Obavijesti

Sport

Komentari 70

Lino progovorio s pet godina, majka mu umrla od leukemije

Lino progovorio s pet godina, majka mu umrla od leukemije
17

Kao dijete bio je kao buba, dva kilometra pješačio je do osnovne škole u Gradini, ispričao nam je njegov susjed Božo Jurcan. Potekao je iz siromašne obitelji i dospio na rukometni tron

VIDEO

Mago di Umago, kako ga odmilja zovu u njegovom gradu Umagu, zapravo je - “Mago di Delići”. Jer u Delićima, istarskome selu nadomak Vrsara, Lino Červar rodio se prije nešto više od 69 godina. Mještani ga tamo obožavaju. Kažu da je on čudo od čovjeka.

Pokretanje videa...

05:15

- Ne vidim baš najbolje pa uživam kad mu na televiziji i samo glas čujem. Lino je 'kriv’ zašto starac poput mene više ne liježe u 20 sati i zašto sam nakon boksa i Mate Parlova zavolio i rukomet. Gotovo svaku utakmicu pratim do kraja. Kad vidim kako pobjeđuje, srce mi raste poput balona - govorio nam je Božo Jurcan iz Delića, koji o Linu zna gotovo sve.

Rekao je da je Lino potekao iz siromašne obitelji, koju su oni rado pomagali. Majka mu je umrla kad je imao samo 12 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjećam se svega, od dana kad se Lino rodio pa sve dok se nije odselio za Umag. Kao dijete bio je kao buba. Dva kilometra je pješačio do osnovne škole u Gradini - prisjećao se Linov stari susjed Božo, žaleći što je Červar prodao kuću u kojoj se rodio.

Trenersku rukometnu karijeru Lino je započeo još 1974. godine u  novigradskom rukometnom klubu Triko. Na klupi istarskog niželigaša mladi Lino proveo je punih šest godina, a 1980. godine preuzima umaški rukometni klub Istraturist, kasnije RK Umag.

- On mi je još kao klincu bio trener u rukometnom klubu Umag. Od prvog susreta imao sam respekt i osjećaj strahopoštovanja prema njemu. Trenirao nas je korak ispred vremena. Tada je to za nas bila prava nauka. Uvijek smo radili nešto novo i Lino je zbog toga često nailazio na nerazumijevanje nas igrača. Bio je ne samo trener, već znanstvenik na parketu. Sportu nije pristupao kao prema sportu, već kao prema znanosti - pričao je Viktor Krapljanov, nekadašnji rukometaš Umaga, samo jedan u nizu onih koje je Lino nepovratno zaludio rukometom.

Petoligaš Umag osamdesetih se s Červarom na klupi probio do tadašnje prve jugoslavenske lige!

- Lino je izrazito lucidan i nikad ne predaje - rekao je Krapljanov.

Ni 45 godina nakon Trika, čovjek iz Delića nije se promijenio. Negdje u ormaru je hrpa medalja, među njima i dvije zlatne - sa SP-a 2003. u Portugalu i Igara u Ateni.

Progovorio u vinogradu

Prema Linovim riječima, on je progovorio tek u petoj godini, i to od straha jer se izgubio u vinogradu. Stari grad, dio Umaga gdje su živjeli on i otac, bio je sirotinjski kvart. Rodna kuća u Delićima više nije u Linovu vlasništvu.

Lino učitelj, a bio je i urednik

Linova majka umrla je od leukemije kad mu je bilo samo 12 godina. Otac mu je bio metalostrugar. Lino je 1973. završio učiteljsku Akademiju u Puli, a potom završio novinarsku školu i uređivao list Arenaturista.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše
BIRTIJA

Da bar za važne stvari na Trg izađe jednako kao za sportaše

Volio bih dočekati da se isti ljudi koji se svako toliko okupe slaveći uspjeh pojedinca ili grupe sudržavljana u jednakom broju, ili plus još toliko, redovito okuplja kako bi zaštitili svoja prava. Borba za više razuma

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali
LINO ČERVAR ZA 24SATA

Supruga Klaudija dočekala me u suzama, a suci su nas pokrali

Ja vodim bitke na terenu, a zajedno sa suprugom Klaudijom i onu životnu za njezino zdravlje. U deset situacija u finalu protiv Španjolske bili smo oštećeni, rekao nam je Lino Červar
'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'
SREBRNI 'KAUBOJ' MATANOVIĆ

'Stric i teta poginuli su u ratu, a ja sam po stricu dobio ime'

Otac je bio na prvih sedam utakmica, ostali su se rasporedili. Nažalost, Stockholm je bio predaleko i preskup, pa nisu došli tamo. Dresovi? Ma, svima sam dao i više njih, kaže nam Vlado Matanović