Obavijesti

Sport

Komentari 17

Malo nas je, al' smo jaki: Još od Barcelone 1992. nikad manje hrvatskih sportaša na Igrama...

Malo nas je, al' smo jaki: Još od Barcelone 1992. nikad manje hrvatskih sportaša na Igrama...
17

Iza mene su mononukleoza i korona virus, koji sam također prebolio. Ali nipošto ne idem u Tokio s motom "važno je sudjelovati", priča naše plivačko čudo Franko Grgić (18)

VIDEO

Sto dana do Tokija Hrvatska ima 40 evidentnih olimpijskih kandidata iz 11 sportova, od toga 28 s pojedinačnim normama i 12 vaterpolista. Očekujemo još desetak pojedinačnih normi u biciklizmu, boksu, džudu, karateu, streličarstvu, tenisu…, te možebitno i još jednu momčadsku, košarkaške reprezentacije. Optimistična procjena je da bismo mogli imati oko 65 sportašica i sportaša u Tokiju.

Pokretanje videa...

Sandra Perković o OI 01:01

Poručio je to Hrvatski olimpijski odbor obilježavajući skromno (zbog epidemioloških mjera) i vrlo simpatično (uz junake vatrogasce) 100 dana do početka nikad čudnijih OI i predstavljajući opremu u kojoj će Hrvati u Tokio.

Zagreb: Osvjetljenim fontanama obilježeno sto dana do Olimpijskih igara u Tokiju

Skromno, simpatično i nadasve optimistično. Ali i s tih ciljanih 65 sportaš(ic)a, pred Hrvatskom su najskromnije igre još od onih prvih, 1992. u Barceloni! I po broju sportaša i po broju sportova u kojima će nastupati. A tada je, podsjetimo, Hrvatska bila tek rođena država i nisu svi svjetski savezi uspjeli pronaći model kako da našim sportašima omoguće nastup, a da nekog drugog tko se plasirao ne zakinu. Tako su, recimo, izvisili rukometaši i vaterpolisti.

OK, mimohoda sportaša ionako neće ni biti na svečanom otvaranju u Tokiju pa se taj brojčani deficit neće primjetiti. A medalja bi ipak trebalo biti. Možda ne deset kao u Rio de Janeiru (makar... zašto i ne?), ali na zadnja četiri nastupa na ljetnim Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila 26 medalja i u Tokiju bi Sinkovići, Sandra Perković, vaterpolisti, strijelci, taekwondaši... mogli održati taj prosjek od 6-7 medalja.

- Još nisam u pravom ritmu natjecateljskom, za one prave daljine, stignem do Igara - priča Sandra Perković, dok braća Sinković, nakon što su pomeli konkurenciju na Europskom prvenstvu, naglašavaju:

- Uvijek se može bolje, uvijek ima stvari koje se mogu poboljšati do OI.

Plivač Franko Grgić prošle je godine sa 17 godina trebao biti jedan od najmlađih sportaša na OI, ali zbog odgode Igara ipak će u Tokio kao - punoljetan.

- Iza mene su mononukleoza i korona virus, koji sam također prebolio. Nipošto ne idem u Tokio s motom "važno je sudjelovati", ali preda mnom je, ako bude zdravlja, još nekoliko nastupa na OI - govori naše plivačko čudo.

Ali svi su složni u molitvi: Samo da ne bude ozljeda, da ostanemo zdravi, i bit će i slavlja i medalja. Bez obzira na nikad manji broj sportaša.

Hrvatska na ljetnim Olimpijskim igrama

  • 1992. Barcelona: 39 sportaša, 12 sportova, 3 medalje (0-1-2)
  • 1996. Atlanta: 84 sportaša, 14 sportova, 2 medalje (1-1-0)
  • 2000. Sydney: 91 sportaš, 12 sportova, 2 medalje (1-0-1)
  • 2004. Atena: 81 sportaš, 14 sportova, 5 medalja (1-2-2)
  • 2008. Peking: 105 sportaša, 15 sportova, 5 medalja (0-2-3)
  • 2012. London: 106 sportaša, 18 sportova, 6 medalja (3-1-2)
  • 2016. Rio de Janeiro: 87 sportaša, 18 sportova, 10 medalja (5-3-2)
  • 2021. Tokio: 40 sportaša, 11 sportova zasad
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića