Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Mali klub s Brača: I mi želimo biti baš kao Fantela i Marenić

ŠKOLA U POSTIRAMA U malome mjestu na Braču skupina entuzijasta iz jedriličarskog kluba omogućla je djeci da savladaju osnove jedrenja. Treneri za njima plivaju...

Foto: Tomislav Gabelić/24sata
1 komentara

Cijela Hrvatska slavi sjajne uspjehe naših sportaša na Olimpijskim igrama, a uspjesima jedriličara, koji su u Riju po prvi put u povijesti osvojili olimpijska odličja, raduju se i mali Postirani i njihovi gosti, koji su se ovoga ljeta po prvi put susreli s jedrima i brodovima. Napisali su im i prigodan transparent, s kojim su se slikali uoči jutarnjeg treninga. 

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

Skupina entuzijasta osnovala je u Postirama na otoku Braču 2007. jedriličarski klub, malo po malo skupljali su donacije i stare brodove, koje su popravljali i oživljavali, kako bi svako ljeto organizirali školu jedrenja za najmlađe.

Bez obzira radi li se o domaćim klincima, vikendašima, gostima, strancima... sva djeca su dobrodošla, svi imaju priliku sjesti u brod i proći osnovnu jedriličarsku obuku s trenerima. Članarina je minimalna, a oni koji je ne mogu platiti, ne moraju. 

- Kod nas vam je sve na volonterskoj bazi, sve radimo sami, tako da baš i ne inzistiramo na članarini, ako netko baš ne može platiti. Važno je da se djeca druže, da provode vrijeme na moru. Svake godine ih je 30-ak, a da imamo uvjeta, bilo bi ih sigurno i više - otkriva nam predsjednik JK Postira Mate Škarić i dodaje: 

- Imamo šest brodova u plovnom stanju, još tri se dorađuju i popravljaju, tako da su nam kapaciteti ograničeni. Ali bez obzira na to, djecu ne odbijamo. 

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

Prostora za napredak ima, ali nema novca pa se Postirani snalaze na sve načine.

Treneri posuđuju gumenjake od prijatelja, da bi bili što bliže klincima dok jedre, a ako ih baš ne mogu naći, znaju i zaplivati s perajama, te davati upute iz mora. Nema ni kontejnera za odlaganje opreme, ali se ne predaju.

- A tko će nam dati 10.000 kuna za kontejner? Snalazimo se, brodove čuvamo u dvorištu poljoprivredne zadruge, ili kod svojih kuća. Nadamo se da će biti bolje, jer djeca imaju volje. Šteta bi bilo da se ova lijepa priča ne nastavi. Imamo neka obećanja potencijalnih sponzora, nadamo se da neće sve ostati samo na obećanjima.

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

U Hrvatskoj se godišnje na megalomanske sportske projekte troše milijuni kuna, a jedan kompletno opremljen 'optimist' košta oko 10.000 kuna i na njemu se može obučiti desetke novih Stipanovića, Kljakovića, Mihelićki, Fantela, Marenića... No sluha nema. 

- Na Krku su se izborili da im jedrenje uđe u školski program kao izborni predmet, nadam se da bi za koju godinu i mi mogli potaknuti nešto slično. Djecu treba vezati uz sport, a ne uz mobitele i kafiće - kaže izvršni tajnik kluba Branko Škarić, koji uz Vedrana Mandića obnaša i dužnost trenera.

Postirski jedriličarski klub je mali klub, raspolažu sa skromnim sredstvima, no novac nadoknađuju entuzijazmom, tako da samostalno, ili u suradnji s drugima, organiziraju nekoliko regata.

Od nadaleko poznate 'Male noćne regate', koja je ovo ljeto u postirskoj vali organizirana jubilarni deseti put, preko 'Regate od fjere' koja se jedri na ruti Postira – Omiš - Dugi rat – Supetar - Postira, potom i 'Škojarske regate' tijekom koje posade s Brača, Hvara i Šolte jedre do Mrduje, a svake je godine cilj na drugom otoku, do 'Regate hrvatskih mornara' koja se u čast Dana hrvatske mornarice  jedri od Postira do Makarske.

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

Foto: Tomislav Gabelić/24sata

Naši partneri pišu
Message