Obavijesti

Sport

Komentari 16

Maksim Bilji: Dolazim na Olea kup. Hrvatska je moja druga domovina. Hajduče... Vrime je!

Maksim Bilji: Dolazim na Olea kup. Hrvatska je moja druga domovina. Hajduče... Vrime je!
7

Težak je izlazak iz zemlje, zbog rata. Čeka nas najmanje 15 sati puta, ali svi smo o-du-še-vlje-ni što dolazimo u Hrvatsku! Hvala Olea kupu i ljudima koji ga organiziraju, kaže nam Maksim Bilji

VIDEO

U dvije-tri godine stvoriti tradiciju jednog od najboljih europskih turnira za nogometaše do 17 godina mogu samo iznimno sposobni i uporni, pomalo i tvrdoglavi ljudi. A sportski direktor Boris Milanović i direktor Ivica Lukanović su (uz potporu lokalne zajednice i Hrvatskog nogometnog saveza) na Pagu, u Novalji, napravili upravo to. Sjajni, fantastični U-17 'Olea kup'.

POGLEDAJTE VIDEO: Zlatko Dalić na Olea kupu

Pokretanje videa...

Zlatko Dalić. Olea kup (Novalja) VIDEO

U protekle dvije godine u Novalju su došli, uživali i viđenim bili oduševljeni: Zlatko Dalić, Damir Mišković, Marijan Kustić, Zorislav Srebrić, Dario Šimić, Danijel Šarić, Goran Sablić, Matjaž Florjančič...

U četiri dana 16 utakmica. U idili hotela Olea, u divoti Novalje i bajkovitog Paga, svaki dan s nekim iznenađenjem za drage goste. Uživanje u nebesko ukusnim paškim sirevima, najboljim vinima u samom hotelu, opuštanje uz klapu i novi red vrhunske hrane i kapljice u Metajni na težačkoj večeri...

Iz cijele Hrvatske i Europe klubovi jedva čekaju doći i pozivi, ne da se ne odbijaju nego se - čeka u redu.

Ove godine turnir se igra od 31. listopada - 3. studenoga, naslov brani Rijeka, a igrat će osam klubova iz pet zemalja. Poker naših, hrvatskih momčadi: osvajači prošlogodišnje titule - Rijeka, europski div - zagrebački Dinamo, velikan iz Slavonije - Osijek i turopoljski ponos - Gorica.

Iz inozemstva nam u Hrvatsku i na Pag stižu: talijanski Udinese, bečka Austria, bosansko-hercegovačko Sarajevo i... Iz napaćene Ukrajine: Rukh Lviv. Nije lako izaći iz zemlje, nema se novca za komotno rješenje putovanja zrakoplovom, ali Hrvatska, Pag i Novalja s posebnim će zadovoljstvom dočekati mlade Ukrajince i njihovo vodstvo u kojem je - jedan bivši hajdukovac.

Tj. točnije, nekadašnji igrač 'bilih', ali - zauvijek hajdukovac: Maksim Bilji (33). S radošću se odazvao na kratki razgovor za 24sata. Zemlja u ratu, ali glas i izrečene misli pune i ponosa i odlučnosti i - osmijeha. Kako preslika nesalomljivog duha njegovog naroda i države.

Nasmijao je doslovno odmah, na prvu, kad je čuo da se razgovor pokreće na engleskom:

- Ma, ne, neee..! Možemo na hrvatskom. S užitkom - smije se Bili koji je prije manje od 10 godina odigrao više od 40 utakmica za 'bile'.

Tomislav Gabelić

- Toliko sam sretan što ću na barem 4-5 dana opet biti u mojoj drugoj domovini. Fali mi Hrvatska, nije nikakva fraza kad kažem da je to moja druga domovina. Sve mi je u Splitu i Hrvatskoj bilo savršeno. Pre-sre-tan sam.

I jedna minuta prokletog rata je previše, a u Ukrajini to zlo razaranja traje i traje...

