio da ga klub pusti u Chelsea. Nakon dugotrajnih pregovora, Spursi su odbili Chelseajevu ponudu i Modrić je ostao na White Hart Lineu.
 • 2012. godina: Luka Modrić otišao je iz Tottenhama.