Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Mađari osvajaju: U Osijek i još šest klubova uložili 65 mil. €

Mađarski kapital raširio se Europom, Viktor Orban je uložio novac u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku, svugdje u područja gdje živi velik broj Mađara...

Madjarska-Hrvatska
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27 komentara

Osijek je u posljednje tri godine prodisao na krilima mađarskoga kapitala, u prvoligaša s Drave u tom je periodu utučeno više od 15 milijuna eura! Mađarski premijer Viktor Orban zaljubljenik je u nogomet, to dokazuju i velika ulaganja mađarske vlade ne samo u domaće, već i inozemne klubove, među ostalima i u NK Osijek.

U nekoliko godina mađarski se kapital raširio Europom, Orban je novac uložio u Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku i Slovačku, a sada prva financijska injekcija kreće i prema Ukrajini. Sve prema tamošnjim nogometnim klubovima koji, u većini slučajeva, dolaze s područja u kojima u živi velik broj Mađara.

- Dobro poznajem stanje sporta u Mađarskoj, oni su na nivou države donijeli strategiju za sport. Broj jedan im je nogomet, puno se ulaže i u rukomet i vaterpolo, a tu su još tenis i hokej - kaže predsjednik Osijeka Ivan Meštrović (40), pa nastavlja:

- Niti jedna europska država nije u zadnjih deset godina uložila u infrastrukturu koliko je Mađarska, kod njih nema ozbiljnog kluba koji nema novi ili mu nije obnovljen stadion.

Mađari imaju dugoročne planove.

- Oni jako puno ulažu u infrastrukturu, a želja im se po kvaliteti približiti europskim velesilama. Dugoročni cilj im je biti na tragu ‘lake konjice’ i one čuvene generacije Ferenca Puskasa iz 50-ih godina.

Madjarska-Hrvatska | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

A zanimljiv je i način na koji Mađari ulažu u sport: kod njih ‘ozbiljniji’ porezni obveznici ne uplaćuju novac u državni proračun već u - klubove.

- Da, u Mađarskoj jači porezni obveznici, koji moraju uplaćivati velika sredstva u državni proračun, mogu taj novac investirati u neki nogometni klub, u njegovu infrastrukturu. Država tu prosperira na drugačiji način, tako se u Mađarskoj diže sport - završio je Meštrović.

Velike injekcije mađarskog kapitala uz Osijek su dobili Bačka Topola (Srbija), DAC Dunajska Streda i Komarno (Slovačka), Sepsi i Miercurea Ciuc (Rumunjska), Nafta Lendava (Slovenija), a novi se projekti rade u ukrajinskom Mučkovu i slovačkoj Rimanskoj Soboti.

Madjarska-Hrvatska | Autor: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Riječ je o izdašnim investicijama od kojih mnoge u inozemne klubove dolaze izravno s vladinih računa. Tako je na račun rumunjskog niželigaša Miercuree Ciuca od mađarskog Ministarstva za manjine sjelo 12 milijuna eura. Tamo je izgrađena nogometna akademija koju financiraju mađarska vlada i lokalne vlasti.

Mađarski kapital dobio je i rumunjski prvoligaš Sepsi, a ne čudi što su vlasnici tih klubova Mađari, Dávid Kertész (Sepsi) i Zoltán Szondy (Miercurea Ciuc).

Odlično su prošli i Slovaci. Većinski vlasnik (90 posto) DAC-a iz Dunajske Strede je najbogatiji Mađar u Slovačkoj Oszkár Világi, a njegovoj je “sportskoj igrački” nedavno obnovljen stadion za 22 milijuna eura. Sve je napravljeno na visokoj razini, u rekonstrukciji sadašnje MOL Arene sudjelovale su i slovačka vlada (2,4 mil. €), Grad Dunajska Streda (2 mil. €), ali i MOL (2 mil. €). Taj stadion ima četiri Uefine zvjezdice, a izgleda - čudesno.

Još bolja priča je rekonstrukcija stadiona u Komarnu, slovačkom mjestašcu na granici s Mađarskom. Taj je drugoligaš dobio 5,9 mil. €, novac je dao i Mađarski nogometni savez, a riječ je o klubu osnovanom 1900. pod mađarskim imenom Komáromi Labdarúgó Társaság. Dio kolača dobila je i Srbija, u Bačkoj Palanki izgrađena je nogometna akademija TSC. Otvorio ju je sam Viktor Orban, a u ovaj je projekt uloženo 9,5 mil. eura.

- Zašto smo uložili u Srbiju? Pa ovdje živi puno Mađara, a mi smo zainteresirani za uspjehe Mađara diljem svijeta - kratak je na otvaranju bio Orban.

A i Mađari kažu kako je najveći projekt mađarskog premijera - NK Osijek. Uostalom, većinski vlasnik kluba Lőrinc Mészáros jedan od najbližih suradnika samog Orbana. Pametnom dosta...

Naši partneri pišu
Message