- U Lvovu je malo bolje nego  drugim krajevima, imam dobre uvjete za trening, Šahtar je isto s nama. Naravno da je, ne teško nego užasno, rat je zlo. Ali ne damo se i nikad se nećemo dati - priča Bilji pa se sam opet vraća Hrvatskoj koja mu toliko nedostaje i koju će u ponedjeljak opet ugledati.

Mišković: Luđak napravio čudo na Pagu! Rijeka - Dinamo? Čisti spektakl, uz vrhunsko suđenje
Mišković: Luđak napravio čudo na Pagu! Rijeka - Dinamo? Čisti spektakl, uz vrhunsko suđenje

- Pratim dvije godine Olea kup na Pagu, čitam i gledam sve što se može vidjeti na portalima, televizijama, YouTubeu i društvenim mrežama. Kad smo dobili poziv iste se sekunde pristalo, naravno! Vrhunska priča nogometne mladosti i još: u mojoj Hrvatskoj. Savršeno!

Kustić: HNS stoji uz Olea kup, turnir je sjajan! Rijeka u drami pobijedila Hajduk i uzela trofej
Kustić: HNS stoji uz Olea kup, turnir je sjajan! Rijeka u drami pobijedila Hajduk i uzela trofej

Lako je bilo pristati, malo kompleksnije riješiti sve potrebno da se može u Novalju.

- Težak je izlazak iz zemlje, zbog rata. Logično je to. Npr. za vozače autobusa trebaju nam posebne dozvole. Da, da, busom idemo. Najmanje 15 sati puta autobusom... Ako ne bude gužve na granici. Ako bude, tko zna koliko će nam trebati, ali krenut će se po noći i ja se nadam da se vidimo u ponedjeljak barem na ručku. U utorak počinje turnir. Djeca su toliko radosna što će i oni vidjeti ljepote Hrvatske o kojima sam im pričao, biti pet dana na moru, igrati s europskim protivnicima.

Onda je podvukao jedno obećanje:

- Samo da ovo stane, da se vratimo normalnom životu u Ukrajini. Uvjeti za rad i infrastruktura u ovom dijelu Ukrajine su netaknuti i vrhunski tako da... Iste sekunde kad budemo mogli: mi organiziramo turnir kod nas i zovemo naše prijatelje Hrvate. Sad mi idemo kod vas, ali jedva čekam da nam dođu Rijeka, Dinamo, Hajduk... Da se i u Ukrajini družimo, igramo nogomet, razmjenjujemo ideje i znanja i kod nas.

Dalić: Ćiro je zauvijek najveći, a Novalja će biti nogometno čudo
Dalić: Ćiro je zauvijek najveći, a Novalja će biti nogometno čudo

Pratite li HNL?

- Hvalabogu da živimo u doba kad se čak i u ovakvim uvjetima može pratiti i ono tisuću kilometara daleko od nas. Naravno da pratim. I da s posebnom pažnjom pogledam i pročitam sve vezano uz Hajduk. Znam da su opet promijenili trenera. I znam da je vrijeme da napokon osvoje titulu. Ali vidim da im teško ide. S druge strane, dugo je još do kraja sezone, a možda je baš ovo ta u kojoj će se osvojiti prvenstvo. Da, kako bi moji Dalmatinci rekli: vrime je!

Pozdravio se još jednom istaknuvši:

- Četiri-pet dan pa se vidimo i onda ćemo u miru uz more opet poćakulati. Jedva čekam opet vidjeti Hrvatsku. Hvala vam što ste me se sjetili. Vidimo se na Olea kupu, vidimo se u Novalji i pozdrav svim čitateljima i svima u Hrvatskoj - poručio je Ukrajinac, poliglot (ukrajinski, ruski, engleski, portugalski i hrvatski), navijač Hajduka i čovjek kojem je Lijepa naša - druga domovina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj  posao'
NEPOTREBNA SCENA

Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'Radio je svoj posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika