Sport

Komentari 17

Malo nas je, al' smo jaki: Još od Barcelone 1992. nikad manje hrvatskih sportaša na Igrama...

Malo nas je, al' smo jaki: Još od Barcelone 1992. nikad manje hrvatskih sportaša na Igrama...

Iza mene su mononukleoza i korona virus, koji sam također prebolio. Ali nipošto ne idem u Tokio s motom "važno je sudjelovati", priča naše plivačko čudo Franko Grgić (18)

Sto dana do Tokija Hrvatska ima 40 evidentnih olimpijskih kandidata iz 11 sportova, od toga 28 s pojedinačnim normama i 12 vaterpolista. Očekujemo još desetak pojedinačnih normi u biciklizmu, boksu, džudu, karateu, streličarstvu, tenisu…, te možebitno i još jednu momčadsku, košarkaške reprezentacije. Optimistična procjena je da bismo mogli imati oko 65 sportašica i sportaša u Tokiju.

Poručio je to Hrvatski olimpijski odbor obilježavajući skromno (zbog epidemioloških mjera) i vrlo simpatično (uz junake vatrogasce) 100 dana do početka nikad čudnijih OI i predstavljajući opremu u kojoj će Hrvati u Tokio.

Skromno, simpatično i nadasve optimistično. Ali i s tih ciljanih 65 sportaš(ic)a, pred Hrvatskom su najskromnije igre još od onih prvih, 1992. u Barceloni! I po broju sportaša i po broju sportova u kojima će nastupati. A tada je, podsjetimo, Hrvatska bila tek rođena država i nisu svi svjetski savezi uspjeli pronaći model kako da našim sportašima omoguće nastup, a da nekog drugog tko se plasirao ne zakinu. Tako su, recimo, izvisili rukometaši i vaterpolisti.

OK, mimohoda sportaša ionako neće ni biti na svečanom otvaranju u Tokiju pa se taj brojčani deficit neće primjetiti. A medalja bi ipak trebalo biti. Možda ne deset kao u Rio de Janeiru (makar... zašto i ne?), ali na zadnja četiri nastupa na ljetnim Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila 26 medalja i u Tokiju bi Sinkovići, Sandra Perković, vaterpolisti, strijelci, taekwondaši... mogli održati taj prosjek od 6-7 medalja.

- Još nisam u pravom ritmu natjecateljskom, za one prave daljine, stignem do Igara - priča Sandra Perković, dok braća Sinković, nakon što su pomeli konkurenciju na Europskom prvenstvu, naglašavaju:

- Uvijek se može bolje, uvijek ima stvari koje se mogu poboljšati do OI.

Plivač Franko Grgić prošle je godine sa 17 godina trebao biti jedan od najmlađih sportaša na OI, ali zbog odgode Igara ipak će u Tokio kao - punoljetan.

- Iza mene su mononukleoza i korona virus, koji sam također prebolio. Nipošto ne idem u Tokio s motom "važno je sudjelovati", ali preda mnom je, ako bude zdravlja, još nekoliko nastupa na OI - govori naše plivačko čudo.

Ali svi su složni u molitvi: Samo da ne bude ozljeda, da ostanemo zdravi, i bit će i slavlja i medalja. Bez obzira na nikad manji broj sportaša.

Hrvatska na ljetnim Olimpijskim igrama

Najčitaniji članci